Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Fajny temat, zrób trochę fotek detali, ciekaw jestem jak wypada ten zestaw w porównaniu z Trampkiem. Zasiadam w loży oglądaczy 🙂

pozdrawiam

ww

Napisano
W dniu 8.04.2021 o 19:02, piotrkur napisał:

Sprzedajesz?chcesz kupić?masz zamiar robić??:hmmm:

Nie wiadomo. Przywitał się i tyle :D

Napisano

Witam 

Złożyłem w połowie zawieszeni. Model będzie malowany na zielono pędzlem .Przepraszam za jakość zdjęcia.Jutro postaram się o lepsze.IMG_20210411_220611.thumb.jpg.088a8328929ca7076ab2fb893c0a142c.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

Witam 

Przepraszam że dopiero teraz wstawiam te zdjęcia. 

Teraz zaczynają się pierwsze problemy.

Waszym zdaniem wszystko przygotować do malowania czy na razie składać

P. S Będe malować pędzlem 

IMG_20210423_194955.jpg

IMG_20210423_194621.jpg

IMG_20210423_194553.jpg

IMG_20210423_194542.jpg

IMG_20210423_194529.jpg

• 2 months later...
Napisano

Przepraszam za małą przerwę .  Za dużo się zmieniło w modelu z powodu problemu z malowaniem (nie wiem jak pomalować w jakiej kolejności ) 

Napisano
19 minut temu, Szef napisał:

(nie wiem jak pomalować w jakiej kolejności ) 

Tym bardziej nie wiemy ..., generalnie jak malujesz pędzlem to trzeba na bierząco planować malowanie tam gdzie póżniej nie ma opcji za bardzo dojść pędzlem, i taka to robota

Napisano
Godzinę temu, Szef napisał:

Przepraszam za małą przerwę .  Za dużo się zmieniło w modelu z powodu problemu z malowaniem (nie wiem jak pomalować w jakiej kolejności ) 

T-28 to duży model, pomalować go pędzlem to duża sztuka.  Polecam gotowe farby w sprayu

Tamiya Color Spray Paints no.2 TS-2 Dark green nr  85002 - kolor prawie ruski.

TAMIYA 85002 TS-2 Dark Green (100ml) - 7001614420 - oficjalne archiwum  Allegro

Wcześniej trzeba umyć (odtłuścić)  model w ciepłej wodzie z odrobina płynu do mycia naczyń.  Jak wyschnie zagruntować  podkładem np.:

VALLEJO 28012 PRIMER BLACK SPRAY (podkład) 400ml 9619672930 - Allegro.pl

• Thanks 1
Napisano

Malowanie sprayem wymaga wprawy, żeby nie zalać farbą modelu.  Dobrze wymieszaj farbę, maluj tak, żeby puszka była cały czas e ruchu, cienkimi warstwami, tak jak na filmie:

• Thanks 1
Napisano (edytowane)

Generalnie nie jest trudno pomalować zielony czołg. Złóż w całości (wieże i gąski osobno) i psikaj sprayem jak kolega Robert pisze. Gdybym miał coś doradzić to te małe wieżyczki e5-e7 zmontuj osobno bez elementu C4 i potem przyklej pomalowane na sztywno do kadłuba. Dlaczego? Dlatego, że jak zrobisz zgodnie z instrukcją, to nie dojdziesz sprayem z wewnętrznych boków i od strony wieży głównej. Oprócz tego zwróć uwagę, że wszystkie 3 wieże nie bardzo do siebie pasują - potrzeba dużo szpachli i piłowania. To jeszcze jeden powód, żeby sklejać wieże osobno i jako tako doprowadzić do porządku. Elementy niezielone dawaj pędzlem. Gąski maluj osobno, osłony tez osobno, potem te wszystkie 3 pomalowane elementy : wannę z kołami, gąski i  osłony sklej CA. 

Edytowane przez Klapouch
  • Thanks 1
  • 4 weeks later...
Napisano (edytowane)
29 minut temu, Szef napisał:

Czy kogoś interesuje ten warsztat? 

Nie obraź się, ale to pytanie w odniesieniu do Twojego tempa pracy brzmi jak prowokacja.  Przez 4 miesiące zlepiłeś 4 kroki w instrukcji, które umówmy się - nie wymagają jakichś wielkich podpowiedzi, a już na pewno nie dają powodu do jakichś konstruktywnych komentarzy. Zapytałeś o malowanie - dostałeś odwiedź. Ponieważ kroków w instrukcji jest 29, biorąc pod uwagę dotychczasowe tempo, mamy zapewne 2,5 roku zapewnionej "rozrywki" - będzie czas na "achy i ochy", tylko pokaż coś wartego odniesienia się.

Ad rem : jakby nie interesowało, to bym się nie wypowiadał, nawet jeśli robię to trochę złośliwie :)

Edytowane przez Klapouch
  • Like 4
Napisano
1 godzinę temu, Szef napisał:

Czy kogoś interesuje ten warsztat? 

Jeśli mogę coś doradzić na podstawie własnego doświadczenia - nic tak nie demotywuje, jak porzucony w trakcie pracy model. Gdy skończysz model,(nieważne, że z niedociągnięciami, błędami itd.) , zyskujesz punkt odniesienia: co zrobić w następnym lepiej, inaczej. No i masz satysfakcję, że coś już stoi na półce czy w regale. Zaczynasz swoją przygodę z modelarstwem, robiłeś Walker Bulldoga z Tamiyi. Może warto do niego wrócić, a potem dokończyć T-28?

I - rzeczywiście, tak jak radzi Kolega @Klapouch - warto pokazywać albo większe etapy budowy (np. gotowy kadłub, potem kadłub z układem jezdnym, potem z gotowymi wieżami, kolejne etapy malowania), albo te momenty, które sprawiają Ci problem albo chciałbyś zapytać o radę.

• Like 2
Napisano

Bulik58 ja swoje dwa ostanie modele po 6 latach skończyłem.  Życie. Są takie rzeczy co się fizjologom nie śniły- co do warsztatu. Taka rada na poważnie, wyczyść obiektyw, bo dam sobie paznokcie uciąć, że jest brudny. Dlatego takie mydło na zdjęciach.