LordDisneyland Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 Jak tam, kolego plantator? Uprawy susza nie wykończyła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Września 2009 Share Napisano 12 Września 2009 Ponieważ temat juz jest, nie zakładam nowego, ale w tym zapytam czy ktoś z Was ma doświadczenia w robieniu drzewek i krzaczków z owej komosy? Trochę tego wyhodowałem i teraz trzebaby to odpowiednio spreparować i "do ludzi" doprowadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 12 Września 2009 Share Napisano 12 Września 2009 Rok z hakiem i nadal Czak45 ni słowem przygody ogrodniczej nie podsumował >sigh< ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Września 2009 Share Napisano 12 Września 2009 Wrzucę więc później jakieś fotki co mi się udało wychodować. Zadowolony jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Września 2009 Share Napisano 16 Września 2009 Tak wyglada komosa mniej więcej po trzech tygodniach wzrostu: A tak po 4-ech miesiącach, czyli komosy juz poporcjowane na poszczególne roślinki: Tyle co było niezależne ode mnie, reszta już tylko w moich rękach. I tu zaczynaja sie schody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 16 Września 2009 Share Napisano 16 Września 2009 Niezły hodowlany trud Więc słusznie jesteś zadowolony - i dzięki za fotki, bo mnie to wszystko bardzo nurtowało ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Września 2009 Share Napisano 16 Września 2009 Na fotce jest tylko część z powstałych krzaczków. Całości jest trzy razy tyle z jednej torebki za 1,50zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczekan Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 Wielki podziw! Może zacznę też hodować to cudo. Możecie powiedzieć coś więcej na temat robienia z tego drzewek?? Co obcinać i po jakim czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 Widziałem gdzieś w necie gościa co drzewka z komosy w ilościach przemysłowych produkował. Po zebraniu roślin gotował je przez jakiś czas co miało dać efekt prawdziwego drzewa. Jeśli chciał jakieś specjalne układy gałęzi to mokrą roślinkę przed suszeniem formował usztywniając gałęzie oplecionym drucikiem. Następnie suszył w stanie rozwieszonym. Ostrzegał przed "nie za przyjemnym" zapachem w trakcie gotowania. Tak spreparowane gałązki praktycznie nie wymagały malowania. Wystarczyło że obtoczył je lekko w kleju do drewna, następnie w posypkach w zależności od tego jaką porę roku chciał uzyskać. I drzewka gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Października 2009 Share Napisano 28 Października 2009 Możecie powiedzieć coś więcej na temat robienia z tego drzewek?? Wysiew koło maja. Rośnie sama (u mnie w doniczkach na okienku) do września, kiedy to usycha. Wtedy wyciągasz roślinkę z ziemi i docinasz sobie tak jak pasuje (z jednej roślinki wychodzi czasem kilka drzewek i krzaczków). Gotujesz ok. 20 minut (zapach nie jest straszny, taki troszkę ziołowy, a pry gotowaniu małej ilości prawie go nie ma). Potem malowanko i listeczki Moje drzewka na razie tylko powycinane, jeszcze nie gotowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczekan Napisano 28 Października 2009 Share Napisano 28 Października 2009 Ostatnie pytanko. A mianowicie sama usycha czy po prostu nie podlewać? (bardziej stawiam na pierwszą opcję :-) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Października 2009 Share Napisano 28 Października 2009 Usycha, bo to roślina sezonowa, jednoroczna (czy jakoś tak się mówi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Musze to kupić ale gdzie bo na allegro niema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 W tym sklepie znalazłem nasiona - e-ogrod.eu/pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz S. Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Musze to kupić ale gdzie bo na allegro niema. W linku poniżej, powinni mieć nasiona Komosy Ciernistej tzw. Pianka Morska http://www.ogrodniczy.eu/ Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Stycznia 2010 Share Napisano 4 Stycznia 2010 knightrider jak chcesz to mogę Ci to kupić u mnie w ogrodniczym. Kosztowało koło 3zł za torebkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 A gdzie ty mieszkasz, to moze sam pojade? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 A gdzie ty mieszkasz, to moze sam pojade? Skoro tak wolisz to szukaj komosy w Siedlcach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 23 Września 2023 Share Napisano 23 Września 2023 Po kilkunastu latach zdjęcia już nie do wyświetlenia, ale może któryś z hodowców się pochwali, jak mu las z komosy wyszedł? Ja siać przez ponad pół roku nie będę, ale na wiosnę mam zamiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi