Przemek R Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 Witam, jak w temacie zaczyna przygodę z nową materia którą jest pojazd. Skleiłem kilka modeli z lepszym i gorszym skutkiem ale pojazdu cywilnego nigdy. Pacjent : Jest tu wielu zacnych modelarzy cywilnych wiec liczę na pomoc , widziałem kilka filmów na YouTubie z warsztatów przy tym modelu. Mam nadzieje ze sobie poradzę z tymi lakierami itp. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 8 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2021 Ruszyłem z pracami na razie tylko podkład : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 8 Stycznia 2021 Share Napisano 8 Stycznia 2021 No to patrzymy... Powodzenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 12 Stycznia 2021 Share Napisano 12 Stycznia 2021 kibicuję zachęcając do dalszego warsztatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 12 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2021 Kilka zdjęć z dzisiejszych prac warsztatowych : To na dzisiaj to na tyle , trzeba to poskładać do kupy bo jest złożone na "sucho" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Stycznia 2021 Share Napisano 12 Stycznia 2021 Podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 12 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2021 1 minutę temu, Dorotka napisał: Podoba się Uff ciesze się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 12 Stycznia 2021 Share Napisano 12 Stycznia 2021 Czysto i schludnie. Oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 12 Stycznia 2021 Share Napisano 12 Stycznia 2021 37 minut temu, toled napisał: Czysto i schludnie. Oby tak dalej Dokładnie , bardzo apetycznie i nic jak na razie nie przesadzone z typu np. baran na fotelach. Możesz ewentualnie zapuścić kolor w wyloty powietrza w desce rozdzielczej, ale zerknij w jakim kolorze jest oryginał, czarny ,szary połysk bądź silver. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Stycznia 2021 Share Napisano 12 Stycznia 2021 Chyba nie jesteśmy tak straszni, jak nas malują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 12 Stycznia 2021 Share Napisano 12 Stycznia 2021 22 minuty temu, Dorotka napisał: Chyba nie jesteśmy tak straszni, jak nas malują A ktoś coś złego mówił ? Przecie My jak stado potulnych baranków. a jak ktoś wzywa to próbujemy pomóc. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 13 Stycznia 2021 Share Napisano 13 Stycznia 2021 (edytowane) Wygląda ładnie, ale przy takich projektach to ja radzę sklejać zawieszenie i koła po przymierzeniu do budy, żeby się nie okazało przy tych poszerzeniach, że są albo za głęboko albo nie w centrum. Edytowane 13 Stycznia 2021 przez jakub476 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 13 Stycznia 2021 Share Napisano 13 Stycznia 2021 Teraz się dopatrzyłem, fotele są odwrotnie wklejone. Kierownica po prawej, a fotel kierowcy po lewej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 13 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, cayman napisał: Teraz się dopatrzyłem, fotele są odwrotnie wklejone. Kierownica po prawej, a fotel kierowcy po lewej. Faktycznie , nie zwróciłem uwagi ze się różnią Już poprawione Edytowane 13 Stycznia 2021 przez Przemek R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 13 Stycznia 2021 Share Napisano 13 Stycznia 2021 Kierownicę było przenieść na właściwą stronę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 13 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2021 24 minuty temu, _OldMan_ napisał: Kierownicę było przenieść na właściwą stronę. No chyba o tym myślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 13 Stycznia 2021 Share Napisano 13 Stycznia 2021 Ładne tempo, dobrze się tez ogląda efekty Twoich prac. Mam nadzieję, że zrobisz coś z tymi chromowanymi tarczami hamulcowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 14 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2021 15 godzin temu, kashato napisał: Ładne tempo, dobrze się tez ogląda efekty Twoich prac. Mam nadzieję, że zrobisz coś z tymi chromowanymi tarczami hamulcowymi? Chyba takie zostaną , mógłbym je pomalować ale to chyba za wiele nie zmieni Teraz zacznie się gorszy etap czyli kasta, mam kilka pytań : 1. Zauważyłem na filmach ze modelarze rysują markerem po kaście , co to ma na celu ? 2. Czy konieczne jest rycie linii podziału ? 3. Czy przed podkładem należy szlifować kastę ? Sieli tak to jakim papierem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 14 Stycznia 2021 Share Napisano 14 Stycznia 2021 Myślę, że chromowane tarcze są na tyle nierealne, że mogą mocno popsuć efekt końcowy. Rysowanie markerem po kaście to zaznaczanie sobie szwów, które trzeba zeszlifować przed położeniem podkładu. Linie podziału w niektórych modelach są płytkie, co może sprawić kłopot - brak wprawy w lakierowaniu może skutkować zalaniem linii podziału lakierem bezbarwnym. Poza tym jeśli są głębsze to łatwiej zapuścić je washem. Co do szlifowania kasty - ja zawsze szlifuję drobnym papierem o gradacji plus minus 2500, warto też odtłuścić model, bo podczas obracania kasty w rękach można zostawić z dłoni sporo brudu na pozór niewidocznego. Rękawiczki gumowe podczas operowania karoserią trochę to ograniczą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Stycznia 2021 Share Napisano 14 Stycznia 2021 16 minut temu, kashato napisał: (...) warto też odtłuścić model, bo podczas obracania kasty w rękach można zostawić z dłoni sporo brudu na pozór niewidocznego. Rękawiczki gumowe podczas operowania karoserią trochę to ograniczą. Wy chyba jecie kanapki ze smalcem robiąc te modele, że je później myć i odtłuszczać musicie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 14 Stycznia 2021 Share Napisano 14 Stycznia 2021 1 minutę temu, Dorotka napisał: Wy chyba jecie kanapki ze smalcem robiąc te modele, że je później myć i odtłuszczać musicie Nawet schabowy się czasem trafi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Stycznia 2021 Share Napisano 14 Stycznia 2021 2 minuty temu, kashato napisał: Nawet schabowy się czasem trafi Przy schabowym to nawet gumowe rękawiczki nie pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 14 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2021 Owoc dzisiejszych zmagań : Z dusza na ramieniu ciąłem ta kastę pod body kit ale obyło się bez problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Stycznia 2021 Share Napisano 14 Stycznia 2021 Linie - szczególnie przy drzwiach - są za płytkie... Przynajmniej ja bym zrobił głębsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 14 Stycznia 2021 Share Napisano 14 Stycznia 2021 2 godziny temu, Dorotka napisał: Linie - szczególnie przy drzwiach - są za płytkie... Przynajmniej ja bym zrobił głębsze I ja też . Jak Masz z w zestawie waloryzacyjnym metalstickery, to Logo typy są do usunięcia z klapy i tylnego zderzaka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi