Hubert Kendziorek Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 Miesiąc temu wystartowałem z budową Kirowa w skali 1/700. Zestaw Trumpetera wygląda dość przyjemnie, niezłe spasowanie części, choć trzeba uważać na detale, które Chińczykom z tej wytwórni lubią się mieszać pomiędzy wersjami, a Kirow różni(ł) się w detalach od pozostałych okrętów projektu 1144. Do modelu zostaną wykorzystane waloryzacje: lufy 100 mm od Mastera, AK 630 od AJM Models, relingi (jakieś chińskie) oraz zestaw anten i detali śmigłowca od LX (dedykowany do Kirowa LX-70082) - ten ostatni jeszcze w drodze z Chin. Do malowania wykorzystam zestaw firmy Akan, żeby nie wnikać zanadto w poprawność odcieni - sugestiom Trumpetera w ogóle nie wierzę. Stan na dziś: Połączona góra z dołem, wyszlifowana, pryśnięta podkładem za wyjątkiem pokładu, zamaskowany biały pasek oddzielający część podwodną od nadwodnej. Plan na malowanie mam taki, że najpierw pokład (oraz pokłady nadbudówek), maskowanie, potem burty. Nadbudowa (parter i pierwsze piętro) jeszcze bez ścian, położona tylko do zdjęcia. Wszelkie sugestie i rady mile widziane! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 41 minut temu, Hubert Kendziorek napisał: Wszelkie sugestie i rady mile widziane! dużo zdjęć poproszę.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 wysypało ostatnio tymi 700tkami... powodzenia w budowie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Grudnia 2020 Share Napisano 7 Grudnia 2020 sorry że tak post za postem ale jeszcze mały spam-ciekawostka Otóż na okręcie który oficjalnie został przeniesiony do rezerwy i od 2002 rdzewieje przy nadbrzeżu stoczni Zvezdoczka (Siewierodwińsk) odbyła się 25 kwietnia 2015 mała ceremonia z okazji 34-lecia służby krążownika pod banderą św.Andrzeja : co ciekawe z tego co mi wiadomo, to już kilka miesięcy po tym zdarzeniu - w sierpniu 2015 - okręt został oficjalnie wycofany z rezerwy i przeznaczony na złom. Paliwo atomowe miało zostać zutylizowane do końca 2016 (prace sfinansowane przez Norwegów z funduszu "eko"), a w 2018 miała się zacząć rozbiórka okrętu. Ale diabli wiedzą czy harmonogram idzie zgodnie z planem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 7 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2020 Fantastyczne zdjęcia, surrealizm sytuacji wręcz nieprawdopodobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 17 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2020 Przyjechała chińska biżuteria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 28 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2020 I powoli do przodu. Kolejne poziomy nadbudówki, na razie bez ścian, które będą malowane osobno i doklejane po pomalowaniu pokładów. Generalnie zamysł jest taki, aby jak najwięcej elementów pomalować na ramkach przed sklejeniem, oszczędzę sobie w ten sposób maskowania. Złożony komin, rozwierciłem wyloty. Część fototrawionych drabinek też już na miejscu. Na zdjęciu tylna część nadbudowy i komin tylko na sucho, stąd szczeliny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 … a ja będziesz musiał szpachlować czy cos podpiłować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 28 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2020 To wtedy będzie można podejść z poprawkami w konkretnych miejscach. Obejrzałem sobie warsztat tego modelu na YT, nie powinno być większych kłopotów. Zobaczymy "w praniu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 4 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2021 Zacząłem kleić relingi na kominie, trochę się obawiałem jak to będzie wychodzić przy tak skomplikowanych kształtach, ale po pierwszym podejściu jestem optymistycznie nastawiony. Relingi z chińskiego zestawu uniwersalnego, na kominie będzie też nieco blaszek dedykowanych do Kirowa, w tym oczywiście anteny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2021 Okropnie mało czasu, to i robota idzie powoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Stycznia 2021 Share Napisano 9 Stycznia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 10 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2021 Całkiem przyjemnie się tymi Akanami maluje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 10 Stycznia 2021 Share Napisano 10 Stycznia 2021 Rozcieńcza się jak wszystkie akryle wUTkOM albo lajfkolirem? Czy trzeba jakichś specjalnych wynalazków? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 10 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2021 No nie wiem jeszcze, na pierwszy raz podszedłem ostrożnie, specjalnym specyfikiem do błota, ale do szarego spróbuję LC i podzielę się wrażeniami. Buteleczki Akana są tak nikczemnie małe, że trochę ich szkoda na eksperymenty. Wódy nie używam zewnętrznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 10 Stycznia 2021 Share Napisano 10 Stycznia 2021 Miałem na mysli właśnie lajfkolorowy rozcieńczalnik do błotek, jest najlepszy ze wszystkich istniejących, ten zielony. A z wUTkOM to zawsze jest tak, że kupuje ćwiartkę, przelewam do do 30 ml butelki po atramencie, a pozostałość przeznaczam testowanie jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 10 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2021 Ja użyłem Acrylic Doctor Thinner od Modellers World. Zadziałał. LC używałem dotychczas tylko do LC, bo z niczym innym nie szły. Z wódą to trzeba jednak uważać, bo potem jest tak, że nie możesz już więcej, ale mniej też nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 24 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2021 Dokleiłem prawie wszystkie relingi na pokładzie i zamaskowałem do malowania. Na lądowiskiem śmigłowca jeszcze się zastanawiam, na zdjęciach jest albo rozpięta na lądowisku siatka, albo tylko zaznaczone jego krawędzie białymi pasami / krawężnikami. Docelowo skłaniam się ku siatce, zatem przed malowaniem zakleję ten fragment pokładu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 24 Stycznia 2021 Share Napisano 24 Stycznia 2021 Dobrze to wygląda. Aż się prosi aby lądowisko było w postaci blaszki. wtedy malutkie relingi nie stanowiłyby żadnego problemu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 24 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2021 5 godzin temu, blacman napisał: Aż się prosi aby lądowisko było w postaci blaszki. No tak, na szczęście mam w składziku siatki fototrawione, mam też cięte laserowo kartonowe i z tworzywa, coś się odpowiedniego do skali wybierze, Relingi zrobię z drucika. Będzie fajny element przyciągający spojrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 10 Marca 2021 Autor Share Napisano 10 Marca 2021 Kolorowanki, klejenie nadbudówek. Będzie sporo miejscowych poprawek, nie mówiąc już o tym, że nie na wszystkie ściany w pudle są przewidziane nakładki... no cóż, wcześniej tego nie zauważyłem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 21 Marca 2021 Autor Share Napisano 21 Marca 2021 Komplet blaszek na kominie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 28 Marca 2021 Autor Share Napisano 28 Marca 2021 (edytowane) Doklejona i pomalowana nadbudówka. Są w modelu problemy z jej spasowaniem i przesunięciem całości o jakiś ułamek mm względem kadłuba, ale nie razi to zanadto. Ale poza tym sam pomysł na klejenie pomalowanych już elementów moim zdaniem zadziałał. Edytowane 28 Marca 2021 przez Hubert Kendziorek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2021 Pomalutku, potroszeczku... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 6 Maja 2021 Share Napisano 6 Maja 2021 Bardzo efektowna sylwetka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi