Baas ArK Napisano 15 Stycznia 2021 Share Napisano 15 Stycznia 2021 Ponieważ w końcu zdecydowała się nas odwiedzić zima i zapowiadają nadejście "bestii ze wschodu" to daję małą, na poły żartobliwą galeryjkę. Historia leciwych wyprasek, jak mojego przy nich rękodzieła dawno zginęła już w mrokach minionego czasu, a i zdjęcia też już niepierwszej świeżości. Dlatego odwiedzający proszeni są o oglądanie "z przymrużeniem ucha" . Ju 52 doczekał się tyluż opinii pochlebnych od "Starej, dobrej ciotki Ju" i "Żelaznej Anny", co niepochlebnych do "karbowanej trumny", której silniki brzmiały "jakby tuzin motocykli zjeżdżał z góry na pierwszym biegu" włącznie. Co by nie mówić zapisała się na stałe w historii lotnictwa i do dzisiaj jest jeszcze kilka działających egzemplarzy. Po wojnie produkowana jeszcze we Francji jako AAC-1 Toucan i w mniejszej ilości w Hiszpanii. Takiegoż francuskiego Tukana można zobaczyć w fikcyjnym malowaniu LW w Krakowskim Muzeum Lotnictwa. Tak więc przed Państwem Ju 52/3m z 36 BBS przydzielony do KGzbV 9 w scence: Achtung Kameraden! Nasi koledzy w Demiańsku liczą na nas! (powyższa grafika z inernetu) 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinezol Napisano 15 Stycznia 2021 Share Napisano 15 Stycznia 2021 Fajna scenka snieg od Miga? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 15 Stycznia 2021 Share Napisano 15 Stycznia 2021 1 godzinę temu, Martinezol napisał: Fajna scenka snieg od Miga? Chyba jednak sól bo taka grubą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 15 Stycznia 2021 Share Napisano 15 Stycznia 2021 (edytowane) 1:42 Edytowane 15 Stycznia 2021 przez piotrkur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 15 Stycznia 2021 Share Napisano 15 Stycznia 2021 Fajowy Junkersik, cała scenka kojarzy mi się z filmem "Tylko dla Orłów" z 1968r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2021 5 godzin temu, Martinezol napisał: Fajna scenka snieg od Miga? Nie od Mig-a, ale długo się Mig-ał od udziału w scence. Akurat wtedy były mało śnieżne zimy i dwa albo trzy lata polowałem na odpowiednie warunki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinezol Napisano 16 Stycznia 2021 Share Napisano 16 Stycznia 2021 9 godzin temu, Baas ArK napisał: Nie od Mig-a, ale długo się Mig-ał od udziału w scence. Akurat wtedy były mało śnieżne zimy i dwa albo trzy lata polowałem na odpowiednie warunki . HA to dzisiaj masz takie warunki ze podepnij agregat i rozpal ognisko pod nim bo u mnie za oknem -11stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 16 Stycznia 2021 Share Napisano 16 Stycznia 2021 A on tu ma na gondolach silnikowych podobizny Stiga?!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 16 Stycznia 2021 Share Napisano 16 Stycznia 2021 Ładny Ciekawie pomalowany. 2 godziny temu, WujekAlice napisał: A on tu ma na gondolach silnikowych podobizny Stiga?!!!! A kolegi prezentacji twórczości jak nie było tak nie ma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Stycznia 2021 Share Napisano 16 Stycznia 2021 26 minut temu, Xmen napisał: kolegi prezentacji twórczości jak nie było tak nie ma. To takie słynne "100 milionów" - każdy o nich słyszał, każdy wie że są , tylko nikt ich nie widział (i nie zobaczy) 15 godzin temu, Cazador napisał: cała scenka kojarzy mi się z filmem "Tylko dla Orłów" z 1968r. Ja bym obstawiał "Stalingrad" i odlot ostatniego Junkersa z Pitomnika Scenka ładna, ciekawy pomysł a Junkersik faktycznie ciekawie pomalowany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 16 Stycznia 2021 Share Napisano 16 Stycznia 2021 3 minuty temu, abtb napisał: (i nie zobaczy) Nie sądzę żeby kolega "WujekAlice" był taki niepoważny.Mam nadzieję że się w końcu doczekamy się choć jednej galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 16 Stycznia 2021 Share Napisano 16 Stycznia 2021 Tak fajna "diorama", że aż chce się napisać - gratuluje wykonania, kolorów i pomysłu. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 16 Stycznia 2021 Share Napisano 16 Stycznia 2021 10 godzin temu, Xmen napisał: Ładny Ciekawie pomalowany. A kolegi prezentacji twórczości jak nie było tak nie ma. A wiesz jak ja bym chciał taką prezentację zobaczyć? To by znaczyło, że przychodzę z roboty i nie lecę na mordę ze zmęczenia. Ale trzymaj rękę na pulsie - przyda mi się, ktoś, kto mnie będzie cały czas mobilizował! Keep rockin' 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 16 Stycznia 2021 Share Napisano 16 Stycznia 2021 13 minut temu, WujekAlice napisał: Ale trzymaj rękę na pulsie - przyda mi się, ktoś, kto mnie będzie cały czas mobilizował! Keep rockin' Odpuszczam.Mi samemu też jest ciężko znaleźć czas na hobby. Kolegę "BaasArk" przepraszam za zaśmiecanie wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 16 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2021 14 godzin temu, WujekAlice napisał: A on tu ma na gondolach silnikowych podobizny Stiga?!!!! Chodzi Ci o "ślepą krowę"? (ze strony: asisbiz.com) 18 minut temu, Xmen napisał: Kolegę "BaasArk" przepraszam za zaśmiecanie wątku. Przyjęte. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Stycznia 2021 Share Napisano 17 Stycznia 2021 Scenka bardzo ładna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 19 Stycznia 2021 Share Napisano 19 Stycznia 2021 Model wg mnie trochę za bardzo styrany, ale scena kapitalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 20 Stycznia 2021 Share Napisano 20 Stycznia 2021 W kwestii formalnej - koła czy płozy? Italeri robi/ło z płozami z podobnego okresu - zima 1943 i są płozy w zestawie. Nie wiem, czy sobie a muzom, czy faktycznie były używane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 20 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2021 Szczerze powiedziawszy stawiał bym na koła. Wpadła mi w łapki kilka lat temu książka Janusza Piekałkiewicza "Ju 52/3m w II wojnie światowej". Kupadziesiąt zdjęć (w tym również z Demiańska), ale ani jednego na nartach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi