Slaw_21 Napisano 23 Kwietnia 2021 Napisano 23 Kwietnia 2021 Dzień Dobry, Tak, był taki naprawdę, i latał. Jedna z wielu prób poszukiwań rozwiązań, która nie przyniosła efektu, który by się przyjął na trwałe i do tego powszechnie. Mimo to samolot ten zbudowany w 1913 r. miał wylatanych do początku pierwszej wojny światowej sto kilkadziesiąt godzin. Takie „okrągłopłaty”, wyposażone wtedy w słabe silniki, okazały się jednak mało stabilne w locie i trudne w sterowaniu. Poniżej zdjęcie z budowy pierwszej maszyny. Kilka egzemplarzy znanych ze zdjęć różniło się wyglądem, między innymi usterzenia. źródło: Wikipedia, Public Domain Istniała też podobno wersja tej konstrukcji w postaci dwupłata. Koncepcję zamkniętego skrzydła („circular vel annular wing”) rozwijano też na inne sposoby. Nie tylko w poziomie ale też w pionie, na przykład tak jak w projektach Bleriot III-IV (ten akurat nie doczekał się przetestowania). Rozwiązania takie wdrażane były i są co jakiś czas, włącznie z koncepcją płatowca w formie „latającego spodka”. W internecie jest dostępnych sporo zdjęć takich maszyn, włącznie ze współczesną amatorską konstrukcją bardzo podobną do Lee-Richards. Jako modele do sklejania są dostępne np. Avrocar. Model ciekawy, „egzotyczny”, z drugiej strony przynajmniej dla mnie trudny, a powody tego są takie: - prawie cały w jednej barwie, bez żadnych oznakowań; oryginał latał pewnie tylko przy względnie dobrej pogodzie i raczej nie był zbyt sfatygowany. Malowałem używając kilku zbliżonych barwą farb, próbując podkreślić żebrowanie na górnej stronie płata i zróżnicować odcienie całości. Na dolnej stronie zaznaczono na wyprasce wyraziste żebra, wyeksponowałem bardziej tylko niektóre z nich, żeby nie przekontrastować całości. Olejów użyłem w nieznacznych ilościach. Trudno to też sfotografować tak, żeby oddać wygląd cieniowania i rozkład barw. W mocniejszym świetle na zdjęciach wszystko może wydawać się jednolite, a oleje dużo bardziej wyraziste niż w rzeczywistości. - problemem było dla mnie też wnętrze, jest tam niewiele elementów ale większość do wklejenia w boczne ściany na małe patyczkowate płyciutkie wpusty, i to ma się zejść potem z przeciwległą połówką kadłuba, podobnie podwozie przewidziane do montażu zupełnie na styk. Dodatkowo góra i dół płata miały niewielkie przesunięcie formy, a chciałem dobrze oddać obie powierzchnie. Zrezygnowałem z dokładniejszego obrabiania tej krawędzi nie chcąc przerobić jej na kwadratową, co widać na zdjęciach. Dostępne zdjęcia oryginału są słabo czytelne i nieliczne co nie ułatwia oddania detali. Model miał być w skali 1/72 ale gdy chciałem taki kupić to dostępne były tylko 1/48. Według producenta są to serie limitowane po 500 egzemplarzy, więc nie czekałem i jest większy. Z dodatków są tu uniwersalne elementy PE z Part i Eduard użyte przy naciągach i cięgnach (te zrobione z nici EZ-Line). Na YouTube są filmy z dużymi modelami RC takiego samolotu. Może przynajmniej samym kształtem kogoś zaciekawi, stąd umieszczam w Galerii; w każdym razie tak jak przy innych modelach będę wdzięczny za uwagi. Przy okazji, czy ktoś zna dostępne modele innych tego typu naprawdę wczesnych i oryginalnych w wyglądzie konstrukcji (poza niektórymi modelami żywicznymi z Choroszy Modelbud i fototrawionymi zestawami Micro Brass 1/160 dostępnymi na e-bay) ? z serdecznymi pozdrowieniami Sławek 13 Cytuj
tlb Napisano 23 Kwietnia 2021 Napisano 23 Kwietnia 2021 Nie mój klimat, zdecydowanie. Ale wykonanie super, wybór tematu też świetny, bo nie oklepany. 1 Cytuj
Vieh_san Napisano 23 Kwietnia 2021 Napisano 23 Kwietnia 2021 Lubię oglądać takie dziwolągi. Super temat, nigdy akurat nie trafiłem na informacje o takich konstrukcjach. Świetna sprawa 1 Cytuj
myszaty Napisano 23 Kwietnia 2021 Napisano 23 Kwietnia 2021 Jak fan szmatopłatów muszę napisać że model niesamowity, a wykonanie ? Mistrzowskie. Chapeau bas! 1 Cytuj
Kon_Bar Napisano 25 Kwietnia 2021 Napisano 25 Kwietnia 2021 Bardzo ładnie wyszedł, nie masz co się tłumaczyć. Może kiedyś skleję swojego w 72-ce 1 Cytuj
Radzio65 Napisano 26 Kwietnia 2021 Napisano 26 Kwietnia 2021 Zadziwiająca konstrukcja i pięknie wykonany model. Nie mogłem się oprzeć, żeby chwilę nie pobawić się w Photoshopie i zmodyfikować jedno z Twoich zdjęć . Mam nadzieję, że nie masz nic przeciw temu 1 Cytuj
Slaw_21 Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Napisano 26 Kwietnia 2021 W dniu 25.04.2021 o 17:39, Kon_Bar napisał: Bardzo ładnie wyszedł, nie masz co się tłumaczyć. Może kiedyś skleję swojego w 72-ce Dzięki za sympatyczny wpis, co do tej 72-ki to trzymam za słowo , a że Kolega buduje świetnie szybowce to poniżej obrazek jednego z ich praprzodków Le Bris Albatros II, 1868 r. z Wikipedia; Public Domain 1 Cytuj
Slaw_21 Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Napisano 26 Kwietnia 2021 10 godzin temu, Radzio65 napisał: Zadziwiająca konstrukcja i pięknie wykonany model. Nie mogłem się oprzeć, żeby chwilę nie pobawić się w Photoshopie i zmodyfikować jedno z Twoich zdjęć . Mam nadzieję, że nie masz nic przeciw temu Dzięki, super wyszło. Trudno pomyśleć, że kilka lat po zbudowaniu tej maszyny toczyły się walki pomiędzy samolotami i używano ich do bombardowań. Przy okazji dziękuję wszystkim, którzy w miłych słowach odnieśli się do tego mojego cudaka. Poniżej przykłady dwóch dużo ciekawszych, pierwszy to wielki pływający i latający dom - Caproni Ca.60, a drugi (Horatio Phillips, 1904 r.) to prawdziwy wielopłat, nie jakiś tam trójpłat. To dopiero byłyby modele. obydwie fot. z Wikipedia; Public Domain Cytuj
M.A.V. Napisano 26 Kwietnia 2021 Napisano 26 Kwietnia 2021 Teraz, Slaw_21 napisał: eeeee przecież to nie jest żaden samolot tylko rower do zaganiania kur i kaczek 1 Cytuj
Slaw_21 Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Napisano 26 Kwietnia 2021 6 minut temu, M.A.V. napisał: eeeee przecież to nie jest żaden samolot tylko rower do zaganiania kur i kaczek Wcale nie rower tylko motorower śmigłowy. Cytuj
myszaty Napisano 27 Kwietnia 2021 Napisano 27 Kwietnia 2021 Platforma startowa dla gołębi pocztowych... 1 Cytuj
kozborn Napisano 28 Kwietnia 2021 Napisano 28 Kwietnia 2021 Holy shit - nie sposób przejść obojętnie! Gratuluję! Mam pytanie o konstrukcję kół - to też było drewno? Pytam, bo na śmigle widać słoje, a przy kołach już nie. 1 Cytuj
Slaw_21 Napisano 28 Kwietnia 2021 Autor Napisano 28 Kwietnia 2021 12 godzin temu, kozborn napisał: Mam pytanie o konstrukcję kół - to też było drewno? Pytam, bo na śmigle widać słoje, a przy kołach już nie. Tak jak przy innych takich maszynach problemem jest skąpa liczba źródeł. Największy chyba zbiór ilustracji do trzech kolejnych wersji tego aeroplanu w konfiguracji jednopłata jest dostępnych na stronie Nevington War Museum (link niżej). https://www.nevingtonwarmuseum.com/lee-richards-annular-monoplane.html Zdjęcia są słabej jakości ale sporo rzeczy na nich widać. Jest też szczegółowy plan „anatomii” dla wersji 1 i on pokazuje że koła były szprychowe, kryte płótnem. W modelu producent dał koła składane z trzech elementów, z czego zewnętrzny jest wyprofilowany na lity mocno wypukły jak przy drewnie, zostawiłem to i pomalowałem jak drewno wraz z całym podwoziem. Śmigło na jednym ze zdjęć ma jaśniejsze końce i jedną krawędź i do tego okrągłe oznakowania na około 1/3 długości. Jest to jedyny element, który ma w sobie coś zróżnicowanego w barwie. Zrobiłem go ze słojami (w zestawie nie ma kalek z oznakowaniem na śmigło, a szkoda). Ze zdjęć wziąłem też układ naciągów i cięgien. Na modelu brak małej płozy ogonowej. W jej miejsce dorobiłem podstawkę, tym bardziej że model jest tak wyważony że przechyla się do tyłu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi