Skocz do zawartości

YW-531 z albańskiego raju, Bronco 1/35

Kamil K.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Zapaskudziłem farbkami wstępnie YW-kę i w sumie jeszcze nie wiem czy poległem, czy nie poległem... 
Przede wszystkim to mam problem taki, że to co widzę na żywo =/= fotografiom. Na zdjęciach zdechła połowa kontrastów i smaczków i wszystko zlało się bardziej niż w rzeczywistości. 
No, ale rzućmy okiem, co wymodziłem... 

Pierwszy kolorek wydrapałem i na tym etapie nic nie zapowiadało jeszcze dramatu. 

vgM65QP.jpg 

l9YO3uC.jpg 

Gdy wszedł drugi kolorek zrozumiałem, że rozminąłem się totalnie z kolorami oryginału, choć to akurat problem najmniejszy... Niemniej, coś mi nie grało. 

6xuGYNP.jpg 

JIqVseV.jpg 

z1W193R.jpg  

... jeszcze nie robiłem takiego strupa, ale pomyślałem, że podziałam dalej aerografem i nałożę trochę filtrów + rdzawą bazę z farbek Lifecolor. 
W sumie wyszło na zdjęciach tak, że zamalowałem niemal totalnie to, co było wcześniej, ale jak przyjechałem na warsztat 2 dni później i spojrzałem na żywo, to nie było aż tak tragicznie... 

9F709LK.jpg 

axEFi4W.jpg 

Myślę sobie, ze teraz domaluję te specyficzne zielone zacieki na przodzie, zamalowania znaków taktycznych, zabezpieczę wsjo lakierem i powalczę pędzelkami robiąc odpryski i budując dalej efekty zdrapkowato-rdzewiejące... Wtedy zobaczymy, co dalej i czy finalnie będzie coś z tego, czy nie. 

Pozdrowienia!

• Like 6

Godzinę temu, StarBourne napisał:

Iście merytoryczna odpowiedź....

No właśnie nie, bo ja to na pancernych konserwach zupełnie się nie znam, więc nie czuję się kompetentny do jakichkolwiek merytorycznych uwag  :szczerbol:

Kciuk w górę poszedł ze względu na interesujące malowanie, choć jeśli mam być szczery to ta wcześniejsza wersja bez dołożonego rdzawego bardziej mi się podobała, kolorystycznie była subtelniejsza a zielone odcienie sprawiały wrażenie mniej wypłowiałych.

Dzięki Panowie. 

3 godziny temu, M.A.V. napisał:

No właśnie nie, bo ja to na pancernych konserwach zupełnie się nie znam, więc nie czuję się kompetentny do jakichkolwiek merytorycznych uwag  :szczerbol:

Kciuk w górę poszedł ze względu na interesujące malowanie, choć jeśli mam być szczery to ta wcześniejsza wersja bez dołożonego rdzawego bardziej mi się podobała, kolorystycznie była subtelniejsza a zielone odcienie sprawiały wrażenie mniej wypłowiałych.

Moje wrażenia byly właśnie takie same, natomiast w rdze i tak muszę tu iść siła rzeczy w kolejnych krokach, więc postanowiłem zrobić sobie taką bazę. Zobaczymy wkrótce, czy było warto. :wink:

2 godziny temu, copycat napisał:

Nie wiem jak ty to robisz, jest super.

Ja też nie wiem. :D to jest właśnie problem, bo nie robiłem jeszcze takiego wrosta i nie czuję do końca tego malowania. 

Mnie z kolei bardziej podoba się druga wersja, z łagodniejszymi przejściami kolorów, na pewno nie ma tam nudy.

Mam przeczucie (bo przecież nie wiedzę), że po dalszych zabiegach będzie bardzo dobrze.

• 2 weeks later...

Cześć, 

Zadziało się w ostatnich dniach trochę i wokół YW. 

Na początek zmalowałem te zamalowania na oznaczeniach taktycznych... 

[2leX1qa.jpg 

84zJvqw.jpg 

... a potem zrobiłem sobie ultra proste i szybkie błoto z odrobiny pasty AMMO, którą potem pomalowałem buffem Tamki + szary, kładzionym na lakier do włosów i zmytym. Myślę, że jak na pojazd nieruszany, stojący pod chmurką i z zasłoniętą niemal całkowicie wanną, to w zupełności wystarczy. 

Qy2LjdP.jpg 

nUn1xtA.jpg 

Potem przygotowałem sobie te specyficzne zacieki na przedniej płycie kadłuba - częściowo aerografem (maskowania w diabły...), a częściowo później pędzelkiem. I wtedy dotarło do mnie na maksa, jak bardzo kolory modelu rozjechały mi się z oryginałem i że jest to raczej nie do wyprowadzenia... 

WTP8SED.jpg 

Kw9JW5k.jpg 

... w związku z tym złożyłem sobie układ jezdny, żeby do dalszych prac mieć model w jednym kawałku... 

D7PEwBr.jpg 

... i w diabły przemalowałem wszystko. :lol:

Jhe686c.jpg 

lhUB8NY.jpg 

Posłużyła mi do tego nowa mieszanka farbek na bazie kolorków sky, yellow green i jakiś dwóch niebieskich z odrobiną zieleni. I sporo bieli, żeby kolory maksymalnie rozjaśnić. Oczywiście na poprzednie warstwy i na lakier do włosów. Tam gdzie chcę drapać i gdzie na rzeczywistym pojeździe są żółtawe przebarwienia od rdzy, tam też starałem się dać mieszankę z większą ilością yellow green.

NohtdB3.jpg 

0fmxdMW.jpg 

Oczywiście nie starczyło mi czasu, żeby wydrapać całość od razu, ale zrobiłem próby na tyle i są one dla mnie bardzo obiecujące - w tym kierunku to pójdzie i teraz wreszcie czuję, że mam kontrolę, jest tak jak chcę i że wiem, co robię.  

fZNWVIV.jpg 

Pozdrowienia! 

• Like 6

Podrapany. Nieco oszczędniej niż w poprzednich wersjach, ale przez nawarstwienie kolorów i... warstw, wszystko wygląda moim zdaniem znacznie fajniej niż poprzednio. 

v2itwsj.jpg 

O56Xwh7.jpg 

HN8hMmk.jpg 

01YPCnh.jpg 

No i nawet nieco bardziej się zbliżyło do oryginału. 😉

mBjK3NJ.jpg 

Pozdrowienia!

• Like 7

• 3 weeks later...

Czołem, 

Zacząłem sobie rdzewić dziada. Na razie tylko akrylowe Lajfkolorki i to w sumie nie wszędzie gdzie bym chciał. Potem podleję to wszystko olejami, ale wcześniej łoszyk. 

qISebqw.jpg 

pOdlfjm.jpg 

sMfToTg.jpg 

Cs2ow3V.jpg 

gEFq9pC.jpg

Pozdrowienia!

• Like 5

Godzinę temu, artec napisał:

Pięknie wyszło. Jaką kamerą fotografujesz model?

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Dzięki. 13-letnią cyfrówką Panasonica, ale może wkrótce popstrykam czymś nowszym. :D

Cześć, 

No to jedziemy dalej. Więcej rdzy - punktowo, głównie na błotnikach bocznych, psiukane z aerografu lajfkolorki w wielu warstwach, gdzie indziej emalie rdzawe AMMO rozcieńczane EKO-1. 

IXCvJXq.jpg 

0jlZgkr.jpg 

2nUaw8s.jpg 

Pozdrowienia! 

• Like 4

Model prawie skończony, przy czym prawie robi sporą różnicę. Ale wykończeniówkę wykonam gdy pojazd stanie na podstawce. 
W zakamarkach i miejscach, gdzie mógł się akumulować wieloletni brud podziałałem oilbrusherami, do tego trochę zacieków, przecierka grafitem po spawach i kilka "srebrnych" zadrapań na tychże. 

5ZhxyYA.jpg 

sCSZvhJ.jpg 

D1U4IhP.jpg

ROq3AC7.jpg 

PhpZUO4.jpg 

yyNJi3j.jpg 

Pozdrowienia! 

• Like 9

• 3 weeks later...

Cześć, 

Wracamy na moment do YW, który już też jest na ukończeniu. 
O modelu innym razem, bo cośtam się jeszcze pozmieniało, ale to mniejsza... 

Podstawka się robi się - wzorowana na kadrze ze zdjęcia, także bez szaleństw - trochę trawki, kamieni i ziemi. 

qMyaoz0.jpg 

1DwPQF9.jpg 

yexu7HB.jpg 

A po bazowych kolorkach jest tak: 

BYYpgS9.jpg 

GETYcbf.jpg 

Pozdrowienia! 

• Like 11