Skocz do zawartości

F-16CJ Block 50, 179FS "Bulldogs" Minnesota ANG, 1/72 Tamiya

Psar77

Rekomendowane odpowiedzi

Nighthawk skończony więc czas wrzucić coś następnego na warsztat. Miałem działać dalej przy Harierze, ale po walce z kabiną chwilowo straciłem do niego serce.
Wybór padł na piękny model Vipera od Tamki. Skala oczywiście jak to u mnie 1/72 choć nie wiem czy powoli nie przesiądę się na ćwiartki 🙂

Ten model jest tak piękny, że robię go prosto z pudła - możliwe jakieś małe własne przeróbki/dodatki. Jedynie malowanie nie będzie pudełkowe.

ypayaJd.jpg?1

Na początku miało być, ale potem wpadł mi w ręce zestaw Autenthic Decals i postanowiłem zrobić maszynę jak w temacie wątku.

UZkvgir.jpg?1

Czyli Have Glass 5 - bardzo mi się podoba 🙂  Uzbrojenie takie jak na fotce powyżej, tylko bez zasobnika na ćwiczenia a raczej AIM-9X w tym miejscu 🙂

Jak na razie skleiłem sobie zbiorniki, wyciąłem pozostałe uzbrojenie i generalnie je oczyściłem ze szwów i tego typu rzeczy. Uważam, że wygląda super jak na tą skalę i nie zamierzam inwestować w żywiczne. ..

zb9CIGO.jpg?2

Pociągnąłęm też białym surfacerem komory podwozia ...

zwJE7yh.jpg?2

Wiem, że w prawdziwym samolocie w komorach podwozia jest niezła kotłownia, ale nie zamierzam się z tego  doktoryzować. Naturalnie kilka przewodów dojdzie, ale nie zamierzam odzwierciedlać tego 1:1.

Pomalowałem również kabinę na szaro a do fotelu pilota dodałem charakterystyczną butlę i przewodzik 🙂
5EJ2MXf.jpg?1Oys2MDN.jpg?1

Na razie tyle, ale, że w modelu wszystko pasuje jak na razie idealnie to sądzę, że postępy będą szybkie 🙂
Pozdrawiam !

• Like 6

A czym będziesz go malował ? Bo farb na HG V to trochę robią i każdy twierdzi, że jest lepszy niż konkurencja 😜 

Tutaj mamy pracę doktorską na temat

Tamiya jest ładna ale słaba w detalach co zresztą już próbujesz naprawić 😉  Kasztan z Academy ma lepsze analogiczne detale, ot taki nius :) 

• Thanks 1

Bardzo ciekawy post odnośnie HG - dzięki ! Sam myślałem o kolorze z palety RC zmieszanym z jakimś aluminium - widziałem ten patent gdzieś na YT i fajnie to wyszło. Finalnie jeszcze zobaczę. A co do Modelu Academy to w sumie nie miałem go w łapach wiec ciężko porównać. Moze i lepszy detal ale ten w tamce w sumie tez spoko (wyłączając fotel :-D )

W dniu 17.01.2021 o 23:21, Psar77 napisał:

... ale potem wpadł mi w ręce zestaw Autenthic Decals i postanowiłem zrobić maszynę jak w temacie wątku.

Ciekaw jestem, jak Ci się będzie pracowało z ich kalkami. Ja kiedyś miałem do Ił-76 i tragedia była, jakaś dykta twarda, nie ruszył ich nawet Hypersol Agamy ani zmywacz wamodu (dopiero stężony dał radę uszkodzić kalkę).

6 godzin temu, giberes napisał:

Ciekaw jestem, jak Ci się będzie pracowało z ich kalkami. Ja kiedyś miałem do Ił-76 i tragedia była, jakaś dykta twarda, nie ruszył ich nawet Hypersol Agamy ani zmywacz wamodu (dopiero stężony dał radę uszkodzić kalkę).

Pożyjemy-zobaczymy :)

• 2 weeks later...

Meritum na grube kalki tamki 

Bezpieczny - MarkFit Strong

Ryzykowny - 3 Bilmodel

• Like 1

• 2 months later...

Po tej drobnicy w Tomcacie musiałem trochę odsapnąć, ale wracam do Vipera.
Ależ ładnie tu wszystko pasuje w tym modelu ... Ostatnio tak łatwo to się składało MiGa-21 z Edka 🙂
Pomierzyłem sobie na sucho:

kExpYa5.jpg?1

DpmSvUa.jpg?1

... i zachwycony położyłem primer na wyposażenie kabiny i pilota.

w2WKl9B.jpg?1

Do modelu zakupiłem blaszkę Edka - tylko tą podstawową do kabiny z panelami bocznymi i tablicą przyrządów, bo nie mam ani cierpliwości ani zdolności by malować zestawową.

• Like 2

25 minut temu, rymulus napisał:

Trochę Ci zazdroszczę bo pracę przy modelu posuwają się w sposób zauważalny, a nie stoją w miejscu przez dwa tygodnie przez jakąś pierdółkę. 

Coś za coś 🙂 Ty będziesz miał satysfakcje, ze wszystko zrobiłeś sam. Ja mam na modelowanie tyle czasu, ze gdybym miał robić to wszystko sam to tego vipera bym kleił ze 3 lata. Poza tym czas to jedno a drugie i chyba ważniejsze, to cierpliwość i motywacja a tej jak widzę masz spore pokłady - w przeciwieństwie do mnie 😄

Model z grubsza posklejany. nie sklejałem nigdy wcześniej zestawu który byłby tak perfekcyjnie spasowany.... Nie wiem czy użyję tutaj jeszcze gdziekolwiek szpachli prócz miejsca pod kabina z prawej strony gdzie zalecił to producent, żeby pozbyć się otworów których nie powinno tam być.
Przed malowaniem całości czeka mnie jeszcze malowanie wnętrza wlotu powietrza. 

oGo6xWJ.jpg?1

ZSGZxVG.jpg?1

Taki podział sobie zaplanowałem do malowania obejrzawszy kilka filmów z klejenia tego modelu. Bedzie łatwiej pomalować kadłub i wlot powietrza. Potem na koniec finalnie skleję wszystko już po malowaniu.
Co do powłoki have glass5 to jest film z klejenia F-16 z Academy w 1:32 na którym koleś jako bazę kladzie aluminium a potem na to szary zmieszany z aluminium - wychodzi piękny efekt lśnienia przy odpowiednik kacie padania światła jak to ma miejsce w przypadku prawdziwych maszyn w tym malowaniu - chyba pójdę ta droga ...

• Like 2

Odnośnie farby Have Glass (FS36170) to tutaj się znalazł bardzo ambitny tester :) 

http://www.arcforums.com/forums/air/index.php?/topic/303049-obsession-with-fs-36170-who-got-it-right/

A tak poza tym to przyglądam się na bieżąco, też mnie ten model czeka, chociaż ja go odrobinkę zmodyfikuje zmieniając podwozie na lekkie i robiąc agresora Block 30.

• Like 1

27 minut temu, Matys napisał:

Odnośnie farby Have Glass (FS36170) to tutaj się znalazł bardzo ambitny tester :) 

http://www.arcforums.com/forums/air/index.php?/topic/303049-obsession-with-fs-36170-who-got-it-right/

A tak poza tym to przyglądam się na bieżąco, też mnie ten model czeka, chociaż ja go odrobinkę zmodyfikuje zmieniając podwozie na lekkie i robiąc agresora Block 30.

Znaju znaju - kolega mirage3 już wrzucał tego linka na początku tej relki 🙂 Ja zakupiłem odpowiedni kolor z palety AK Real Coloures i będę mieszał z jakimś aluminium - chciałbym z Alcladem, bo ma mega drobne ziarno ale zobaczymy czy się nie zważy taki mix.

Edytowane przez Psar77

Łeee nudy! Normalnie klocki Lego, kolego.

Ale one są bardzo przyjemne 😀 Sam mam go niedługo w planach ale będzie jako agresorr w locie. 

Teraz rozgrzebałem F15E od Academy i napiszę, że tu też w większości obejdzie się bez szpachli. Bardzo przyjemna i szybka budowa. Można skupić się na innych aspektach pracy np. malowanie. Ciekaw jestem efektu tego Have Glass

• Like 1