Skocz do zawartości

Su 22 M4R - bawimy się dalej!

myszaty

Rekomendowane odpowiedzi

Prace powoli postępują.
przyklejony i poszpachlowany  grzbiet, wyrzytnie flar, wstępnie obrobione skrzydła.
16193909116568560360161948476365.thumb.jpg.41d577fb635a0e888902eb0d1def17a9.jpg1619390950066105510516353189722.thumb.jpg.f8f35ccba9525b9a0386e115a2ca8381.jpg
Mam problem z hamulcami aero...na modelu nie są zaznaczone, przygotowałem szablony, ale mam pietra po Jaku przed ryciem.
Przyklejenie ich z cienkiego hipsu też nie zda egzaminu...może folia alu samoprzylepna?
Chce z niej zrobić blachy przy działkach, zobaczymy jak wyjdzie.
Wlot powietrza przy stateczniku pionowym też chyba trzeba skrócić bo na fotkach jest mniejszy. 
No i cała garść anten do zrobienia.

Myślę że folia alu samoprzylepna to niezłe rozwiązanie, ale jakbyś wyciął dziury i zrobić klapy z np. resztki blaszki to było by super. Łatwiej wyciąć dziurę niż trasować idealne linie.
  • Like 1

4 godziny temu, greatgonzo napisał:

Zaklinasz rzeczywistość. Ale ta próba akurat ma szansę zaprocentować  w przyszłości.

Makro wyciąga strasznie dużo rzeczy których nie widać/ nie widzę gołym okiem.

A dłubać lubię od zawsze, za to malowanie nie bardzo...

Nie wiem jak w samolotach, bo jeszcze nie miałem okazji zaglądać do kabiny takiego SU czy MiG-a, ale jak dobrze liczę 0,5 mm x 72 wychodzi 36 mm...

standardowy wyłącznik typu NEF ( z lat 80) miał otwór montażowy 30mm, a jeszcze koronka montażowa. Były to napędy przystosowane do obsługi w rękawicach itp.

Piloci z gołymi rękami też nie latali.

Ale spoko, przyjmuję do wiadomości i w następnym postaram się poprawić.😇

Ja to nawet nie wiem, czy w kabinie takiego Su w ogóle był jakiś wyłącznik. Ale to na serio jest dość prosta sprawa. Albo twierdzisz, że to jest model, który dobrze prezentuje kabinę tego samolotu w skali, albo nie.  Ja bez problemu mogę się mylić, a w przypadku rosyjskiego odrzutowca to już w ogóle. Wprawdzie wygóglałem sobie jakaś kabinę Su-22 zanim napisałem poprzedni post, ale może i nie taką jak trzeba.

• 3 weeks later...
  • 5 months later...

Zbiorniki - bo w kalkach są małe fokkerki na nie 🙂,

na wzór z instrukcji zrobię szyny pod kadłub i 4x 250 FAB ( znalazłem gdzieś w szpejach podobne)  i na razie pustka...

4 węzły pod skrzydłami do wykorzystania, z tym że w zestawie jest  straszna  padlina...

Rozglądam się za jakimś niezbyt drogim zestawem, może coś z ICM-u...? 

Albo raczej edek...może ub 32?

Są w zestawie 4 szt. 

Edytowane przez myszaty

1. Gdzieś czytałem że jak wieszano npr (UB 32?)  to nie mieszano ich z kpr?

2. A oprócz przenoszenia  tych zasobników wersja M4R czymś się jeszcze spejalnie  różniła?

Robię malowanie szaro- szare więc się zastanawiam czy w/w zasobniki wogóle jeszcze są w użytku...

R60 też ma edek i to bardzo fajne 🙂

W dniu 18.10.2021 o 21:52, myszaty napisał:

Zbiorniki - bo w kalkach są małe fokkerki na nie 

To Oeffagi 🙂 Zbiorniki, na które są naniesione to chyba PTB-1500,  a w zestawie jest coś na kształt mniejszych, PTB-800. Jakby co to mam do oddania te większe z żywicy od Pavli.

17 godzin temu, myszaty napisał:

1. Gdzieś czytałem że jak wieszano npr (UB 32?)  to nie mieszano ich z kpr?

2. A oprócz przenoszenia  tych zasobników wersja M4R czymś się jeszcze spejalnie  różniła?

Robię malowanie szaro- szare więc się zastanawiam czy w/w zasobniki wogóle jeszcze są w użytku...

R60 też ma edek i to bardzo fajne

Jak chcesz mieć UB32 i kpr to możesz dać SPS-141, a pod drugim skrzydłem właśnie UB dla przeciwwagi, a normalny ładunek bojowy z kpr-ów.

Zastanawiam się, czy "3715" jest dostosowany do przenoszenia KPR-a. Podejrzewam, że nie.

Ten wątek widziałeś?