Bartas89 Napisano 19 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2020 Ja akurat mam już twardy pancerz, po tych wszystkich jazdach po mnie Także jest good 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 Zacytuję Twojego ulubieńca Cytat W przypadku stosowania innych materiałów trzeba pamiętać o zaleceniach producentów. Np. Surfacer potrzebuje 12h na schnięcie pod ZP w normalnych warunkach. Po drugie nigdy nie zrozumiem po co kłaść coś semi-gloss, żeby potem kłaść na to gloss O ile to możliwe zawsze staram się położyć matową bazę, a potem jadę glossem. W 99.9% przypadków mam idealnie gładką powierzchnię pod bezbarwny Gloss i semi-gloss moim zdaniem trudniej się kładzie, często ze skórką. Aczkolwiek strzelam, że tutaj szlag trafił Surfacera jak dostał mokrym glossem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 35 minut temu, toled napisał: Aczkolwiek strzelam, że tutaj szlag trafił Surfacera jak dostał mokrym glossem. Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 19 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2020 50 minut temu, toled napisał: Zacytuję Twojego ulubieńca Po drugie nigdy nie zrozumiem po co kłaść coś semi-gloss, żeby potem kłaść na to gloss O ile to możliwe zawsze staram się położyć matową bazę, a potem jadę glossem. W 99.9% przypadków mam idealnie gładką powierzchnię pod bezbarwny Gloss i semi-gloss moim zdaniem trudniej się kładzie, często ze skórką. Aczkolwiek strzelam, że tutaj szlag trafił Surfacera jak dostał mokrym glossem. 12 minut temu, cayman napisał: Dokładnie tak. Zrobiłem też test i kładłem na podkład od ZP i farba bazowa też ZP. Efekt ten sam co kilka postów wyżej. A maluję Semi Gloss Black, bo innego ciemnego od ZP nie mam. To była farba tylko do testu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 20 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2020 Kurła, bardzo proszę, niech ktoś nagra jakiś filmik jak kładzie ten lakier ZP, bo za cholerę nie wychodzi, nawet po przeczytaniu i zastosowaniu się do aktualizacji Dorotki z wątku o lakierowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oliardi Napisano 20 Grudnia 2020 Share Napisano 20 Grudnia 2020 5 minut temu, Bartas89 napisał: Kurła, bardzo proszę, niech ktoś nagra jakiś filmik jak kładzie ten lakier ZP, bo za cholerę nie wychodzi, nawet po przeczytaniu i zastosowaniu się do aktualizacji Dorotki z wątku o lakierowaniu. Jak masz możliwość to nagraj jak Ty kładziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 20 Grudnia 2020 Share Napisano 20 Grudnia 2020 1 godzinę temu, Bartas89 napisał: Kurła, bardzo proszę, niech ktoś nagra jakiś filmik jak kładzie ten lakier ZP, bo za cholerę nie wychodzi, nawet po przeczytaniu i zastosowaniu się do aktualizacji Dorotki z wątku o lakierowaniu. A na jakim ciśnieniu to kładziesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 20 Grudnia 2020 Share Napisano 20 Grudnia 2020 4 minuty temu, toled napisał: A na jakim ciśnieniu to kładziesz? I to jest bardzo dobre i trafne pytanie.!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 20 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2020 8 minut temu, toled napisał: A na jakim ciśnieniu to kładziesz? 1.0-1.2 bara. Dysza 0.4mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 20 Grudnia 2020 Share Napisano 20 Grudnia 2020 (edytowane) 14 minut temu, Bartas89 napisał: 1.0-1.2 bara. Dysza 0.4mm To już problem rozwiąząny,za małe ciśnienie , ta dysza potrzebuję mi. 2 bary- 20 PSI i to robocze. Ja jak kładę clear swoją 0,5 to mam ustawione na 25PSI robocze. Bak po drugiej warstwie GX100 Edytowane 20 Grudnia 2020 przez cayman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 20 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2020 (edytowane) 12 minut temu, cayman napisał: To już problem rozwiąząny,za małe ciśnienie , ta dysza potrzebuję mi. 2 bary- 20 PSI i to robocze. Ja jak kładę clear swoją 0,5 to mam ustawione na 25PSI robocze. Bak po drugiej warstwie GX100 Ok, wieczorem spróbuję na większym ciśnieniu. Na razie to mam kolekcję łyżeczek xD Aha i jeszcze jedno. Podkład ZP i bazę na jakim ciśnieniu kładziesz? Edytowane 20 Grudnia 2020 przez Bartas89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 20 Grudnia 2020 Share Napisano 20 Grudnia 2020 (edytowane) 29 minut temu, Bartas89 napisał: Ok, wieczorem spróbuję na większym ciśnieniu. Na razie to mam kolekcję łyżeczek xD Aha i jeszcze jedno. Podkład ZP i bazę na jakim ciśnieniu kładziesz? Nie używam ZP . Podkład i bazę kładę 0,3 na ciśnieniu 20 PSI , muszą być dobrze rozcieńczone. Najwięcej używam Gunze C . Na bak poszedł najpierw Surfacer1200 potem czarny Surfacer 1500, micromesz 8000. Czarny dorobiony czyli 90% czarny połysk GX Gunze i 10% super Silver Gunze C158 , wszystko dobrze wymieszane z porcją Thinera i Sruuu . Po wyschnięciu maskowanie i Gunmetal AK Interactive. Na wszystko mokra warstwa Clera GX100 , decale i jak wszystko wyschnie to Clear warstwami w odstępie min. 12 godz. Po trzeciej co już pisałem, matuję micromeszem i następna mokra warstwa , znów matuję i następna mokra warstwa . Ostatnia bardziej rozcienczona Thinerem i nie ma bata musi wyjść lustro. Edytowane 20 Grudnia 2020 przez cayman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2020 Nie wychodzi na wyższym ciśnieniu. Ciągle to samo. Spróbuję jeszcze użyć GX100 i jak po nim będzie lipa, to rzucam to wszystko i jadę w bieszczady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ananasik Napisano 21 Grudnia 2020 Share Napisano 21 Grudnia 2020 MUSIAŁEM ale proszę nie brać tego na poważnie. Dystans jak najbardziej wskazany 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 21 Grudnia 2020 Share Napisano 21 Grudnia 2020 Weź znajdź inny materiał do testów, bo zaraz wyjdzie, że to łyżeczka z tandetnego plastiku się topi pod wpływem ZP Serio chyba musisz nagrać wideo jak to malujesz z dokładnymi opisami ile czasu dajesz na wyschnięcie, jakie ciśnienie robocze, bo nie ma siły, coś musisz robić źle, skoro wszystkim wokół malowanie wychodzi, tylko nie Tobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2020 1 godzinę temu, toled napisał: Weź znajdź inny materiał do testów, bo zaraz wyjdzie, że to łyżeczka z tandetnego plastiku się topi pod wpływem ZP Serio chyba musisz nagrać wideo jak to malujesz z dokładnymi opisami ile czasu dajesz na wyschnięcie, jakie ciśnienie robocze, bo nie ma siły, coś musisz robić źle, skoro wszystkim wokół malowanie wychodzi, tylko nie Tobie Inaczej teraz zrobię. Po prostu znajdę na YT filmik od A do Z jak ktoś to nakłada i będę starał się zrobić tak jak on Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 21 Grudnia 2020 Share Napisano 21 Grudnia 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, toled napisał: Weź znajdź inny materiał do testów, bo zaraz wyjdzie, że to łyżeczka z tandetnego plastiku się topi pod wpływem ZP Tak może być ,pomijając że używałeś za małego ciśnienia. Edytowane 21 Grudnia 2020 przez cayman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2020 Porobiłem dzisiaj testy z Duxonem. Malowane na 1 bar, dyszą 0.4mm. Niekiedy wychodzą takie jakby bąble powietrza, lub pawie oczka (nie wiem czy to dobrze nazywam). Jak można to usunąć nie zmywając całości? Dodam, że przy ciśnieniu ok 2.3 bara powstaje więcej takich bąbelków lub pawich oczek. Te drugie tworzą się z reguły gdy chcę strumieniem powietrza usunąć powstałe bąbelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 22 Grudnia 2020 Share Napisano 22 Grudnia 2020 Pawie oczka tworzą się przeważnie wtedy , gdy w przewodzie od Aero są odrobiny wody. Odkręć przewód od regulatora ciśnienia ,włącz kompresor ,przytknij palec w otwór wyjściowy ,przytrzymaj tak aby nabiło się ciśnienie , delikatnie puść palec i zobacz czy nie masz wody na palcu .To jest naj częstsza przyczyna pawich oczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 22 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2020 5 godzin temu, cayman napisał: Pawie oczka tworzą się przeważnie wtedy , gdy w przewodzie od Aero są odrobiny wody. Odkręć przewód od regulatora ciśnienia ,włącz kompresor ,przytknij palec w otwór wyjściowy ,przytrzymaj tak aby nabiło się ciśnienie , delikatnie puść palec i zobacz czy nie masz wody na palcu .To jest naj częstsza przyczyna pawich oczek. Ok, tak zrobię. Czy te bąbelki nadają się do szlifowania i psiknięcia jeszcze raz w to samo miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 22 Grudnia 2020 Share Napisano 22 Grudnia 2020 28 minut temu, Bartas89 napisał: Ok, tak zrobię. Czy te bąbelki nadają się do szlifowania i psiknięcia jeszcze raz w to samo miejsce? Tak, bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 22 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Godzinę temu, cayman napisał: Tak, bez problemu. To będę polerował moją kolekcję czarnych łyżek Chciałbym też zwrócić uwagę, że tylko Duxon praktycznie od razu robi lustro na powierzchni... Edytowane 22 Grudnia 2020 przez Bartas89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 22 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2020 Czy zmywacz Wamodu zmyje farbę celulozową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 22 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2020 To się stanie jak źle położycie lakier Lubię lakier, kocham lakier 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 22 Grudnia 2020 Share Napisano 22 Grudnia 2020 34 minuty temu, Bartas89 napisał: To się stanie jak źle położycie lakier Lubię lakier, kocham lakier Co znów się wydarzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi