Smokepsv Posted October 25, 2020 Share Posted October 25, 2020 Czesc wszystkim. Mam taka rekojesc wraz z metalowym rdzneniem do malych ostrzy ( nr 11). Rekojesc jest dostepna i w przystepnej cenie. Natomiast rekojesc z rdzemiem na duze ostrza ( nr 25) na ebay chodzi za kosmiczne pieniadze. W takiej sytuacji przyszlo mi do glowy zrobic odlew. I tu zaczynaja sie schody bo o ile zrobienie kopii to jeszcze jakos ogarne ( w necie jest troche poradnikow co i jak ), ale na zrobienie kopii wraz z metalowym rdzeniem skalpela nie mam pomyslu. I tu potrzebne mi jest pomoc, rada, link cokolwiek co popchnie prace do przodu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klima1 Posted January 2, 2021 Share Posted January 2, 2021 Ja bym próbował zrobić formę, ustawić ją pionowo, włożyć do pustej formy kawałek zastygniętej żywicy tak, żeby spadła na dno, następnie włożyć rączkę skalpela i unieruchomić kilkoma małymi kawałkami zastygniętej żywicy u góry. Zalać żywicą, odciągnąć powietrze (ewentualnie włożyć do komory ciśnieniowej - co kto ma). Odczekać. Wyjąć, zweryfikować, ewentualnie proces powtórzyć, pomalować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
push-up78 Posted January 2, 2021 Share Posted January 2, 2021 Ta obsadka do skalpeli to zapewne rozmiar 4 do ostrzy 25 numeracji.Używam na co dzień.Mała obsadka jest dla,mnie za mała.Nie przeszkadza mi to ,że ze stali.Nawet nie myślałem,że można taki patent zrobić.Ale patrzę jedynie z ciekawości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted January 2, 2021 Share Posted January 2, 2021 (edited) Chyba sama rękojeść to nie problem, chyba raczej chodzi o rdzeń czyli mocowanie skalpela... Na wzór małego: kawałek stali, iglaki, proxxon, imadełko ( czym tam dysponujesz) i naprzód... alle tego jest pełno ( rozm. 4) za śmieszną pieniądze , po 8 zł? Edited January 2, 2021 by myszaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smokepsv Posted January 3, 2021 Author Share Posted January 3, 2021 W takich rekojesciach nie ma numeru 4 chyba ze oryginalny Bard Parker za miliony monet. Sama rekojesc odlac to nie problem ale osadzic w miare rowno w srodku obsadke. Na to wlasnie nie mam pomyslu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted January 3, 2021 Share Posted January 3, 2021 Bierzesz taki tani, nierdzewny uchwyt. Przygotowuje go szlifierką : 1. albo do zalania w kawałku rurki z tworzywa, potem oszlifował bym uzyskany wałek do porządanego kształtu 2. albo wyrównał bym boki, powiercił otworki i oprawił w dwa kawałki drewna, jak nóż i też doszlifował. 3. można kupić kawałek wałka np. z teflonu ( lub innego tworzywa) i wydrążyć otwór, osadzić na jakiś dwuskładnikowy klej, kształt wyciąć metodą j.w 4. hardkorowo : oszlifować na równo , znaleźć w pobliżu domostwa swego firmę ślusarską co rzeza w nierdzewce, obspawać TIG-iem i kawałkami płaskownika inox , a pilniczkami tudzież szlifierką doprowadzić do porządanego kształtu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qz9 Posted January 3, 2021 Share Posted January 3, 2021 w formie silikonowej jaka sobie przygotujesz robisz miejsce na uchwyt. metalowy uchwyt wkładasz do otworu od góry, wlew zywicy od góry, forma musi być dość dużym i stabilnym walcem. Zaciśnieta do odlewania, żeby nie rozleciało się wszystko. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted January 3, 2021 Share Posted January 3, 2021 Obawiam się, że pracujący trzpień zniszczy żywicę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasqual Posted January 3, 2021 Share Posted January 3, 2021 No to może uformować sobie rękojeść z polymorphu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted January 3, 2021 Share Posted January 3, 2021 Pogooglaj w necie za programem z kanału History : Wykute w ogniu. W każdym odcinku kolesie osadzają rękojeści.... ma sto sposobów z różnych materiałów.. to jest prosta sprawa jak się nie ma 2 lewych rączek. Co u modelarza było by dziwne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts