Skocz do zawartości

Yamaha XV1600 RoadStar Tamiya 1:12

Bartas89

Rekomendowane odpowiedzi

Zacytuję Twojego ulubieńca :diabel:

Cytat

W przypadku stosowania innych materiałów trzeba pamiętać o zaleceniach producentów. Np. Surfacer potrzebuje 12h na schnięcie pod ZP w normalnych warunkach.

Po drugie nigdy nie zrozumiem po co kłaść coś semi-gloss, żeby potem kłaść na to gloss :D O ile to możliwe zawsze staram się położyć matową bazę, a potem jadę glossem.  W 99.9% przypadków mam idealnie gładką powierzchnię pod bezbarwny 😉 Gloss i semi-gloss moim zdaniem trudniej się kładzie, często ze skórką. 

Aczkolwiek strzelam, że tutaj szlag trafił Surfacera jak dostał mokrym glossem.

50 minut temu, toled napisał:

Zacytuję Twojego ulubieńca :diabel:

Po drugie nigdy nie zrozumiem po co kłaść coś semi-gloss, żeby potem kłaść na to gloss :D O ile to możliwe zawsze staram się położyć matową bazę, a potem jadę glossem.  W 99.9% przypadków mam idealnie gładką powierzchnię pod bezbarwny 😉 Gloss i semi-gloss moim zdaniem trudniej się kładzie, często ze skórką. 

Aczkolwiek strzelam, że tutaj szlag trafił Surfacera jak dostał mokrym glossem.

12 minut temu, cayman napisał:

Dokładnie tak.

Zrobiłem też test i kładłem na podkład od ZP i farba bazowa też ZP. Efekt ten sam co kilka postów wyżej. A maluję Semi Gloss Black, bo innego ciemnego od ZP nie mam. To była farba tylko do testu.

Kurła, bardzo proszę, niech ktoś nagra jakiś filmik jak kładzie ten lakier ZP, bo za cholerę nie wychodzi, nawet po przeczytaniu i zastosowaniu się do aktualizacji Dorotki z wątku o lakierowaniu.

5 minut temu, Bartas89 napisał:

Kurła, bardzo proszę, niech ktoś nagra jakiś filmik jak kładzie ten lakier ZP, bo za cholerę nie wychodzi, nawet po przeczytaniu i zastosowaniu się do aktualizacji Dorotki z wątku o lakierowaniu.

Jak masz możliwość to nagraj jak Ty kładziesz.  

1 godzinę temu, Bartas89 napisał:

A na jakim ciśnieniu to kładziesz?

14 minut temu, Bartas89 napisał:

1.0-1.2 bara. Dysza 0.4mm

To już problem rozwiąząny,za małe ciśnienie , ta dysza potrzebuję mi. 2 bary- 20 PSI i to robocze. Ja jak kładę clear swoją 0,5 to mam ustawione na 25PSI robocze. Bak po drugiej warstwie GX100 

20201220_185339.jpg

Edytowane przez cayman

12 minut temu, cayman napisał:

To już problem rozwiąząny,za małe ciśnienie , ta dysza potrzebuję mi. 2 bary- 20 PSI i to robocze. Ja jak kładę clear swoją 0,5 to mam ustawione na 25PSI robocze. Bak po drugiej warstwie GX100 

20201220_185339.jpg

Ok, wieczorem spróbuję na większym ciśnieniu. Na razie to mam kolekcję łyżeczek xD
Aha i jeszcze jedno. Podkład ZP i bazę na jakim ciśnieniu kładziesz?

Edytowane przez Bartas89

29 minut temu, Bartas89 napisał:

Ok, wieczorem spróbuję na większym ciśnieniu. Na razie to mam kolekcję łyżeczek xD
Aha i jeszcze jedno. Podkład ZP i bazę na jakim ciśnieniu kładziesz?

Nie używam ZP . Podkład i bazę kładę 0,3 na ciśnieniu 20 PSI , muszą być dobrze rozcieńczone. Najwięcej używam Gunze C . Na bak  poszedł najpierw Surfacer1200 potem czarny Surfacer 1500, micromesz 8000. Czarny dorobiony czyli 90% czarny połysk GX Gunze i 10% super Silver Gunze C158 , wszystko dobrze wymieszane z porcją Thinera i Sruuu . Po wyschnięciu maskowanie i Gunmetal AK Interactive. Na wszystko mokra warstwa Clera GX100 , decale i jak wszystko wyschnie to Clear warstwami w odstępie min. 12 godz. Po trzeciej co już pisałem, matuję  micromeszem i następna mokra warstwa , znów matuję i następna mokra warstwa . Ostatnia bardziej rozcienczona Thinerem i nie ma bata  musi wyjść lustro.

Edytowane przez cayman
  • Like 1

Weź znajdź inny materiał do testów, bo zaraz wyjdzie, że to łyżeczka z tandetnego plastiku się topi pod wpływem ZP 🤣

Serio chyba musisz nagrać wideo jak to malujesz z dokładnymi opisami ile czasu dajesz na wyschnięcie, jakie ciśnienie robocze, bo nie ma siły, coś musisz robić źle, skoro wszystkim wokół malowanie wychodzi, tylko nie Tobie 🤣

1 godzinę temu, toled napisał:

Weź znajdź inny materiał do testów, bo zaraz wyjdzie, że to łyżeczka z tandetnego plastiku się topi pod wpływem ZP 🤣

Serio chyba musisz nagrać wideo jak to malujesz z dokładnymi opisami ile czasu dajesz na wyschnięcie, jakie ciśnienie robocze, bo nie ma siły, coś musisz robić źle, skoro wszystkim wokół malowanie wychodzi, tylko nie Tobie 🤣

Inaczej teraz zrobię. Po prostu znajdę na YT filmik od A do Z jak ktoś to nakłada i będę starał się zrobić tak jak on :)

1 godzinę temu, toled napisał:

Weź znajdź inny materiał do testów, bo zaraz wyjdzie, że to łyżeczka z tandetnego plastiku się topi pod wpływem ZP

Tak może być ,pomijając że używałeś za małego ciśnienia.

Edytowane przez cayman

Porobiłem dzisiaj testy z Duxonem. Malowane na 1 bar, dyszą 0.4mm. Niekiedy wychodzą takie jakby bąble powietrza, lub pawie oczka (nie wiem czy to dobrze nazywam). Jak można to usunąć nie zmywając całości?  Dodam, że przy ciśnieniu ok 2.3 bara powstaje więcej takich bąbelków lub pawich oczek. Te drugie tworzą się z reguły gdy chcę strumieniem powietrza usunąć powstałe bąbelki.

4TnkWum.jpg

UGAGQsO.jpg

lgkfBCz.jpg

Pawie oczka tworzą się przeważnie wtedy , gdy  w przewodzie od Aero  są odrobiny wody. Odkręć przewód od regulatora ciśnienia ,włącz kompresor ,przytknij palec w otwór wyjściowy ,przytrzymaj tak aby nabiło się ciśnienie , delikatnie puść palec i zobacz czy nie masz wody na palcu .To jest naj częstsza przyczyna pawich oczek.

5 godzin temu, cayman napisał:

Pawie oczka tworzą się przeważnie wtedy , gdy  w przewodzie od Aero  są odrobiny wody. Odkręć przewód od regulatora ciśnienia ,włącz kompresor ,przytknij palec w otwór wyjściowy ,przytrzymaj tak aby nabiło się ciśnienie , delikatnie puść palec i zobacz czy nie masz wody na palcu .To jest naj częstsza przyczyna pawich oczek.

Ok, tak zrobię. Czy te bąbelki nadają się do szlifowania i psiknięcia jeszcze raz w to samo miejsce?

Godzinę temu, cayman napisał:

Tak, bez problemu.

To będę polerował moją kolekcję czarnych łyżek 😂 Chciałbym też zwrócić uwagę, że tylko Duxon praktycznie od razu robi lustro na powierzchni...

Edytowane przez Bartas89