CookiePsycho Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 Witam serdecznie, Nie jestem modelarzem, ale mam 2 córki i ostatnio zwiększa się ilość klejonych zabawek. Posiadam bardzo fajny zestaw klejów cyjanoakrylowych o 3 gęstościach, rozklejacz, aktywator. Generalnie bardzo zadowolony z tego jestem. Ale mam mały problem, dozownik z kleju notorycznie się zapycha zaschniętym klejem, nakrętka skleja się na amen itp itd. Mimo moich starań oraz czyszczenia po użyciu. Więc pytanie, prośba o poradnik jak opiekować się klejem, żeby uniknąć takich problemów. PS. Zastanawiam się też nad kupnem strzykawek z tępą igłom. Widziałem na jednym filmiku jak ktoś sklejał w ten sposób model. Wygląda na super wygodne w aplikacji, ale czy klej może zostać w tej strzykawce na długo? czy się zaklei na amen jak wszystko inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 Czyściłeś rozklejaczem końcówkę? Ja nie aplikuję kleju z butelki bezpośrednio tylko wyciskam kropelkę, dwie na jakąś podkładkę i dopiero wtedy nakładam igłą. Postaraj się by klej nie zostawał w nakrętce. Idealnie nie jest ale też nie łapie jakoś mocno. Próbowałem CA + igła ale zatkało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 U mnie jak myszaty wyżej napisał - wycisk kleju na jakąś podkładkę i później aplikowanie na model. Dodam tylko, że mam taki zestaw jak autor wwątku, czyli trzy różne gęstości, od firmy Amazing Art - wszystkie ich buteleczki mają igłę w nakrętce. Zakręcając buteleczkę „udrażniam” automatycznie kanał podawania Nie zdażyło mi się jeszcze zaschnięcie „na amen”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 (edytowane) Mam klej AmazingArtu w tej owalnej buteleczce, z rzadkiego i średniego zrobiły mi się średnio-gęsty i gęsty, ale to już po 3,5 roku. Wcześniej miałem takie w okrągłych buteleczkach z kolorowymi zakrętkami i powysychały na kamień (jeden nie otwierany) po 1,5 roku. Jak kolega wyżej napisał, mam sobie taki kawałek plastiku, dokładniej rzecz biorąc poduszkę zza skrzydła F-14 od HB i na to sobie wylewam kropelkę lub 2, a butelkę zakręcam. CA reaguje w zetknięciu z wilgocią, więc jak rzadko nim pracujesz to można sobie jakiś pojemniczek załatwić, żeby tam klej trzymać. Edytowane 29 Listopada 2020 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 Podobnie jak kolega Tap-chan używam klejów Amazing Art, rzadkiego i średnio gęstego. I mam następujące wnioski - klej należy przechowywać w szczelnej torebce strunowej albo pudełeczku, do tego wrzucić do środka kila torebek z granulatem silikonowym żeby zbierał wilgoć. Ja jeszcze dodatkowo trzymam to w lodówce, ale nie wiem czy jest to konieczne. Kleje wytrzymują po 2-3 lata, lekko tylko gęstniejąc. - nakładam bezpośrednio z otwartej buteleczki przy pomocy aplikatora z igły krawieckiej - należy obciąć ucho igielne () w połowie tak aby powstała litera "U". Oprawiasz sobie to w jakiś trzonek i masz doskonały aplikator. Jak się ubrudzi to albo debonder, albo potrzymać nad płomieniem przez moment i wypalić. - ja mam jeszcze podstawkę z otworem do tych buteleczek, bo są dość wysokie i łatwo się przewracają. Zrobiłem z kawałka starej płyty pilśniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 30 Listopada 2020 Share Napisano 30 Listopada 2020 a ile ten klej miga schnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Listopada 2020 Share Napisano 30 Listopada 2020 W dniu 29.11.2020 o 14:49, Thalgonis napisał: Amazing Art - wszystkie ich buteleczki mają igłę w nakrętce. Znam ten patent z klejów do wyświetlaczy, nawet się kiedyś zastanawiałem dlaczego nikt nie robi tak z CA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Grudnia 2020 Share Napisano 1 Grudnia 2020 A ja mam inne pytanko. Alternatywny pojemnik do CA? Mam dużą buteleczkę gdzie mi się nakrętka zaklajstrowala, a teraz powoli dzieje się to z nakrętka aplikatora i bym go przelał do jakiegoś alternatywnego pojemnika. Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 28 Stycznia 2021 Share Napisano 28 Stycznia 2021 Zlałem do pustego kwadratowego słoiczka z tamki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi