anber888 Napisano 13 Kwietnia 2021 Share Napisano 13 Kwietnia 2021 Witam. Na początek, może się przedstawię. Jestem Andrzej. W modelarstwie plastikowym jestem amatorem, choć od jakiegoś czasu wykazywałem się w modelarstwie kartonowym. Jednak w szufladzie już od dłuższego czasu leży ten model samochodu . Było już parę podejść do jego sklejenia, lecz osiągane efekty mnie nie zadowalały i lądował z powrotem do szuflady. Chciałbym go wykonać trochę inaczej niż oferuje to wersja pudełkowa. Chciałbym go pomalować, trochę przerobić i ewentualnie zwaloryzować i jeszcze przy tym czysto i estetycznie skleić. Plan ambitny? I dlatego zdecydowałem się na założenie tej relacji, licząc ze pod waszym czujnym okiem uda mi się go osiągnąć w zadowalającym stopniu. Tak więc nie będzie to relacja typu "wujek dobra rada" a raczej spontaniczne amatorskie klejenie. Na fotce stan aktualny lecz złożony na sucho. Mam nadzieję, że nie narobiłem zbyt wiele szkód. Pozdrawiam i mam nadzieję na miłą współpracę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anber888 Napisano 14 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2021 Dobra. Część oficjalną mamy za sobą. Przejdźmy zatem do szczegółów. W kolejnych postach postaram się zaprezentować dokładniej co już p;popełniłem. Na początek rama i co dam do niej przychodzi.Co nieco podkoloryzowałem tak żeby było fajniej. i do tej pory był to jedyny wykładnik. "Ma być fajnie" . Chętnie wysłucham Waszych opinii nim przystąpię do już ostatecznego klejenie. Co jak już pisałem, gro elementów jest jeszcze nie przyklejona. A propos klejenia. Czy są może jakieś zasady tzn. kleimy obydwa miejsca styku, czy kleimy tylko punktowo, czy może wzdłuż całego miejsca styku. Zastanawia mnie też czy dużym faux pas, będzie jak zostawię opony w tym samym czarnym kolorze plastiku, co rama? I czy coś jeszcze należało by wyróżnić w podwoziu np. resory. No to takie mam dylematy. Proszę o opinie i ewentualne sugestie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 14 Kwietnia 2021 Share Napisano 14 Kwietnia 2021 W dniu 13.04.2021 o 10:41, anber888 napisał: Pozdrawiam i mam nadzieję na miłą współpracę . To na złe forum trafiłeś Tutaj trzeba się pilnować, co się wrzuca, bo możesz zostać zrównany z ziemią Masz aero? Będzie tę ramę malował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 14 Kwietnia 2021 Share Napisano 14 Kwietnia 2021 5 godzin temu, Bartas89 napisał: To na złe forum trafiłeś Tutaj trzeba się pilnować, co się wrzuca, bo możesz zostać zrównany z ziemią Masz aero? Będzie tę ramę malował? Nie strasz bo w cale tak nie jest. Po prostu trzeba się liczyć z krytyką. Co do modelu zostało parę szwów do usunięcia, a ogólnie będę zaglądał ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 14 Kwietnia 2021 Share Napisano 14 Kwietnia 2021 Najlepiej jak kolega napisze, jakie ma narzędzia i chemię w warsztacie oraz jaki efekt będzie go satysfakcjonował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anber888 Napisano 14 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2021 Panowie trochę jeszcze nie ogarniam tego forum, ale pomalutku... dam radę. Tak więc, aero jest, chemii nie ma. To srebrne pomazane to marker olejowy. Ponadto użyłem do malowania akryli z sieciówki. Więcej grzechów nie pamiętam. A w modelu nie podoba mi się przede wszystkim jego czarna karoseria chciałbym to zmienić a przy okazji spróbować swoich sił w malarstwie plastikowym . Co do krytyki to mam nadzieje że tylko na tym się skończy. Bardziej się obawiam że się tylko osmiesze a model dalej będzie niesklejony. Dzięki za zainteresowanie moim tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anber888 Napisano 14 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2021 3 godziny temu, Browarek90 napisał: Nie strasz bo w cale tak nie jest. Po prostu trzeba się liczyć z krytyką. Co do modelu zostało parę szwów do usunięcia, a ogólnie będę zaglądał ;] Sorki za głupie pytanie ale o jakich,, szwach mowimy. Chciałbym to poprawić bo nie dokońca wiem na co zwraca się uwagę podczas klejenia takowego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oliardi Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Szwy= nadlewki plastiku w miejscu łączenia się połówek formy. Widać je na rurach wydechowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anber888 Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Dzięki za info wyjaśniające pojecie szwów. Tak na marginesie zwracałem na to uwagę, lecz rury ewidentnie pominąłem. Mea culpa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anber888 Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Fajnie, że pojawiło się zainteresowanie. nie ukrywam, że liczę na konstruktywną polemikę. Dziś prezentuję element z którego jestem najbardziej zadowolony. Silnik. Nie jest on wykonany tylko w wersji pudełkowej. Nie jest też moją własną wizją . Jest raczej nieudolną kopią sposobu jego wykonania podpatrzoną na jakiejś stronce w necie. I raczej w nim już nić nie będę zmieniał, gdyż stanowi on już w większości jedną całość. Padło pytanie, czy ramę będę malował. Otóż jest ona pomalowana czarnym matem i poprzecierana na krawędziach i innych elementach odlanych na na samej ramie. Osobiście bym to tak zostawił. Potrzebna jest mi tylko Wasza akceptacja. Nie mam też pomysłu co zrobić, aby opony nie wyglądały tak plastikowo. I na razie na tym bym poprzestał na prezentacji tego co do tej pory wymłodziłem. Jest jeszcze pomalowane wnętrze i karoseria. Ale na tym skupimy się, jak ukonćzę podwozie. Przeglądając Wasze relacje zauważyłem, że karoseria to jest osobny temat z inną problematyką. I widzę że nie będzie łatwo. Panowie, może wiecie. Tam na ostatnich fotkach widać że coś nie spasowało. Mi to wygląda na za krótki wał, ale może się myle. Kukniecie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 15 Kwietnia 2021 Super Moderator Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Klapy do silnika będziesz miał otwarte ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anber888 Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2021 16 minut temu, Marcin Rogoza napisał: Klapy do silnika będziesz miał otwarte ? Tak. Są przerobione we własnym zakresie na otwierające się. Jeszcze nie złożone i nie wiem jak to do końca zadziała. Także wszystko przed nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Opony możesz pomalować kolorem Rubber Black z palety Tamiyi, dodatkowo dodać biały ozdobny pasek i będą wyglądać o wiele bardziej realistycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oliardi Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Wyszlifuj ślady po łączeniu z ramką na wentylatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) A dlaczego blok silnika nie jest pomalowany ?... zostawiłeś goły plastik w kolorze srebrno-szarym.... Widać to dobitnie na tym elemencie łączącym rury kolektora - kreski jak pęknięcia, oraz linie mieszania się barwnika w plastiku, ponadto na górnych rurkach widać miejsce odcięcia elementu z ramki. Gdybyś to pomalował nie byłoby tych śladów.... Mówisz też, że jesteś z tego najbardziej zadowolony, myślę, że gdybyś (mimo braku malowania) zrobił łosza na bloku silnika, czyli mówiąc krótko troszkę go ubabrał byłbyś jeszcze bardziej zadowolony... Jeśli nie chcesz go brudzić to chociaż zapuść mocno rozcieńczoną czarną farbę (najlepiej olejną) na wszystkie zakamarki, wtedy całość stanie się bardziej 3D i rzeczywista, a nie taka... plastikowa i zabawkowa... Natomiast brawa za wydech. Malowanie tłumików wyszło bardzo realistycznie. Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez DarkWing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anber888 Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2021 No i stało się. Jest pojechane. A ostrzegaliście, aby uważać co wstawiam. Na obronę jednak niech będzie, to że dwa pierwsze zdjęcia są z pierwszego etapu, gdy silnik nie był jeszcze waloryzowany. Wstawiłem je dla pokazania, co wykonałem w ramach waloryzacji tego silnika. Niestety zdjęcia pokazujące stan po zmianach nie najszczęśliwiej wybrałem i mogło to Was zmylić. Za co sorrki. obiecuje ze więcej się to nie powtórzy. Dzięki za pochylenie się nad moimi do tej pory poczynaniami. Wasze uwagi skrupulatnie wykapuję i będą wykorzystane przy wykańczaniu podwozia. Czy niebawem. Krystalizuje się już wizja tego co chcę osiągnąć. I zastanawiam się czy przy wersji "funkel-nówka" wypada "łoszować" ten silnik, co doradzacie. A czy spotkaliście się może z takim specyfikiem który zostawiał by gumową powłokę. Tak pytam na marginesie malowania opon, bo felgi zamierzam pozostawić w plastiku. Dokładam zdjęcia lepiej ukazujące aktualny wygląd silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Kwietnia 2021 Super Moderator Share Napisano 16 Kwietnia 2021 5 godzin temu, anber888 napisał: I zastanawiam się czy przy wersji "funkel-nówka" wypada "łoszować" ten silnik, co doradzacie. Jak najbardziej. Widać, kolega nie wie do czego ma służyć wash na silniku. Wash na silniku nie ma nic wspólnego z brudzeniem. Ma on za zadanie, wydobyć kształty z świeżo pomalowanego silnika. Silnik nie zwashowany jest płaski i nudny. Zresztą kolega sam zobaczy jaka jest różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anber888 Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2021 3 godziny temu, jawkers napisał: Jak najbardziej....... To już się nie zastanawiam. Dzięki za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anber888 Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2021 Trochę mi zeszło, ale mam podwozie gotowe. Do pełni szczęścia brakuje mocowania zderzaków i łącznika kolektor-tłumik. Te pierwsze czekają na swoją kolej, z drugimi natomiast jest problem bo jeden z tych łączników zaginął w walce. Dokleję jak tylko się znajdzie, Ostatecznie będę musiał dorabiać. Opony pomalowałem jednak akrylowym czarnym matem. Na silniku wysycha "łosz". Wał natomiast przedłużyłem przy skrzyni biegów. . Trochę ma problem z czystością klejenia i obawiam się ostatecznego wyniku.Ciekaw jestem czy zaliczycie mi ten wykon po poprawkach i będę mógł przejść do następnego etapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 19 Kwietnia 2021 Super Moderator Share Napisano 19 Kwietnia 2021 A kolega ten silnik malował, czy to goły plastik jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 20 Kwietnia 2021 Share Napisano 20 Kwietnia 2021 9 godzin temu, jawkers napisał: A kolega ten silnik malował, czy to goły plastik jest? Sądze, że ten projekt to taka nauka i nie możemy oczekiwać cudów:) Chociaż boję się tego podejścia przy budzie, czy zostanie pomalowana, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anber888 Napisano 20 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2021 Tak. Ten projekt to zbieranie doświadczeń. Taki jest plan oprócz wykonania modelu trochę inaczej niż przewiduje to zestaw. Natomiast silnik jest malowany. Tzn. Korpus jest pomalowany srebrnym markerem olejowym, pozostałe elementy akrylami natomiast chromy są z zestawu. Wodotrysków nie ma lecz mam nadzieję że efekt jest akceptowalny przez znawców tematyki, choć na poziomie podstawowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anber888 Napisano 21 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2021 O.K. W takim razie jeśli nie ma więcej zastrzeżeń do przejdźmy może do następnego etapu. Karoseria. I tu już chyba nie ma tak kolorowo, choć została pomalowana. Odbywało się to etapami w okresie kilku lat, więc jakość tego malowania dla różnych elementów jest różna. Jednak z profesjonalizmem to raczej nie ma nic wspólnego na każdym etapie. Lecz mam cichą nadzieję ze może nie jest aż, tak źle. Zdjęcia są od najstarszego malowania do teraz. Ja jestem obecnie na etapie zapoznawania się, ze sposobami klejenia, ze sobą elementów malowanych oraz" polerowania karoserii" Tzn. co trzeba zrobić lub co pominąłem i jak temu zaradzić, aby karoseria wglądała "zajefajnie" . Na razie, już wiem, że błędem jest brak warstwy podkładu. Kolorystyki raczej nie chciałbym już zmieniać. Więc raczej tak już zostanie. Może tylko, sam dach, gdyż jest on obecnie w kolorze plastiku. Z resztą oceńcie jak to wygląda sami, a ja wracam do działu tajniki modelarstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Ciekawie to wygląda. Pozwolę sobie podpatrywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 no jak na ten dział to powiedziałbym model wyszukany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi