Jump to content

Yamaha XV1600 RoadStar Tamiya 1:12

Recommended Posts

Cze艣膰 馃檪聽Zaczynam sw贸j pi膮ty motocykl i tym razem postawi艂em na typ "cruiser". Kolor jaki dla niego wybra艂em to czarny, poniewa偶 jeszcze takiego koloru w swojej kolekcji nie mam. Model prostu z pud艂a, bo nie znalaz艂em do niego 偶adnych dodatk贸w. Nawet bez nich powinien prezentowa膰 si臋 okazale.

EzFIBqX.jpg

Jedyny dylemat jaki mam to czy zmy膰 chrom tylko z rur wydechowym, zaszpachlowa膰 je i potraktowa膰 tymi specyfikami, bo nie lubi臋 艂膮cze艅 rur wydechowych. Nie wiem tylko czy ten odcie艅 chromu nie b臋dzie si臋 za bardzo gryz艂 z fabrycznym chromem.聽

30GJKby.jpg

• Replies 190
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Przecie偶 na filmiku On t膮 w艂贸knin膮 nie matowi powierzchni tylko usuwa schodek po kalkach.聽

oj tam... Pami臋taj - Twoja akcja, nasza reakcja B臋dziesz pyta艂 i b臋dziesz s艂ucha艂 - b臋dzie dobrze Nie chcesz s艂ucha膰, nie pytaj - nikt nie b臋dzie mia艂 pretensji. Ale nie dziw si臋 j

Posted Images

Ej... nie oszukuj. Mia艂 by膰 "prosto z pud艂a", co to za zmywanie fabrycznego chromu ???

Nie chc臋 prorokowa膰 i 藕le Ci wr贸偶y膰 ale.... pop艂yniesz z tym modelem, w艂a艣nie na chromach.

Jakkolwiek b臋dziesz je robi艂.聽

Nie obra藕 si臋 ale to jeszcze nie Tw贸j poziom.

M艂otkiem...聽馃ぃ

A na powa偶nie to... trzymaj si臋, niczym. S膮 klejone na styk. Precyzja i czysto艣膰 - o tym m贸wi艂em. Tamka ma dobrze spasowane cz臋艣ci.

Oczywi艣cie 艂膮czenie wida膰 ale pod odpowiednim k膮tem. Na zdj臋ciach na szcz臋艣cie tyle blichtru jest, 偶e gubi膮 si臋 one w blasku chromu聽馃槑

Godzin臋 temu, DarkWing napisa艂:

Ej... nie oszukuj. Mia艂 by膰 "prosto z pud艂a", co to za zmywanie fabrycznego chromu ???

Nie chc臋 prorokowa膰 i 藕le Ci wr贸偶y膰 ale.... pop艂yniesz z tym modelem, w艂a艣nie na chromach.

Jakkolwiek b臋dziesz je robi艂.聽

Nie obra藕 si臋 ale to jeszcze nie Tw贸j poziom.

Zawsze mo偶e zrobi膰 Customa jak ja to chromy Go omin膮.馃槣

szwg.jpg

t8io.jpg

• Like 2

To co wyr贸偶nia takie motocykle, to pi臋kne lustrzane chromy. Cho膰by艣 wzi膮艂 i stan膮艂 na rz臋sach, "Super Chrome Silver 2" nigdy nie da Ci takiego efektu. Ja bym zostawi艂 fabryczne, bo nie osi膮gniesz tak dobrego efektu.聽

13 minut temu, toled napisa艂:

To co wyr贸偶nia takie motocykle, to pi臋kne lustrzane chromy. Cho膰by艣 wzi膮艂 i stan膮艂 na rz臋sach, "Super Chrome Silver 2" nigdy nie da Ci takiego efektu. Ja bym zostawi艂 fabryczne, bo nie osi膮gniesz tak dobrego efektu.聽

Tak, masz racj臋.

oj tam...

Pami臋taj - Twoja akcja, nasza reakcja

B臋dziesz pyta艂 i b臋dziesz s艂ucha艂 - b臋dzie dobrze

Nie chcesz s艂ucha膰, nie pytaj - nikt nie b臋dzie mia艂 pretensji.

Ale nie dziw si臋 jak pytasz i nie s艂uchasz....

Dzia艂aj, bo szczerze trzymam kciuki za Ciebie i ten model聽:wink:

• Like 3
  • Thanks 1

Na czarnym bazowym, pojawi艂a si臋 sk贸rka pomara艅czy. Czy bez na艂o偶onego lakieru mog臋 spr贸bowa膰 co艣 z tym zrobi膰 papierem na mokro? Je艣li tak to jaka gradacja?

Id膮c za radami bardziej do艣wiadczonych koleg贸w, zmieni艂em dotychczas u偶ywanego Duxona na ZP 3002. Ale zanim wyla艂em go na cz臋艣ci od motocykla to zrobi艂em test. I dobrze zrobi艂em bo wysz艂o cholera wie co. Po kolei.

1. Szlifowanie g膮bk膮 2000

2. Po艂o偶enie podk艂adu Mr.Surfacer w kilku cienkich warstwach

3. Po艂o偶enie w kilku cienkich warstwach ZP Semi-Gloss Black

4. Po艂o偶enie mg艂y lakieru 3002

5. Po 5 minutach kolejna cienka warstwa

6. Po kolejnych 5 minutach po艂o偶enie warstwy na mokro.

W momencie po艂o偶enia ostatniej warstwy wysz艂o pi臋kne lustro, bez 偶adnych niedoskona艂o艣ci. Po ok 4-5 minutach zrobi艂o si臋 co艣 takiego jak na zdj臋ciach. Co zrobi艂em 藕le?

Ql1YOry.jpg

bFuRZYq.jpg

qPuqSXh.jpg

A kto Ci kaza艂 k艂a艣膰 mokr膮 warstw臋?聽

DOPISANE聽

W instrukcji masz napisane:

"Trzy warstwy bezbarwnego co 5 min., w tym wypadku ZP 3003聽 (pierwsza warstwa mg艂a, reszta normalne)"

Naprawd臋 tak trudno jest to powt贸rzy膰?聽 Normalnie nie ogarniam tego, zawsze musisz co艣 zmodyfikowa膰, nawet wydawa艂oby si臋 prost膮 czynno艣膰...

Edited by Dorotka
35 minut temu, Dorotka napisa艂:

A kto Ci kaza艂 k艂a艣膰 mokr膮 warstw臋?聽

DOPISANE聽

W instrukcji masz napisane:

"Trzy warstwy bezbarwnego co 5 min., w tym wypadku ZP 3003聽 (pierwsza warstwa mg艂a, reszta normalne)"

Naprawd臋 tak trudno jest to powt贸rzy膰?聽 Normalnie nie ogarniam tego, zawsze musisz co艣 zmodyfikowa膰, nawet wydawa艂oby si臋 prost膮 czynno艣膰...

Jak wcze艣niej k艂ad艂em "normaln膮" warstw臋, to mia艂em mega sk贸rk臋 pomara艅czy i wr臋cz chropowat膮 powierzchni臋. 呕eby mie膰 lustro, musz臋 wyla膰 tego wi臋cej. Tak jak z Duxonem.

Tak czytam perypetie Kolegi Bartas89... i mam wra偶enie, 偶e po艂owa czasu sp臋dzona przez niego na modelarstwie, to walka z malowaniem. Mo偶e zr贸b Kolego "krok 聽wstecz", wydaj kilka z艂oty na Mr. Hobby GX II black clear? Tak dla pr贸by - moim zdaniem b臋dzie lepiej.

p.s. Czasami mam wra偶enie, 偶e Koledzy Bartas89 oraz Dorotka, robi膮 sobie z nas "bek臋", na miar臋 programu "Usterka", gdzie ka偶dy "problem" jest starannie wyre偶yserowany, a jego celem jest uzyskanie "ogl膮dalno艣ci" 聽:))

Edited by MarcinWSS
  • Like 1
  • Haha 1
1 godzin臋 temu, jawkers napisa艂:

Oni s膮 jak, stare dobre ma艂偶e艅stwo. Bez siebie, nie mog膮 na forum wytrzyma膰. :diabel:

馃ぃ馃槀馃ぃ

Spokojnie, ju偶 si臋 "wy艂anczam", kolega Bartas swoim ostatnim wpisem przekona艂 mnie ostatecznie, kto tu rz膮dzi:

2 godziny temu, Bartas89 napisa艂:

Jak wcze艣niej k艂ad艂em "normaln膮" warstw臋, to mia艂em mega sk贸rk臋 pomara艅czy i wr臋cz chropowat膮 powierzchni臋. 呕eby mie膰 lustro, musz臋 wyla膰 tego wi臋cej. Tak jak z Duxonem.

Jak mus to mus. Over聽:diabel:

Edited by Dorotka
46 minut temu, MarcinWSS napisa艂:

Tak czytam perypetie Kolegi Bartas89... i mam wra偶enie, 偶e po艂owa czasu sp臋dzona przez niego na modelarstwie, to walka z malowaniem.聽

W rzeczy samej. Jak skleja艂em Ducati przez jakie艣 dwa miesi膮ce do jeden miesi膮c by艂 po艣wi臋cony tylko lakierowaniu聽馃ぃ

24 minuty temu, cayman napisa艂:

A co tu sie sta艂o sie.

To nie sk贸rka pomara艅czy, a skurcz pod clearem . Co艣 musia艂o nie doschn膮膰 albo reakcja z plastikiem.

Wydaje mi si臋 najbardziej prawdopodobne, 偶e farba nie wysch艂a. Sch艂a ok 20-25 minut.

Spr贸buj臋 jeszcze raz, a jak nie wyjdzie to chrzani膰 ZP i stary, dobry Duxon wje偶d偶a na tapet臋 :D

40 minut temu, jawkers napisa艂:

Oni s膮 jak, stare dobre ma艂偶e艅stwo. Bez siebie, nie mog膮 na forum wytrzyma膰. :diabel:

Ja tu publikuj臋 tylko i wy艂膮cznie dla niego :D聽My Hero :D聽A tak na powa偶nie to facet ma bardzo du偶膮 wiedz臋 i umiej臋tno艣ci, ale czasem za bardzo si臋 wywy偶sza (nie m贸wi臋 akurat o tym w膮tku) i to nie jest tylko moja opinia, ale ludzi kt贸rzy mi pisali na PW, 偶e nie publikuj膮 tutaj warsztat贸w bo boj膮 si臋 reakcji "starszyzny". Oczywi艣cie, nie zmienia to faktu, 偶e Dorotka jest mega dobrym modelarzem, jak ju偶 wspomnia艂em na wst臋pie :)

P.S Jak ma kto艣 filmik jak jest pokazane jak kto艣聽nak艂ada聽ZP 3002 lub 3003聽to b臋d臋 wdzi臋czny :)

Edited by Bartas89