GreGG24 Napisano 9 Marca 2021 Share Napisano 9 Marca 2021 Pomysł tej winiety rozwijał się w trakcie jej tworzenia. Na początku był model Fujimi. Częściowo sklejony A-4 w wersji M. Dokonałem zgrubsza modyfikacji, aby upodobnić go do wersji N, używanej przez Chel ha'Awir. Jako że elementy podwozia były wybrakowane, zdecydowałem się na prezentację w locie. Gdy wśród galerii na Modelwork zobaczyłem pięknie wykonany model A-4 w skali 1:144, w głowie zaświtała mi myśl, że takiego też chciałbym zrobić. Potem wystarczyło dodać 2+2... A-4N jest w malowaniu samolotu, którym w dniu 5 października 1973 roku w swoją pierwszą misję na tym typie samolotu poleciał nowy dowódca 115 tajeset, Giora Rom. I od razu była to misja bojowa w pierwszym dniu Wojny Sądnego Dnia. Giora podczas pierwszego najścia na cel nie wiedział, w jaki sposób ma zrzucić podwieszone bomby, stąd konieczne było drugie podejście. Ten moment starałem się uchwycić, dlatego samolot na pierwszym planie ma pełen ładunek, a ten na drugim już się bomb pozbył. Na razie prezentuję kilka zdjęć wykonanych na szybko komórką. Będę musiał się sprężyć, żeby odpowiednio sfotografować tę scenkę w odpowiednim oświetleniu. Projekt podstawki również przygotowałem sam. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 9 Marca 2021 Share Napisano 9 Marca 2021 Nie moja bajka, (jeśli chodzi o tematykę), ale pomysł nietuzinkowy i wykonanie rewelacyjne. Z jedną fotkę trzeba było trzasnąć na białym tle, bo z widokiem na warsztat gubią się trochę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 9 Marca 2021 Share Napisano 9 Marca 2021 Fajne, widać że coś się dzieje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 9 Marca 2021 Share Napisano 9 Marca 2021 Fajne połączenie skali. Jeśli zamierzasz te prace prezentować gdzieś na wystawach, to przydałoby się wydrukować takie tło i opis historii, bo ciekawa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 9 Marca 2021 Autor Share Napisano 9 Marca 2021 4 minuty temu, myszaty napisał: Nie moja bajka, (jeśli chodzi o tematykę), ale pomysł nietuzinkowy i wykonanie rewelacyjne. Z jedną fotkę trzeba było trzasnąć na białym tle, bo z widokiem na warsztat gubią się trochę. Mam taką. Ale ten z tyłu był jeszcze niekompletny. Obiecuję poprawę i zdjęcia lustrzanką na białym tle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 9 Marca 2021 Autor Share Napisano 9 Marca 2021 3 minuty temu, Marcin M. napisał: Fajne połączenie skali. Jeśli zamierzasz te prace prezentować gdzieś na wystawach, to przydałoby się wydrukować takie tło i opis historii, bo ciekawa. Dzięki. Taki mam zamiar, jeśli kiedyś znowu będą wystawy. A model docelowo będę chciał wręczyć jako prezent Giorze Rom, jeśli znów się nam uda spotkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Fajny efekt. Właśnie jestem po lekturze "Głośno i wyraźne" Jiftacha Spektora - wspomnienia izraelskiego pilota, w tym z wojny Jom KIppur - czuje się ten klimat. A samą książkę polecam, mimo że widać w których miejscach Autor nie pisze o szczegółach (mniej lub bardziej słusznie nadal uważanych za tajne). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Ładne, ciekawe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 11 Marca 2021 Autor Share Napisano 11 Marca 2021 W dniu 10.03.2021 o 09:28, Michal_G napisał: Fajny efekt. Właśnie jestem po lekturze "Głośno i wyraźne" Jiftacha Spektora - wspomnienia izraelskiego pilota, w tym z wojny Jom KIppur - czuje się ten klimat. A samą książkę polecam, mimo że widać w których miejscach Autor nie pisze o szczegółach (mniej lub bardziej słusznie nadal uważanych za tajne). Wszystkie publikacje ukazujące się w Izraelu muszą przejść przez cenzora, który pilnuje, aby takie sprawy, które są nadal tajne nie ujrzały światła dziennego. A Giora Rom również napisał książkę wspomnieniową, która w wersji angielskiej wydana została pod tytułem "Solitary". Ta publikacja na razie nie doczekała się polskiego wydania. Natomiast opis misji, na której oparłem moją winietę, znajduje się również w książce wydawnictwa Osprey "Israeli A-4 Skyhawk Units in Combat" Shlomo Aloniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Marca 2021 Share Napisano 11 Marca 2021 Fenomenalne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 14 Marca 2021 Autor Share Napisano 14 Marca 2021 Zrobiłem dziś kilka zdjęć lustrzanką. Chyba lepiej widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 14 Marca 2021 Share Napisano 14 Marca 2021 Dla mnie to tło ze zdjęcia jest kluczowe, teraz wieje nudą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 14 Marca 2021 Autor Share Napisano 14 Marca 2021 1 godzinę temu, tomekk napisał: Dla mnie to tło ze zdjęcia jest kluczowe, teraz wieje nudą Wydrukuję na bristolu A3 i powtórzę sesję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi