tlb Napisano 27 Listopada 2021 Autor Share Napisano 27 Listopada 2021 (edytowane) Godzinę temu, Kolekcjoner WP napisał: Czyżby holenderskie malowanie? Taak:-) Edytowane 28 Listopada 2021 przez tlb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 6 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2021 (edytowane) Ujmę to tak: rozgrywamy mecz MiterCraft vs. modelarz. W tym przypadku MC vs. tlb. Pomysł, żeby kupić MC MC 1:0 tlb Kupienie MC MC 2:0 tlb Wyjęcie z pudełka i oględziny MC 2:1 tlb Próba sklejenia MC 2:2 tlb Próba sklejenia uwzględniające niedoskonałości modelu MC 10:2 tlb Dotarcie do pierwszych prób malowania MC 10:6 tlb i w tym momencie wynik nie wiem, w którą stronę zmierza... po tym jak mi nie wyszedł kolor pomarańczowy, a w każdym razie nie byłem zadowolony (4 warstwy Hataka blue) Zmywałem całość acetonem i położyłem na nowo podkład i uznałem, że zrobię prosto z pudła bez udziwnień, czyli w szaroszarym malowaniu (malowany pędzlem i vallejo color) Ale najlepsze jest na koniec wrzucam zdjęcie kalkomanii z pudełka oraz jak i gdzie je umieścić... PZDR Następna odsłona to galeria. Edytowane 6 Grudnia 2021 przez tlb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Szanuję, że się nie poddałeś Żeby ograniczyć pękanie kalkomanii polecam dodać do wody do kalek odrobinę octu. Pomaga nie rozwalić kalek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 To nie są chyba kalkomanie eksplodujące, ale nowe drukowane na jakiejś folii na które nawet magiczny wywar druida z gdanska nie dziala. Także cytując znany wakacyjny hit sprzed lat Będzie zabawa, będzie się działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Żeby nie było , ze nie chcę pomóc. Wszelkie zmywania acetonem , ipą i zmywaczem wamodu powodują , ze poza farbą wymywana jest też szpachlówka akrylowa . Na przyszłość zastanów się nad dobrym błyszczącym lakierem bezbarwnym w sprayu , W matowy też bym się zaopatrzył. Można go z puchy dobrze kłaść. I dopiero na to kalki. Połóż kalki i bierz się za następny model , tu na razie żadne washe nie pomogą , a jedynie uwidocznią wszelkie nierówności powierzchni . Zebrałeś doświadczenie rób następny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 A może chcesz jakieś inne kalki do F-16. Powinienem mieć jakieś od Italeri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 6 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2021 4 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: polecam dodać do wody do kalek odrobinę octu. Dzięki, przyda się ta wiedza. 4 godziny temu, merlin_70 napisał: Na przyszłość zastanów się nad dobrym błyszczącym lakierem bezbarwnym w sprayu , W matowy też bym się zaopatrzył. Można go z puchy dobrze kłaść. I dopiero na to kalki. Jeżeli chodzi lakiery i podkłady to używam tylko w spray'u. 4 godziny temu, merlin_70 napisał: Zebrałeś doświadczenie rób następny. Ale nie MC... 3 godziny temu, Moses napisał: A może chcesz jakieś inne kalki do F-16. Mam też jakieś po f16 z hasegawy, także coś doszukuję, żeby nie było za łyso. Poza tym szkoda inwestować w ten twór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 8 minut temu, tlb napisał: Ale nie MC... 9 minut temu, tlb napisał: Poza tym szkoda inwestować w ten twór. Dlaczego? Przy odrobinie samozaparcia można zrobić z takiego modelu "cacuszko". A ile się można nauczyć że o dobrej jakości kalkomanii nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 6 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2021 5 godzin temu, Xmen napisał: . A ile się można nauczyć No, że MC się nie kupuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Sądzę że Xmen poleciał z sarkazmem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 6 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2021 Ja wiem, ale chciałem ostrzec kolejna osobę, której przyszło do głowy kupić MC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 8 minut temu, tlb napisał: chciałem ostrzec kolejna osobę, której przyszło do głowy kupić MC. Broń Cię panie Boże tak czynić.Firma z przystępnymi cenami , promującą polskie malowania w tym nawet te nieistniejące i idealna do nauki.Tylko brać i kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 7 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2021 No to ten, wlałem octu do wody i... jakoś nałożyłem i już mnie zaczęła kur..ca strzelać I chyba użyje kalek po hasegawie. I tak przy tym modelu nie ma znaczenia czy wersja a czy c... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 Tu akurat chyba jest Twój błąd, bo podstawę statecznika masz dla wersji A a nie dla wersji C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 Kup sobie takie coś : Przyda się na zaś do innych modeli. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 7 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2021 57 minut temu, Moses napisał: Tu akurat chyba jest Twój błąd, bo podstawę statecznika masz dla wersji A a nie dla wersji C. Tak wiem, ale już w pierwszym poście pisałem, że mc "zadbał" o dwa stateczniki... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 Przecie wygladaja identycznie, a kalka jest na statecznik z długim zasobnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 W dniu 6.12.2021 o 05:10, tlb napisał: Ujmę to tak: rozgrywamy mecz MiterCraft vs. modelarz. W tym przypadku MC vs. tlb. Pomysł, żeby kupić MC MC 1:0 tlb Kupienie MC MC 2:0 tlb Wyjęcie z pudełka i oględziny MC 2:1 tlb Próba sklejenia MC 2:2 tlb Próba sklejenia uwzględniające niedoskonałości modelu MC 10:2 tlb Dotarcie do pierwszych prób malowania MC 10:6 tlb i w tym momencie wynik nie wiem, w którą stronę zmierza... po tym jak mi nie wyszedł kolor pomarańczowy, a w każdym razie nie byłem zadowolony (4 warstwy Hataka blue) Zmywałem całość acetonem i położyłem na nowo podkład i uznałem, że zrobię prosto z pudła bez udziwnień, czyli w szaroszarym malowaniu (malowany pędzlem i vallejo color) Ale najlepsze jest na koniec wrzucam zdjęcie kalkomanii z pudełka oraz jak i gdzie je umieścić... PZDR Następna odsłona to galeria. Co taka lipna ta farba hataka tyle warstw a nadal podkład prześwituje. A nie lepiej podkład biały albo szary i by nie było prześwitów niż malowanie jasną farbą na czarnych kolorach? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 9 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2021 W dniu 7.12.2021 o 15:01, DamianosPL napisał: Co taka lipna ta farba hataka tyle warstw a nadal podkład prześwituje. A nie lepiej podkład biały albo szary i by nie było prześwitów niż malowanie jasną farbą na czarnych kolorach? Właśnie nie wiem o co chodzi z tą hataka...możliwe, że nie chce współgrać z tym podkładem. Poza tym chciałem, żeby model był ciut ciemniejszy. No nic wracam do tego co jest na chwilę obecną, a jest skrajnie niewiele. Na modelu jest łącznie 10 elementów kalkomanii Od spodu nie ma ani jednej, gdyż dołączone kalkomanie nie uwzględniały brzucha samolotu Ale najgorsze jest to, że po nałożeniu kalek, po zostawieniu ich na noc, jeden kawałek po prostu wziął i odpadł... W tym momencie mam ochotę dać ten samolot 3-letniemu dziecku do zabawy. Z samolotu większy będzie pożytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 Pękająve kalki można pokryć warstewką bezbarwnego lakieru, najlepiej akrylowego wodrozcieńczalnego. Kleić też na rozcieńczony lakier bezbarwny lub mocno rozwodniony wikol. Zobacz do mojego warsztatu z z albatrosem - kalki techmodu ale jakieś stare /zleżałe i efekty podobne... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 Dlatego do starych kalkomanii oprócz filmu w płynie, który prezentowałem wcześniej, można zaopatrzyć się w takich pomocników. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 4 minuty temu, _OldMan_ napisał: Warto mieć na zaś... Tym bardziej że sklep nie ostrzega że towar zleżały.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 28 minut temu, myszaty napisał: towar zleżały.... Nie towar zleżały tylko to normalna jakoś tych kalkomanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 19 minut temu, Xmen napisał: to normalna jakoś tych kalkomanii. Techmodu??? Bo moje to Techmod... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 Nie.Chociaż z kalkami Techmodu też różnie bywa.Zresztą kalki tak chwalonego Cartografa również potrafią zaskoczyć in minus . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi