tomekk Napisano 26 Kwietnia 2021 Share Napisano 26 Kwietnia 2021 Prace powoli postępują. przyklejony i poszpachlowany grzbiet, wyrzytnie flar, wstępnie obrobione skrzydła. Mam problem z hamulcami aero...na modelu nie są zaznaczone, przygotowałem szablony, ale mam pietra po Jaku przed ryciem. Przyklejenie ich z cienkiego hipsu też nie zda egzaminu...może folia alu samoprzylepna? Chce z niej zrobić blachy przy działkach, zobaczymy jak wyjdzie. Wlot powietrza przy stateczniku pionowym też chyba trzeba skrócić bo na fotkach jest mniejszy. No i cała garść anten do zrobienia. Myślę że folia alu samoprzylepna to niezłe rozwiązanie, ale jakbyś wyciął dziury i zrobić klapy z np. resztki blaszki to było by super. Łatwiej wyciąć dziurę niż trasować idealne linie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2021 4 godziny temu, greatgonzo napisał: Zaklinasz rzeczywistość. Ale ta próba akurat ma szansę zaprocentować w przyszłości. Makro wyciąga strasznie dużo rzeczy których nie widać/ nie widzę gołym okiem. A dłubać lubię od zawsze, za to malowanie nie bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 26 Kwietnia 2021 Share Napisano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) Przełączniki wielkości pięści to nie jest kwestia makro. Tego nie da się oszukać i jeśli uda się pogodzić z tym faktem, to jest szansa na dobre rzeczy. Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2021 Nie wiem jak w samolotach, bo jeszcze nie miałem okazji zaglądać do kabiny takiego SU czy MiG-a, ale jak dobrze liczę 0,5 mm x 72 wychodzi 36 mm... standardowy wyłącznik typu NEF ( z lat 80) miał otwór montażowy 30mm, a jeszcze koronka montażowa. Były to napędy przystosowane do obsługi w rękawicach itp. Piloci z gołymi rękami też nie latali. Ale spoko, przyjmuję do wiadomości i w następnym postaram się poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 26 Kwietnia 2021 Share Napisano 26 Kwietnia 2021 Ja to nawet nie wiem, czy w kabinie takiego Su w ogóle był jakiś wyłącznik. Ale to na serio jest dość prosta sprawa. Albo twierdzisz, że to jest model, który dobrze prezentuje kabinę tego samolotu w skali, albo nie. Ja bez problemu mogę się mylić, a w przypadku rosyjskiego odrzutowca to już w ogóle. Wprawdzie wygóglałem sobie jakaś kabinę Su-22 zanim napisałem poprzedni post, ale może i nie taką jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2021 Rozumiem...ale żeby była jasność, nie będę walczył o każdego dzyndzla w kabinie. Nie w tej skali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 27 Kwietnia 2021 Share Napisano 27 Kwietnia 2021 Szkoda czasu i energii na to wnętrze bo widać dokładnie tyle co w moim mistercrafcie 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 28 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2021 Nie lubię blaszek ale przy hamulcach trochę amelinium...bo już zapowiadała się awaria przy próbie wycięcia, nie mam aż takiej precyzji. Nalepki: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 29 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2021 (edytowane) Którą belkę zastosować? Tę z zestawu, czy wydłubać z evergreena na wzór rysunku??? Tak by mniej więcej wyglądało: Edytowane 29 Kwietnia 2021 przez myszaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 29 Kwietnia 2021 Share Napisano 29 Kwietnia 2021 Belki i bomby to jeden z najgorszych elementów tego modelu. Podziałaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 17 Maja 2021 Autor Share Napisano 17 Maja 2021 Powoli coś się dzieje, trochę zaczęło brakować czasu, wiosna... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Października 2021 Autor Share Napisano 18 Października 2021 Witam wszystkich! I wracamy z dłubaniem. Zimno się zrobiło, grzybów na Śląsku jak na lekarstwo, ryby ostatnio też nie brały. Więc SU dostał podkład, czekamy na kalki ,,Spirit of Stefan Stec" i będziemy powoli do celu zmierzać, czyli końca. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Października 2021 Share Napisano 18 Października 2021 A jakie podwieszenia planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Października 2021 Autor Share Napisano 18 Października 2021 (edytowane) Zbiorniki - bo w kalkach są małe fokkerki na nie , na wzór z instrukcji zrobię szyny pod kadłub i 4x 250 FAB ( znalazłem gdzieś w szpejach podobne) i na razie pustka... 4 węzły pod skrzydłami do wykorzystania, z tym że w zestawie jest straszna padlina... Rozglądam się za jakimś niezbyt drogim zestawem, może coś z ICM-u...? Albo raczej edek...może ub 32? Są w zestawie 4 szt. Edytowane 18 Października 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 19 Października 2021 Share Napisano 19 Października 2021 Dwa węzły pod skrzydłowe są przeznaczone na pociski powietrze-powietrze, więc możesz podwiesić 1 lub 2 R-60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Października 2021 Share Napisano 19 Października 2021 @myszaty ale skoro robisz wersję M4R to wypadałoby jakiś zasobnik rozpoznawczy! KKR albo SPS. Oba zdaje się są w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 19 Października 2021 Autor Share Napisano 19 Października 2021 1. Gdzieś czytałem że jak wieszano npr (UB 32?) to nie mieszano ich z kpr? 2. A oprócz przenoszenia tych zasobników wersja M4R czymś się jeszcze spejalnie różniła? Robię malowanie szaro- szare więc się zastanawiam czy w/w zasobniki wogóle jeszcze są w użytku... R60 też ma edek i to bardzo fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Października 2021 Share Napisano 19 Października 2021 1 godzinę temu, myszaty napisał: Robię malowanie szaro- szare więc się zastanawiam czy w/w zasobniki wogóle jeszcze są w użytku... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 19 Października 2021 Autor Share Napisano 19 Października 2021 Myślałem że to jakaś staroć i robi za balast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Października 2021 Share Napisano 19 Października 2021 Tu masz trochę pięknych fotek naszych szarych Suczek dookoła: https://www.keymilitary.com/article/fitters-natos-last Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 20 Października 2021 Share Napisano 20 Października 2021 W dniu 18.10.2021 o 21:52, myszaty napisał: Zbiorniki - bo w kalkach są małe fokkerki na nie To Oeffagi Zbiorniki, na które są naniesione to chyba PTB-1500, a w zestawie jest coś na kształt mniejszych, PTB-800. Jakby co to mam do oddania te większe z żywicy od Pavli. 17 godzin temu, myszaty napisał: 1. Gdzieś czytałem że jak wieszano npr (UB 32?) to nie mieszano ich z kpr? 2. A oprócz przenoszenia tych zasobników wersja M4R czymś się jeszcze spejalnie różniła? Robię malowanie szaro- szare więc się zastanawiam czy w/w zasobniki wogóle jeszcze są w użytku... R60 też ma edek i to bardzo fajne Jak chcesz mieć UB32 i kpr to możesz dać SPS-141, a pod drugim skrzydłem właśnie UB dla przeciwwagi, a normalny ładunek bojowy z kpr-ów. Zastanawiam się, czy "3715" jest dostosowany do przenoszenia KPR-a. Podejrzewam, że nie. Ten wątek widziałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 20 Października 2021 Autor Share Napisano 20 Października 2021 Zbiorniki 800 a 1150: wygląda że średnice te same, tylko długość większa, dostałem od Ciebie takie zestawienie z rysunkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 20 Października 2021 Share Napisano 20 Października 2021 No tak ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 20 Października 2021 Autor Share Napisano 20 Października 2021 Więc pochlastam, mam 2 pary... lubię dłubać, mogę odwlec malowanie :-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 20 Października 2021 Share Napisano 20 Października 2021 Szczerze: efekt na pewno nie będzie gorszy od tego co pavla zaproponowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi