FLECZER Napisano 17 Listopada 2020 Share Napisano 17 Listopada 2020 Poprzedni temat związany z FtF jest gdzieś w czeluściach warsztatowych postów. Do tego sporo zdjęć z niego zniknęło więc nie ma co kontynuować tamtego wątku a czas rozpocząć kolejny rozdział. Najnowszy (nr 78 czyli wczesny R-35) produkt tego polskiego producenta przypomniał mi o tym, że dawno nic na forum z tej tematyki nie publikowałem. Nie zależy mi żeby umieszczać tu modele budowane według instrukcji a raczej te których elementy FtF są jedynie bazą pod przeróbki. Aktualnie ,,na warsztacie’’ są: Panzer I z działkiem Breda 20mm z czasów wojny w Hiszpanii (przygotowany do washa). Wszystkie przeróbki to scratch. Sd.Kfz.231 6-rad. Pojazd przygotowany do malowania dzięki czemu widoczne są modyfikacje w odmiennym kolorze niż plastik modelu. Dwupaki Protze Flak i Pak. Każdy złożony z dwóch numerów Września 1939. Bergepanzer 7TP. Do zakończenia prac modelarskich brakuje wysięgnika z dźwigiem. Ledwo rozpoczęty ośmiokołowiec uzbrojony w armatę pak 38 kalibru 50mm (działko jedynie przyłożone do zdjęcia. Wykorzystam jedynie osłonę). Ta konstrukcja polowa była używana przez Afrika Korps. Najnowszy produkt FtF czołg lekki R-35 z wieżą od T-26. Tu wieża stożkowa aczkolwiek można w internecie natknąć się również na zdjęcie z epoki gdzie podobny pojazd ma wieżę starszego typu bez stożkowych ścian. Czeka mnie jeszcze wykonanie kilku drobnych detali. Szczególnie zadowolony jestem z lufy zrobionej z igieł. Co ciekawe do zakończenia brakuje mi jeszcze...czołgu. Dopiero jutro zakupię kolejny modelik a to podwozie pożyczyłem na chwilę od wersji która będzie wykonana jako PZPR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 17 Listopada 2020 Share Napisano 17 Listopada 2020 Ten ostatni to niezły dziwoląg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 18 Listopada 2020 Autor Share Napisano 18 Listopada 2020 Wieża skończona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 20 Listopada 2020 Autor Share Napisano 20 Listopada 2020 Jeszcze tylko szekle i gotowy do malunków. Wieczorem zaczynam prace nad rumuńskim Frankensteinem z sowiecka 45mm. Użyję działka własnej produkcji i możliwe że uda sie dopasować jarzmo z pozostałości od Toldiego z IBG. Przy okazji plastik najnowszego FtF ma identyczny kolor jak ten z IBG. W porównaniu z pudełkowym R-35 we właśnie zbudowanym modelu musiałem co oczywiste zmienić wieżę oraz zasklepić otwory w kołach napinających. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 20 Listopada 2020 Autor Share Napisano 20 Listopada 2020 Banalna przeróbka. Trochę detali na jarzmie, dopieszczenie całości i tyle... Kolejny będzie wymagał nieco więcej wysiłku. Planuję 4,7 cm Pak (t) auf Pz.Kpfw. 35 R (f). Dla fanów konstrukcji powojennych jest jeszcze wersja uzbrojona w brytyjską 2-funtówkę, równie prosta jak ta z sowiecka 45mm, ale to nie moja bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 22 Listopada 2020 Autor Share Napisano 22 Listopada 2020 Rumuńska wieża ukończona. Czeka na swój kadłub ale ten pojawi się dopiero w grudniu. W sieci jest bardzo mało dobrych zdjęć oryginału (zwłaszcza prawej strony) ale zdaje się że podobieństwo zachowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 9 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2020 Pyrrusowe zwycięstwo. Linka usunięta ale nie do końca jestem zadowolony z efektu. Po położeniu podkładu może będę jeszcze poprawiać. Bardzo trudno wygładzić powierzchnię i odtworzyć detale w tej okolicy a uszkodzić je jest bardzo łatwo. Prościej jeśli się chce tam wrzucić swoją linkę gorzej jeśli tak jak u mnie ma tam być pusto. Mam jeszcze dwa egzemplarze do zabawy wiec mogę poćwiczyć usuwanie tego elementu. Na razie trzy renówki gotowe. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 Jakiś materiał zdjęciowy do tych Frankensteinów masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 11 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2020 11 godzin temu, GreGG24 napisał: Jakiś materiał zdjęciowy do tych Frankensteinów masz? Masz na myśli fotki oryginalnych pojazdów z epoki? Jest tego sporo w necie. Nie robię S-F Tu kilka z google wrzucam w celach dyskusyjnych kilka przykładowych przerobek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 17 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2020 Trochę wolnego czasu. Jeszcze kilka poprawek szpachlowania ale w zasadzie model gotowy do podkładu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 17 Grudnia 2020 Share Napisano 17 Grudnia 2020 (edytowane) Moim zdaniem ten pojazd jest najciekawszy. Wiesz może coś więcej o nim? Edytowane 17 Grudnia 2020 przez fanpancerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 19 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2020 W dniu 17.12.2020 o 22:14, fanpancerki napisał: Moim zdaniem ten pojazd jest najciekawszy. Wiesz może coś więcej o nim? Niestety nie. Trafiłem na ten pojazd zupełnym przypadkiem. Jest kilka zdjęć w Googlach. Jest nawet model żywiczny. Okazało się, że brakuje mi modeli FtF do realizacji moich chorych fantazji modelarskich. Dokupiłem sd.kfz.251 pod kolejny projekt. Na razie trwa jego destrukcja i usuwanie uproszczeń oraz zbędnych detali. Planuję wykonanie pojazdów zgodnie z fotkami. Tu też efekt googlania do innych projektow... Teraz muszę wykonać dwa działka 5cm pak38 zamiast jednego PS. Jako że robię się coraz bardziej leniwy to jakby ktoś dysponował złomem sd.kfz.251 najlepiej ausf D 1/72 to proszę o info (Potrzebuję w zasadzie tylko kadłuba. Stan obojętny.) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 20 Grudnia 2020 Share Napisano 20 Grudnia 2020 nie myślałem że Niemcy takie improwizacje urządzali - jestem pod wrażeniem tych "przeszczepów" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 20 Grudnia 2020 Share Napisano 20 Grudnia 2020 Fajny temat! Musiałem wcześniej przegapić, Dzięki za „wznowienie” 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 20 Grudnia 2020 Super Moderator Share Napisano 20 Grudnia 2020 Mnie się najbardziej podoba SiG 33 na pz III 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 20 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2020 (edytowane) Dziękuję za pozytywny odbiór. Jak widać w Afryce powstawały najróżniejsze improwizacje które czasem mogły być inspiracją dla konstruktorów. Można by rzec że sd.kfz.251 z pak38 to taki improwizowany przodek seryjnej wersji z pak40 na pokładzie. Ośmiokołowce z pak40 już na bazie pumy też powstawały. Dziś cały dzień w robocie więc nie miałem nawet chwili na modele, ale wstawię fotki z wczorajszej sesji ze skalpelem i pilnikami. Edytowane 25 Grudnia 2020 przez FLECZER zdjęcia zniknęły 🙄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 20 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2020 10 godzin temu, Greif napisał: Mnie się najbardziej podoba SiG 33 na pz III Też mi się podoba. Czekam aż FtF wyda SiG33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 29 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2020 Zrobiłem sobie tygodniowy modelarski detoks. To był dobry pomysł bo z nową energią spojrzałem na półeczkę wstydu. Na pierwszy ogień poszedł panzer Ia ale że poza niezbędnymi poprawkami jest to wersja pudełkową to nie będę go w tym temacie publikować. Sd.Kfz. 251/17 ausf.C to już co innego bo nie występuje w ofercie FtF... Gdybym zaczynał model dzisiaj a nie kilka lat temu użyłbym flaka od IBG. Niestety tu jest zvezda którą muszę jeszcze trochę podrasować. Sam pojazd jest już prawie gotowy choć dwa dni temu był jeszcze w rozsypce. Brakuje kilku detali które właśnie robię. Koła i gąsienice to kopie FtF jakie sam wykonałem w ramach niekomercyjnej nauki odlewania. Wymagają poprawek. Burty w modelu są ruchome. Mam nadzieję dziś doprowadzić model do stanu gotowości do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 4 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2021 Wreszcie mogłem otworzyć malarnię. Na razie maltretuję renówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2021 Wciąż w lakierni. Teraz pigmenty, kurzenie, dopracowanie malowania detali. Może trochę obić. W kilku miejscach muszę poprawić wash. Na tyle pojawi się jeszcze kalka z krzyżem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Od kilku dni działam nad dodatkiem do "FtFowej" armaty Boforsa. Zainspirowałem się zdjęciem znalezionym w sieci. Jest to niestety zdjęcie współczesne z rekonstrukcji i szukam jakiegoś potwierdzenia że takie zestawy funkcjonowały w 1939. W posiadanej literaturze znajduję informacje że furgon 508 był zbyt słaby do tego celu Co do modelu. FtF jeszcze w ramce. Wydaje mi się że ma zbyt małe koła. Furgon to w zasadzie scratch. IBG do wczesnego łazika dodało nadmiarowe błotniki, ramę szyby, fotele oraz boki maski z późnej wersji. Grill i koła (na razie jedno) to kopia zrobiona z miliputa a reszta to moja radosna twórczość. I tak oto powstał model... Byłbym wdzięczny za ewentualne potwierdzenie roli fiata 508 jako ciągnika. Edytowane 7 Stycznia 2021 przez FLECZER poprawki stylistyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 7 Stycznia 2021 Share Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Nie wiem czy widziałeś "Wielki leksykon Uzbrojenia" wydanie specjalne tom 3/2018, podrozdział "Samochód P. Fiat 508/518 dla a. 37 mm wz. 36". Kilka zdjęć z czasów przedwojennych oraz jedno (str.43) podpisane iż przedstawia PF 508/518 furgon w służbie 10 BK podczas przemarszu przez Przełęcz Tatarską po przekroczeniu granicy polsko-węgierskiej. Zdjęcie z netu. Edytowane 7 Stycznia 2021 przez Baas ArK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2021 37 minut temu, Baas ArK napisał: Nie wiem czy widziałeś "Wielki leksykon Uzbrojenia" wydanie specjalne tom 3/2018, podrozdział "Samochód P. Fiat 508/518 dla a. 37 mm wz. 36". Kilka zdjęć z czasów przedwojennych oraz jedno (str.43) podpisane iż przedstawia PF 508/518 furgon w służbie 10 BK podczas przemarszu przez Przełęcz Tatarską po przekroczeniu granicy polsko-węgierskiej. Mam tą pozycję. Fiat 508 i Fiat 508/518 to dwa inne pojazdy. Ta książka nie opisuje Fiata 508 i to zdjęcie też tego auta nie pokazuje. W zawierusze wojennej mogło się zdarzyć że Fiat 508 robił za ciągnik ale szukam potwierdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 8 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2021 Wychodzi na to że fiacik to taka mała dygresja w temacie. Na razie armatki do niego mocować nie będę. Pojazd jutro trafi do farbkarni i dostanie przynajmniej podkład. Jeszcze nie zdecydowałem czy będzie jedno czy trój barwny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 8 Stycznia 2021 Share Napisano 8 Stycznia 2021 23 godziny temu, FLECZER napisał: Fiat 508 i Fiat 508/518 to dwa inne pojazdy. A widzisz tego nie wiedziałem. Przyjąłem w swej nieświadomości, że oznaczenie 508/518 odnosi się do dwóch odmian, a nie jednej podwójnie oznaczonej. PS. Z tym "Leksykonem" to tylko chciałem pomóc, a wyszło jak zwykle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi