meser262 Napisano 18 Maja 2021 Share Napisano 18 Maja 2021 16 godzin temu, MaciejW napisał: ... plus dokupiłem zestaw narzędzi od abera by trochę wzbogacić model ... . Maciej pamiętaj że ten zestaw jest przeznaczony dla pojazdów PO 1943 roku, a wersja F2 to marzec ~ maj 1942 roku ( za wyjątkiem Nibelungen ). Uchwyty w pojazdach DO 1943 roku - Aber 35A098 https://www.mojehobby.pl/products/Niemieckie-uchwyty-do-narzedzi-stosowane-na-pojazdach-pancernych-do-1943-r.html Uchwyty w pojazdach PO 1943 roku - Aber 35A099 https://www.mojehobby.pl/products/Niemieckie-uchwyty-do-narzedzi-stosowane-na-pojazdach-pancernych-po-1943-r.html Można porównać oba zestawy. 35 minut temu, MaciejW napisał: No i zabieram się za poprawki Powodzenia - i podpatruję dalej. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 18 Maja 2021 Autor Share Napisano 18 Maja 2021 Zestaw kupiłem głównie dla zapinek do narzędzi plus ewentualnie jakieś narzędzia do wymiany także będę uważał. Jak widać nawet uważnie zakupów nie potrafię zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 18 Maja 2021 Share Napisano 18 Maja 2021 Czy dobrze widzę, że "5" ma namalowaną "flagę" na pokrywie bagażnika i "dodatkowy" krzyż po lewej stronie, a "1" pokrywę bagażnika zakrytą jasnym brezentem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 18 Maja 2021 Autor Share Napisano 18 Maja 2021 (edytowane) "5" na pewno ma dodatkowy krzyż na osłonie wyrzutnika granatów i w moim mniemaniu na bagażniku leży flaga z wiadomo jakim "znaczkiem". Jedynka ma jakiś brezent na pace jednak to co mnie najbardziej martwi to bambetle przywieszone do jej boku myślę, że to będzie całkiem spore wyzwanie. Tutaj widać bodajże skrawek flagi oraz krzyż Jednak mnie jeszcze zastanawia co znajduje się w kółku. Edytowane 18 Maja 2021 przez MaciejW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 18 Maja 2021 Share Napisano 18 Maja 2021 Dokładnie o ten krzyż mi chodziło, a to co bierzesz za skrawek flagi, to jest raczej zapięcie pokrywy (być może z kłódką). Nie wiem, czy ta górna płyta na bagażniku jest elementem odchylanym, jeśli tak to, być może ktoś naciągnął flagę i schował jej "nadmiar" pod spód, ale to mi bardziej wygląda na pomalowaną górną pokrywę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 19 Maja 2021 Share Napisano 19 Maja 2021 5 godzin temu, Soris napisał: Nie wiem, czy ta górna płyta na bagażniku jest elementem odchylanym Pokrywa zasobnika była odchylana w stronę kopuły dowódcy. Flaga jest raczej położona na tej pokrywie niż na niej namalowana. 6 godzin temu, MaciejW napisał: Jednak mnie jeszcze zastanawia co znajduje się w kółku. Faktycznie, zauważ, że zarówno w "5", jak i w "1" za ten element jest wsunięta łopata. Przynajmniej tak to przypomina kształtem . Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 19 Maja 2021 Share Napisano 19 Maja 2021 Maciek - jaki pojazd chcesz wykonać - jaki No. ? Różnią się trochę - mówię o No.=1 i No.= 5. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 19 Maja 2021 Share Napisano 19 Maja 2021 17 godzin temu, MaciejW napisał: Jednak mnie jeszcze zastanawia co znajduje się w kółku. Jest to składana skrzynka na amunicję. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 19 Maja 2021 Autor Share Napisano 19 Maja 2021 44 minuty temu, meser262 napisał: Maciek - jaki pojazd chcesz wykonać - jaki No. ? Różnią się trochę - mówię o No.=1 i No.= 5. W zasadzie jeszcze to jeszcze nie wiem ale "1" trochę za mną przemawia ze względu na to iż dysponuję jeszcze jednym zdjęciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 19 Maja 2021 Share Napisano 19 Maja 2021 25 minut temu, MaciejW napisał: ... ale "1" trochę za mną przemawia ... . Jeśli No.=1 to popatrz na jego tylny hak. Pojazdy w tej jednostce miały też charakterystyczne mocowanie gąsek z przodu i na płycie między kierowcą, a MG. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 19 Maja 2021 Autor Share Napisano 19 Maja 2021 Trochę słabo z jakością zdjęcia ale udało mi się znaleźć jeden już skończony i chyba dosyć poprawny model http://www.quwuquan.com/wuqu/wu_382.html 2 godziny temu, meser262 napisał: Jeśli No.=1 to popatrz na jego tylny hak. Pewnie trzeba zamontować ten element w "1" bo w piątce go nie widzę. Trochę mnie martwi mała ilość zdjęć danego pojazdu w sieci ale może jakieś zdjęcia znajdują się w literaturze i są objęte prawami autorskimi. Może ktoś z was wie, w której książce takowe zdjęcia się znajdują. Wymyśliłem sposób na poprawienie wyciora użyję części N33 Lecz to jak na razie rozwiązuje problem tylko jednej strony, ale jako iż jest to część od F2 to może ostała się @zaruk. Do adaptacji elementu użyje dedykowanego elementu blaszek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 19 Maja 2021 Share Napisano 19 Maja 2021 Co potrzebujesz Maciek? Podwójnych drągów do wyciora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 19 Maja 2021 Autor Share Napisano 19 Maja 2021 Priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 19 Maja 2021 Share Napisano 19 Maja 2021 Jeśli na "5" jest flaga, to ktoś zadał sobie dużo trudu żeby ją tak idealnie naciągnąć i schować pod ranty pokrywy. Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem pisząc o tej właśnie pokrywie, oprócz "1" i "5" znalazłem tylko jedno zdjęcie IV z takim bagażnikiem i wydawało mi się, że klapa kończy się na tej linii zaznaczonej na zdjęciu różową strzałką, ale pewnie jest to krawędź wzmocnienia. Skoro "5" ma czerwoną flagę na pokrywie, to w jakim kolorze jest płótno na "1" Ja nadal mam wrażenie, że na "5" ta flaga jest jednak namalowana, tak jak tutaj ( bo raczej płótno to to nie jest): Wszystkie zdjęcia zamieszczone wyłącznie do celów dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 19 Maja 2021 Share Napisano 19 Maja 2021 Obstawiam, że różowa strzałka wskazuje drut/sznurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 20 Maja 2021 Share Napisano 20 Maja 2021 19 godzin temu, MaciejW napisał: Pewnie trzeba zamontować ten element w "1" bo w piątce go nie widzę. Dokładnie tak. Ten pojazd No.=1 jest to wczesna ausf.G - i nowy sprzęg. Nie ma już zamontowanego wyrzutnika granatów dymnych z tyłu, - ale powinien mieć jeszcze dziury w pancerzu do jego zamocowania (płaskowniki z dziurami). 20 godzin temu, MaciejW napisał: Trochę mnie martwi mała ilość zdjęć danego pojazdu ... . Ale za to są dość dobrej jakości. W tej jednostce jeździły w tym czasie - jesień 1942 roku pojazdy w wersji ausf.F ; ausf.F2 i ausf. G i większość miała podobne modyfikacje. Więc można je sobie podglądnąć na innych pojazdach Großdeutschland. Nie patrz na zdjęcia tego gotowego modelu w tych detalach zrobił błędy. U góry (zielone strzałki) jest CEOWNIK. Dolne odcinki to płaskownik. Cztery ogniwa gąsek. Miejsce mocowania (czerwone kółko i zielone kółko) to już istniejące otwory w pancerzu. Przykręcona ewentualnie dłuższa śruba. Nikt by nie nawiercał i gwintował nowych otworów. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 21 Maja 2021 Share Napisano 21 Maja 2021 W dniu 20.05.2021 o 00:42, Bzdura napisał: Obstawiam, że różowa strzałka wskazuje drut/sznurek. Niewykluczone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 30 Lipca 2021 Autor Share Napisano 30 Lipca 2021 Witam po przerwie Aktualnie na chwilę porzuciłem pracę z kadłubem, w zamian udało mi się podziałać z wieżą. Tutaj bezproblemowe składanie się kończy... aby prawidłowo skleić wieżę musiałem użyć nie małej ilości szpachli co skutkuje odpowiednią ilością szlifowania. Podczas tego przedsięwzięcia udało mi się zniszczyć "trochę" spawów. Dodatkowo zacząłem się obawiać, co może wyjść po podkładzie na panelach bocznych, zatem użyłem szarej szpachli z tamki rozcieńczonej MLT. Tak wiem, że wieża "IV" nie była odlewana. Uzyskany efekt przeszlifowałem i przejechałem jeszcze papierem ściernym, zatem efekt powinien wyjść bardzo łagodny. Wracając do spawów, zestawowe które ocalały poprawiłem ponieważ wydawały mi się zbyt subtelne. Zepsute odtworzyłem używając "green stuffa". W zasadzie poza problemami ze spasowaniem "budy" to całkiem przyjemnie składa się resztę wieży. Tutaj fotki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Lipca 2021 Share Napisano 30 Lipca 2021 Dobrze idzie. Nie pamiętam dokładnie wymiarów, ale na Twoim miejscu sprawdziłbym, czy metalowa lufa jest tą właściwą. Do wersji F2 pasować będzie chyba plastikowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 30 Lipca 2021 Autor Share Napisano 30 Lipca 2021 O cholibka ... teraz to już chyba za późno na takie zmiany. Poczytam, popatrzę co i jak i spróbuję coś zdziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 31 Lipca 2021 Share Napisano 31 Lipca 2021 zerkniesz w te miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 31 Lipca 2021 Share Napisano 31 Lipca 2021 Maciek, według instrukcji właściwa lufa to część C-29. Sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 31 Lipca 2021 Autor Share Napisano 31 Lipca 2021 2 godziny temu, enten napisał: zerkniesz w te miejsca? Tak 2 godziny temu, zaruk napisał: według instrukcji właściwa lufa to część C-29. Dokładnie do wersji f2 powinna być plastikowa lufa. Spróbuję coś zdziałać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 1 Sierpnia 2021 Share Napisano 1 Sierpnia 2021 Może też być metalowa - tylko żeby była L 43. RB-Model 35B08 Lufa 7.5 cm KwK 40 L/ 43 Pz.Kpfw. IV Ausf. F2 (G) https://www.plastmodel.pl/p/60/1233/rb-model-1-35-7-5cm-kwk-40-l-43-pz-kpfw-iv-ausf-f2-g-35b08--skala-1-35-lufy-metalowe-dodatki-do-modeli.html Wersje F(2) i wczesne ausf.G miały właśnie lufę L 43 później wprowadzono L 48. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 1 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2021 Niestety cała konstrukcja działa wchodziła praktycznie na ścisk. Próbowałem lekko rozkleić cały mechamizm, niestety bezskutecznie. Lufa nie chce się ruszyć chociażby o milimetr. Muszę stwierdzić iż poddaje się, trudno lufa będzie trochę za długa, ja nie będę jej mierzył jej linijką. Wieża jest praktycznie gotowa tylko pozostaje mi spróbować dorobić bambetle widoczne na zdjęciu. I tak teraz model będzie już tylko lekką inspiracją orginałem, co mi nie przeszkadza ponieważ odtwarzanie praktycznie 1 do 1 jest bardzo czasochłonne i chyba jeszcze poza moimi umiejętnościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi