Wojtu204 Napisano 11 Maja 2021 Share Napisano 11 Maja 2021 Na "super glue"? Gdyby nie maski, pokusiłbym się o lekkie poszerzenie po podgrzaniu w gorącej wodzie - wiadomo, najpierw test na zbędnym kawałku ramki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 12 Maja 2021 Share Napisano 12 Maja 2021 Myślę, że wystarczy rozpórka (lub dwie) na czas klejenia, podobny zabieg zadziałał u mnie przy składaniu Miragowego Łosia, gdzie przednia szklarnia była podobnie zbyt wąska do kadłuba. Klejem do plastiku bym podszedł, jeżeli CA, to taki w typie Roket Odourless. Fajna robota, przyjemnie popatrzeć. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 19 Maja 2021 Share Napisano 19 Maja 2021 Jan bym pacnął sidoluxem co by nie zaparowało i super glue ale wybór należy do ciebie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Maja 2021 Autor Share Napisano 21 Maja 2021 Rozwiązanie Huberta, do którego zresztą się przymierzałem, okazało się najlepsze. Jedna rozpórka z kawałka ramki, potem Extra Thin Tamki, a na koniec kropelka aplikowana igłą po linii klejenia od zewnątrz i od wewnątrz dokąd sięgnąłem. Na koniec szlif i oto mamy: Skleiłem też wreszcie skrzydła w całość, pasują o dziwo idealnie: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 21 Maja 2021 Share Napisano 21 Maja 2021 Fajna metoda ale zastanawiam się czy tego samego byś nie osiągnął jakbyś najpierw włożył rozpórkę potem podgrzał suszarką plastyk i zostawił do wystygnięcia. Chyba wszystko zależy od tworzywa ale chyba mniej by było pracochłonne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Maja 2021 Autor Share Napisano 23 Maja 2021 (edytowane) Zabrałem się za podwozie główne. W modelu jest dość poważny błąd, otwory montażowe znajdują się w złych miejscach i goleń podwozia cofnięta jest do tyłu. Po przymiarkach wykonałem nowe otworki przesunięte do przodu o 6mm, stare zlikwidowałem. Po wklejeniu mechanizmu podwozia wygląda to dużo lepiej. Blaszki na sufit wnęki eksperymentalnie wkleiłem na extra thin, sposób podpatrzony gdzieś w sieci, w kilku niewidocznych miejscach połączenie wzmocnione kropelką. Wklejaną blaszkę trzeba delikatnie docisnąć aby wtopiła się w zmiękczony klejem plastik. To co tu i tam wypłynęło, wyskrobałem po stwardnięciu nożykiem i przejechałem drobnym papierem ściernym. Sposób trochę ryzykowny ale działa. Edytowane 23 Maja 2021 przez barszczo 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Maja 2021 Autor Share Napisano 29 Maja 2021 Elementy goleni i wnęk podwozia wymalowane i upiększone. Mocno bawiłem się tam kredkami akwarelowymi ale na zdjęciach efekt trochę zniknął. Do pomalowania jeszcze przewody i można składać wszystko do kupy. I nawet wszystko pasuje: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2021 Gondole na miejscu. Spasowanie wręcz wzorcowe, jedynie od góry trzeba było się trochę pobawić. Teraz czas na silniki. Żywice mają za małą średnicę skrzyni korbowej, co w połączeniu ze zbyt dużym otworem wlotowym daje nieciekawy efekt. Wykorzystam więc fabryczny plastik. Szału nie ma ale po dodaniu przewodów powinno być lepiej, zwłaszcza że widać będzie tylko przód. Żywice pójdą do Mitchella. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano 6 Czerwca 2021 Share Napisano 6 Czerwca 2021 A gdyby tak zmniejszyć średnicę otworu w obudowie silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2021 W dniu 6.06.2021 o 22:17, Wojtu204 napisał: A gdyby tak zmniejszyć średnicę otworu w obudowie silnika? Zostanie już jak jest. A zestawowe silniki po zabiegach wyglądają tak: Widać zaś będzie aż tyle: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Czerwca 2021 Share Napisano 11 Czerwca 2021 Jak by tak jeszcze garść przewodów to byłoby cymes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2021 17 minut temu, abtb napisał: Jak by tak jeszcze garść przewodów to byłoby cymes. Przewody do świec są dorobione, innych od frontu tam raczej nie było . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2021 Skończone gondole silnikowe. Od góry doklejone filtry przeciwpyłowe z którymi trzeba było się trochę pobawić, a i tak daleko im do ideału. Będzie można wreszcie składać wszystko do kupy: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 15 Czerwca 2021 Share Napisano 15 Czerwca 2021 Motywuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 15 Czerwca 2021 Share Napisano 15 Czerwca 2021 Fajnie się prezentuje, uciekł mi co prawda ten warsztat, ale nadrobiłem zaległości, i będę zaglądał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2021 (edytowane) No i stało się, Douglas wreszcie w jednym kawałku. Do dołożenia jeszcze trochę obciążenia bo leci na tył, kilka masek wymienionych: Edytowane 16 Czerwca 2021 przez barszczo 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muśtax Napisano 18 Czerwca 2021 Share Napisano 18 Czerwca 2021 Sprawdź czy komora bombowa nie jest za długa, coś mi przypomina ze jest chyba za bardzo do tyłu pociągnięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2021 Jest za długa o jakieś 4mm zależnie od planów. Raczej zostanie jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Października 2021 Autor Share Napisano 2 Października 2021 Wracają chęci do skończenia Douglasa, gotowe do montażu elementy przedniego podwozia: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 3 Października 2021 Share Napisano 3 Października 2021 (edytowane) Zazdroszczę wolnego czasu Edytowane 3 Października 2021 przez Bengal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi