Smokepsv Napisano 25 Października 2020 Share Napisano 25 Października 2020 Czesc wszystkim. Mam taka rekojesc wraz z metalowym rdzneniem do malych ostrzy ( nr 11). Rekojesc jest dostepna i w przystepnej cenie. Natomiast rekojesc z rdzemiem na duze ostrza ( nr 25) na ebay chodzi za kosmiczne pieniadze. W takiej sytuacji przyszlo mi do glowy zrobic odlew. I tu zaczynaja sie schody bo o ile zrobienie kopii to jeszcze jakos ogarne ( w necie jest troche poradnikow co i jak ), ale na zrobienie kopii wraz z metalowym rdzeniem skalpela nie mam pomyslu. I tu potrzebne mi jest pomoc, rada, link cokolwiek co popchnie prace do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klima1 Napisano 2 Stycznia 2021 Share Napisano 2 Stycznia 2021 Ja bym próbował zrobić formę, ustawić ją pionowo, włożyć do pustej formy kawałek zastygniętej żywicy tak, żeby spadła na dno, następnie włożyć rączkę skalpela i unieruchomić kilkoma małymi kawałkami zastygniętej żywicy u góry. Zalać żywicą, odciągnąć powietrze (ewentualnie włożyć do komory ciśnieniowej - co kto ma). Odczekać. Wyjąć, zweryfikować, ewentualnie proces powtórzyć, pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 2 Stycznia 2021 Share Napisano 2 Stycznia 2021 Ta obsadka do skalpeli to zapewne rozmiar 4 do ostrzy 25 numeracji.Używam na co dzień.Mała obsadka jest dla,mnie za mała.Nie przeszkadza mi to ,że ze stali.Nawet nie myślałem,że można taki patent zrobić.Ale patrzę jedynie z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 2 Stycznia 2021 Share Napisano 2 Stycznia 2021 (edytowane) Chyba sama rękojeść to nie problem, chyba raczej chodzi o rdzeń czyli mocowanie skalpela... Na wzór małego: kawałek stali, iglaki, proxxon, imadełko ( czym tam dysponujesz) i naprzód... alle tego jest pełno ( rozm. 4) za śmieszną pieniądze , po 8 zł? Edytowane 2 Stycznia 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 3 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2021 W takich rekojesciach nie ma numeru 4 chyba ze oryginalny Bard Parker za miliony monet. Sama rekojesc odlac to nie problem ale osadzic w miare rowno w srodku obsadke. Na to wlasnie nie mam pomyslu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 Bierzesz taki tani, nierdzewny uchwyt. Przygotowuje go szlifierką : 1. albo do zalania w kawałku rurki z tworzywa, potem oszlifował bym uzyskany wałek do porządanego kształtu 2. albo wyrównał bym boki, powiercił otworki i oprawił w dwa kawałki drewna, jak nóż i też doszlifował. 3. można kupić kawałek wałka np. z teflonu ( lub innego tworzywa) i wydrążyć otwór, osadzić na jakiś dwuskładnikowy klej, kształt wyciąć metodą j.w 4. hardkorowo : oszlifować na równo , znaleźć w pobliżu domostwa swego firmę ślusarską co rzeza w nierdzewce, obspawać TIG-iem i kawałkami płaskownika inox , a pilniczkami tudzież szlifierką doprowadzić do porządanego kształtu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 w formie silikonowej jaka sobie przygotujesz robisz miejsce na uchwyt. metalowy uchwyt wkładasz do otworu od góry, wlew zywicy od góry, forma musi być dość dużym i stabilnym walcem. Zaciśnieta do odlewania, żeby nie rozleciało się wszystko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 Obawiam się, że pracujący trzpień zniszczy żywicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasqual Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 No to może uformować sobie rękojeść z polymorphu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 Pogooglaj w necie za programem z kanału History : Wykute w ogniu. W każdym odcinku kolesie osadzają rękojeści.... ma sto sposobów z różnych materiałów.. to jest prosta sprawa jak się nie ma 2 lewych rączek. Co u modelarza było by dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi