M4A2 Posted December 1, 2020 Share Posted December 1, 2020 Mam problem. Chodzi o lusterko wsteczne w modelu czołg w skali 1/35. Jak pomalować? Zazwyczaj maluje się na srebrno, ale przecież nie odpowiada to rzeczywistości. Wystarczy spojrzeć na dowolny samochód. W lusterku nie widać przecież nic srebrnego, w lusterku widać ODBICIE obiektów z otaczającej przestrzeni. Jak to zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fixer Posted December 1, 2020 Share Posted December 1, 2020 Kawałek folii aluminiowej albo plastikowe "sreberko" z cukierka? A na bogato to masz coś takiego: https://www.plastmodel.pl/p/850/36615/hasegawa-tf01-mirror-finish-trytool-series--inne-dodatki-dodatki-do-modeli.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinello Posted December 1, 2020 Share Posted December 1, 2020 Są też zestawy gotowych lusterek do konkretnych pojazdów firmy Echelon, np do Matildy : https://www.scalemates.com/kits/echelon-fine-details-m357138-maltida-2-mkiii-iv-mirrors--225390 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
socjo1 Posted December 1, 2020 Share Posted December 1, 2020 Chromowy pisak z firmy Molotov też daje dobre efekty. Choć oczywiście, nie będzie żadnego odbicia w lusterku i zastosowanie raczej do np. lusterek lotniczych w 1/48 itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek80 Posted December 1, 2020 Share Posted December 1, 2020 folia samoprzylepna typu lustro weneckie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted December 1, 2020 Share Posted December 1, 2020 1. Folia transferowa na paznokcie. 2. lakier z efektem lustra - też na paznokcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted December 1, 2020 Share Posted December 1, 2020 Możesz spróbować namalować to co się akurat mogło w lustrze odbić... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted December 5, 2020 Share Posted December 5, 2020 Właśnie rozmontowałem na części pierwsze rozbity wyświetlacz z telefonu huawei y6 ( nie mam pojęcia czy to istotne???) Ale do brzegu...zbudowany jest w sumie z kilku warstw różnych folii i szyby, jedna z tych folii jest idealnie lustrzana, cieniutka i można ją ciąć nożyczkami. Ręka ma odbita w celu prezentacji: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marak Posted December 6, 2020 Share Posted December 6, 2020 Niewątpliwie przedstawione tu sposoby są typowo modelarskie - czyli drogo i długo, żeby osiągnąć efekt ostateczny. Ja nie mam jednak nie mam takich ambicji super modelarza i mistrza obróbki, dlatego za 5 zł kupiłem kawałek folii lustrzanej. Pewnie wystarczy mi do końca życia, a jeszcze wnukom coś zostanie. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts