Kamil K. Napisano 16 Maja 2021 Autor Share Napisano 16 Maja 2021 Cześć, Zapaskudziłem farbkami wstępnie YW-kę i w sumie jeszcze nie wiem czy poległem, czy nie poległem... Przede wszystkim to mam problem taki, że to co widzę na żywo =/= fotografiom. Na zdjęciach zdechła połowa kontrastów i smaczków i wszystko zlało się bardziej niż w rzeczywistości. No, ale rzućmy okiem, co wymodziłem... Pierwszy kolorek wydrapałem i na tym etapie nic nie zapowiadało jeszcze dramatu. Gdy wszedł drugi kolorek zrozumiałem, że rozminąłem się totalnie z kolorami oryginału, choć to akurat problem najmniejszy... Niemniej, coś mi nie grało. ... jeszcze nie robiłem takiego strupa, ale pomyślałem, że podziałam dalej aerografem i nałożę trochę filtrów + rdzawą bazę z farbek Lifecolor. W sumie wyszło na zdjęciach tak, że zamalowałem niemal totalnie to, co było wcześniej, ale jak przyjechałem na warsztat 2 dni później i spojrzałem na żywo, to nie było aż tak tragicznie... Myślę sobie, ze teraz domaluję te specyficzne zielone zacieki na przodzie, zamalowania znaków taktycznych, zabezpieczę wsjo lakierem i powalczę pędzelkami robiąc odpryski i budując dalej efekty zdrapkowato-rdzewiejące... Wtedy zobaczymy, co dalej i czy finalnie będzie coś z tego, czy nie. Pozdrowienia! 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Godzinę temu, M.A.V. napisał: Iście merytoryczna odpowiedź. Ja od siebie dodam że ciekawie na ten moment wygląda malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Godzinę temu, StarBourne napisał: Iście merytoryczna odpowiedź.... No właśnie nie, bo ja to na pancernych konserwach zupełnie się nie znam, więc nie czuję się kompetentny do jakichkolwiek merytorycznych uwag Kciuk w górę poszedł ze względu na interesujące malowanie, choć jeśli mam być szczery to ta wcześniejsza wersja bez dołożonego rdzawego bardziej mi się podobała, kolorystycznie była subtelniejsza a zielone odcienie sprawiały wrażenie mniej wypłowiałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Nie wiem jak ty to robisz, jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 16 Maja 2021 Autor Share Napisano 16 Maja 2021 Dzięki Panowie. 3 godziny temu, M.A.V. napisał: No właśnie nie, bo ja to na pancernych konserwach zupełnie się nie znam, więc nie czuję się kompetentny do jakichkolwiek merytorycznych uwag Kciuk w górę poszedł ze względu na interesujące malowanie, choć jeśli mam być szczery to ta wcześniejsza wersja bez dołożonego rdzawego bardziej mi się podobała, kolorystycznie była subtelniejsza a zielone odcienie sprawiały wrażenie mniej wypłowiałych. Moje wrażenia byly właśnie takie same, natomiast w rdze i tak muszę tu iść siła rzeczy w kolejnych krokach, więc postanowiłem zrobić sobie taką bazę. Zobaczymy wkrótce, czy było warto. 2 godziny temu, copycat napisał: Nie wiem jak ty to robisz, jest super. Ja też nie wiem. to jest właśnie problem, bo nie robiłem jeszcze takiego wrosta i nie czuję do końca tego malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Niedawno oglądałem Miguela J. Reklamował nowe specyfiki, fajny tutorial totalnie zardzewiałej wieży. Warto podejrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Mnie z kolei bardziej podoba się druga wersja, z łagodniejszymi przejściami kolorów, na pewno nie ma tam nudy. Mam przeczucie (bo przecież nie wiedzę), że po dalszych zabiegach będzie bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 29 Maja 2021 Autor Share Napisano 29 Maja 2021 Cześć, Zadziało się w ostatnich dniach trochę i wokół YW. Na początek zmalowałem te zamalowania na oznaczeniach taktycznych... [ ... a potem zrobiłem sobie ultra proste i szybkie błoto z odrobiny pasty AMMO, którą potem pomalowałem buffem Tamki + szary, kładzionym na lakier do włosów i zmytym. Myślę, że jak na pojazd nieruszany, stojący pod chmurką i z zasłoniętą niemal całkowicie wanną, to w zupełności wystarczy. Potem przygotowałem sobie te specyficzne zacieki na przedniej płycie kadłuba - częściowo aerografem (maskowania w diabły...), a częściowo później pędzelkiem. I wtedy dotarło do mnie na maksa, jak bardzo kolory modelu rozjechały mi się z oryginałem i że jest to raczej nie do wyprowadzenia... ... w związku z tym złożyłem sobie układ jezdny, żeby do dalszych prac mieć model w jednym kawałku... ... i w diabły przemalowałem wszystko. Posłużyła mi do tego nowa mieszanka farbek na bazie kolorków sky, yellow green i jakiś dwóch niebieskich z odrobiną zieleni. I sporo bieli, żeby kolory maksymalnie rozjaśnić. Oczywiście na poprzednie warstwy i na lakier do włosów. Tam gdzie chcę drapać i gdzie na rzeczywistym pojeździe są żółtawe przebarwienia od rdzy, tam też starałem się dać mieszankę z większą ilością yellow green. Oczywiście nie starczyło mi czasu, żeby wydrapać całość od razu, ale zrobiłem próby na tyle i są one dla mnie bardzo obiecujące - w tym kierunku to pójdzie i teraz wreszcie czuję, że mam kontrolę, jest tak jak chcę i że wiem, co robię. Pozdrowienia! 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 1 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2021 Podrapany. Nieco oszczędniej niż w poprzednich wersjach, ale przez nawarstwienie kolorów i... warstw, wszystko wygląda moim zdaniem znacznie fajniej niż poprzednio. No i nawet nieco bardziej się zbliżyło do oryginału. Pozdrowienia! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 3 Czerwca 2021 Share Napisano 3 Czerwca 2021 Nieco tak Oczywiście żartuje. Bardzo elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 18 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2021 Czołem, Zacząłem sobie rdzewić dziada. Na razie tylko akrylowe Lajfkolorki i to w sumie nie wszędzie gdzie bym chciał. Potem podleję to wszystko olejami, ale wcześniej łoszyk. Pozdrowienia! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 18 Czerwca 2021 Share Napisano 18 Czerwca 2021 Złote,a skromne - cytując klasyka... Podoba się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 21 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2021 Wyłoszowany. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artec Napisano 22 Czerwca 2021 Share Napisano 22 Czerwca 2021 Pięknie wyszło. Jaką kamerą fotografujesz model?Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 22 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2021 Godzinę temu, artec napisał: Pięknie wyszło. Jaką kamerą fotografujesz model? Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka Dzięki. 13-letnią cyfrówką Panasonica, ale może wkrótce popstrykam czymś nowszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Czerwca 2021 Share Napisano 24 Czerwca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2021 Cześć, No to jedziemy dalej. Więcej rdzy - punktowo, głównie na błotnikach bocznych, psiukane z aerografu lajfkolorki w wielu warstwach, gdzie indziej emalie rdzawe AMMO rozcieńczane EKO-1. Pozdrowienia! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Czerwca 2021 Share Napisano 27 Czerwca 2021 a taki ładny zielony był.... no ale rozumiem, rozumiem.... robisz 100% wg umieszczonej wcześniej fotki a'la szrot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 28 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2021 Model prawie skończony, przy czym prawie robi sporą różnicę. Ale wykończeniówkę wykonam gdy pojazd stanie na podstawce. W zakamarkach i miejscach, gdzie mógł się akumulować wieloletni brud podziałałem oilbrusherami, do tego trochę zacieków, przecierka grafitem po spawach i kilka "srebrnych" zadrapań na tychże. Pozdrowienia! 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seven up Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 Fajny. Podoba mi się Przemalowanie dużo dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 Bardzo dobrze wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 29 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2021 Dzięki Panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 15 Lipca 2021 Autor Share Napisano 15 Lipca 2021 Cześć, Wracamy na moment do YW, który już też jest na ukończeniu. O modelu innym razem, bo cośtam się jeszcze pozmieniało, ale to mniejsza... Podstawka się robi się - wzorowana na kadrze ze zdjęcia, także bez szaleństw - trochę trawki, kamieni i ziemi. A po bazowych kolorkach jest tak: Pozdrowienia! 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 16 Lipca 2021 Share Napisano 16 Lipca 2021 I pięknie, Kamilu. A teraz dłuuuuga prosta do finiszu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi