milczacy Napisano 7 Lutego 2021 Share Napisano 7 Lutego 2021 Po ponad 2 latach od rozpoczęcia budowy wreszcie zakończyłem prace nad Boeingiem 787-9 PLL LOT SP-LSC w okolicznościowym 'niepodległym' malowaniu, które było powodem tak długiego trwania projektu. Pierwsze kalki kupione w 8A okazały się bowiem ekstremalnie cienkie i podatne na zwijanie i nie udało mi się ich położyć. Dopiero wydanie przez Banzai S-F swojej wersji kalek, choć też nie pozbawionych błędów, pozwoliło zakończyć projekt. Model został delikatnie zwaloryzowany: nacięcia bieżnika w oponach głównego podwozia, wychylenie lotek stateczników poziomych, "kabelki" w komorach podwozia i na goleniach, element osłaniająca wydech z APU, osłony wlotów powietrza na 'brzuchu', kilka kalkomanii ze składziku na oznaczenia 'techniczne'. Malowałem Gunze C - choć z powodu przeoczenia skrzydła też pomalowałem na biało a powinny być jasno-boeingowo-szare. Lakier końcowy Tamiya X-22, weathering "cieniami do powiek" Tamiya. Miłego oglądania 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 7 Lutego 2021 Share Napisano 7 Lutego 2021 Świetnie się prezentuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 7 Lutego 2021 Share Napisano 7 Lutego 2021 Bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 7 Lutego 2021 Share Napisano 7 Lutego 2021 Extra.Klasa sama w sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 8 Lutego 2021 Autor Share Napisano 8 Lutego 2021 (edytowane) 17 godzin temu, Spotter napisał: Ładnie zrobiony, bardzo czysty, ale brakuje mi chociaż odrobinę washa czy panel linera, aby podkreślić panele. Wtedy byłby bardziej realistyczny. A teraz prezentuje się jak modele rozdawane przez linię lotniczą na tzw. patyku. Ja generalnie również wolę ubrudzone/realne maszyny, lecz ten samolot wciąż jest dość nowy i na zdjęciach, które przeglądałem on tak czysto wygląda. Jedynie okolice klap podwozia i trochę brzucha miał brudne, i te miejsca odrobinkę "popieściłem" cieniami Tamiya. Reszta jest czysta. Co do panel linera - od dawna nie używam go na liniach na kadłubie, zapuściłem tylko trochę na skrzydłach. - dziękuję za wszystkie komentarze Edytowane 8 Lutego 2021 przez milczacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 8 Lutego 2021 Autor Share Napisano 8 Lutego 2021 2 minuty temu, Spotter napisał: @milczacyCo do tego że czysty to nie mam uwag. Tylko brak podziału linii powoduje że wygląda jak zabawka a nie fajny model. Skrzydła gdzie go zapuściłeś wyglądają fajnie, ale kadłub już niestety nie. A szkoda. Tu się nie dogadamy, bo mi się po prostu podkreślone sztucznie linie podziału na kadłubie nie podobają. Kiedyś tak zrobiłem na jednym modelu i, jak dla mnie, to właśnie wyglądało 'sztucznie'. Peace 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 8 Lutego 2021 Share Napisano 8 Lutego 2021 Elegancko wygląda, a skrzydła są białe więc błędu nie widzę. Walczę nad Aeromexico i trochę roboty przy nich jest, a szczególnie nad powierzchnią ala skórka pomarańczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 8 Lutego 2021 Autor Share Napisano 8 Lutego 2021 2 godziny temu, smialus napisał: Elegancko wygląda, a skrzydła są białe więc błędu nie widzę. Walczę nad Aeromexico i trochę roboty przy nich jest, a szczególnie nad powierzchnią ala skórka pomarańczy. Aeromexico od Aerodeka? Tutaj właśnie okienka od tej kalki wykorzystałem - reszta mi niepotrzebna, w razie problemów więc mogę ci podesłać to, co mi zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Lutego 2021 Share Napisano 8 Lutego 2021 Bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 9 Lutego 2021 Share Napisano 9 Lutego 2021 21 godzin temu, milczacy napisał: Aeromexico od Aerodeka? Tutaj właśnie okienka od tej kalki wykorzystałem - reszta mi niepotrzebna, w razie problemów więc mogę ci podesłać to, co mi zostało Kalki kupiłem od kolegi zloty, kalki 8Adecals w okolicznościowym malowaniu. Miał ktoś z tą firmą doczynienia, jak z tymi kalkami? A jak się uporałeś z APU, męczyłem męczyłem i zrezygnowałem. Dawałeś jakieś blaszki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 9 Lutego 2021 Autor Share Napisano 9 Lutego 2021 (edytowane) Osłonkę zrobiłem z kawałeczka HIPSu - szczelinę wypiłowałem pilnikiem w kilku podejściach. Jeśli dobrze zrozumiałem o co pytasz A co do kalek z 8A decals - to uważaj, ja właśnie w tym modelu z nimi "poległem". Czasami są one bardzo cienkie i strasznie podatne na zwijanie, po nałożeniu na model prawie niemożliwe do przesuwania. Więc albo większe kawałki lepiej pociąć na mniejsze części albo spróbować układać na wodę z płynem do naczyń. Edytowane 9 Lutego 2021 przez milczacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 9 Lutego 2021 Share Napisano 9 Lutego 2021 Ja kładłem kalki 8A.Uważam że są ok , w sieci jest kilka Drimów z tymi kalkami Aeromexico. Tu mój 738 z kalkami 8A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 9 Lutego 2021 Autor Share Napisano 9 Lutego 2021 Mi się raz też udało, dlatego napisałem 'czasami' Jednak mając inny wybór, nie kupię już w 8A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 Bardzo mi przypadł do gustu :). Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek153 Napisano 9 Marca 2023 Share Napisano 9 Marca 2023 (edytowane) Cześć! Jakimi kolorami malowałeś komory podwozia i osłony przy wylotach silników? I jeszcze jakbyś mógł podpowiedzieć jakiej grubości drucik użyłeś do imitacji przewodów? Edytowane 9 Marca 2023 przez misiek153 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi