Slaw_21 Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Dzień Dobry, Tak, był taki naprawdę, i latał. Jedna z wielu prób poszukiwań rozwiązań, która nie przyniosła efektu, który by się przyjął na trwałe i do tego powszechnie. Mimo to samolot ten zbudowany w 1913 r. miał wylatanych do początku pierwszej wojny światowej sto kilkadziesiąt godzin. Takie „okrągłopłaty”, wyposażone wtedy w słabe silniki, okazały się jednak mało stabilne w locie i trudne w sterowaniu. Poniżej zdjęcie z budowy pierwszej maszyny. Kilka egzemplarzy znanych ze zdjęć różniło się wyglądem, między innymi usterzenia. źródło: Wikipedia, Public Domain Istniała też podobno wersja tej konstrukcji w postaci dwupłata. Koncepcję zamkniętego skrzydła („circular vel annular wing”) rozwijano też na inne sposoby. Nie tylko w poziomie ale też w pionie, na przykład tak jak w projektach Bleriot III-IV (ten akurat nie doczekał się przetestowania). Rozwiązania takie wdrażane były i są co jakiś czas, włącznie z koncepcją płatowca w formie „latającego spodka”. W internecie jest dostępnych sporo zdjęć takich maszyn, włącznie ze współczesną amatorską konstrukcją bardzo podobną do Lee-Richards. Jako modele do sklejania są dostępne np. Avrocar. Model ciekawy, „egzotyczny”, z drugiej strony przynajmniej dla mnie trudny, a powody tego są takie: - prawie cały w jednej barwie, bez żadnych oznakowań; oryginał latał pewnie tylko przy względnie dobrej pogodzie i raczej nie był zbyt sfatygowany. Malowałem używając kilku zbliżonych barwą farb, próbując podkreślić żebrowanie na górnej stronie płata i zróżnicować odcienie całości. Na dolnej stronie zaznaczono na wyprasce wyraziste żebra, wyeksponowałem bardziej tylko niektóre z nich, żeby nie przekontrastować całości. Olejów użyłem w nieznacznych ilościach. Trudno to też sfotografować tak, żeby oddać wygląd cieniowania i rozkład barw. W mocniejszym świetle na zdjęciach wszystko może wydawać się jednolite, a oleje dużo bardziej wyraziste niż w rzeczywistości. - problemem było dla mnie też wnętrze, jest tam niewiele elementów ale większość do wklejenia w boczne ściany na małe patyczkowate płyciutkie wpusty, i to ma się zejść potem z przeciwległą połówką kadłuba, podobnie podwozie przewidziane do montażu zupełnie na styk. Dodatkowo góra i dół płata miały niewielkie przesunięcie formy, a chciałem dobrze oddać obie powierzchnie. Zrezygnowałem z dokładniejszego obrabiania tej krawędzi nie chcąc przerobić jej na kwadratową, co widać na zdjęciach. Dostępne zdjęcia oryginału są słabo czytelne i nieliczne co nie ułatwia oddania detali. Model miał być w skali 1/72 ale gdy chciałem taki kupić to dostępne były tylko 1/48. Według producenta są to serie limitowane po 500 egzemplarzy, więc nie czekałem i jest większy. Z dodatków są tu uniwersalne elementy PE z Part i Eduard użyte przy naciągach i cięgnach (te zrobione z nici EZ-Line). Na YouTube są filmy z dużymi modelami RC takiego samolotu. Może przynajmniej samym kształtem kogoś zaciekawi, stąd umieszczam w Galerii; w każdym razie tak jak przy innych modelach będę wdzięczny za uwagi. Przy okazji, czy ktoś zna dostępne modele innych tego typu naprawdę wczesnych i oryginalnych w wyglądzie konstrukcji (poza niektórymi modelami żywicznymi z Choroszy Modelbud i fototrawionymi zestawami Micro Brass 1/160 dostępnymi na e-bay) ? z serdecznymi pozdrowieniami Sławek 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Brawo za wykonanie i temat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Nie mój klimat, zdecydowanie. Ale wykonanie super, wybór tematu też świetny, bo nie oklepany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Lubię oglądać takie dziwolągi. Super temat, nigdy akurat nie trafiłem na informacje o takich konstrukcjach. Świetna sprawa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Jak fan szmatopłatów muszę napisać że model niesamowity, a wykonanie ? Mistrzowskie. Chapeau bas! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Bardzo ładnie wyszedł, nie masz co się tłumaczyć. Może kiedyś skleję swojego w 72-ce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radzio65 Napisano 26 Kwietnia 2021 Share Napisano 26 Kwietnia 2021 Zadziwiająca konstrukcja i pięknie wykonany model. Nie mogłem się oprzeć, żeby chwilę nie pobawić się w Photoshopie i zmodyfikować jedno z Twoich zdjęć . Mam nadzieję, że nie masz nic przeciw temu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slaw_21 Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2021 W dniu 25.04.2021 o 17:39, Kon_Bar napisał: Bardzo ładnie wyszedł, nie masz co się tłumaczyć. Może kiedyś skleję swojego w 72-ce Dzięki za sympatyczny wpis, co do tej 72-ki to trzymam za słowo , a że Kolega buduje świetnie szybowce to poniżej obrazek jednego z ich praprzodków Le Bris Albatros II, 1868 r. z Wikipedia; Public Domain 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slaw_21 Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2021 10 godzin temu, Radzio65 napisał: Zadziwiająca konstrukcja i pięknie wykonany model. Nie mogłem się oprzeć, żeby chwilę nie pobawić się w Photoshopie i zmodyfikować jedno z Twoich zdjęć . Mam nadzieję, że nie masz nic przeciw temu Dzięki, super wyszło. Trudno pomyśleć, że kilka lat po zbudowaniu tej maszyny toczyły się walki pomiędzy samolotami i używano ich do bombardowań. Przy okazji dziękuję wszystkim, którzy w miłych słowach odnieśli się do tego mojego cudaka. Poniżej przykłady dwóch dużo ciekawszych, pierwszy to wielki pływający i latający dom - Caproni Ca.60, a drugi (Horatio Phillips, 1904 r.) to prawdziwy wielopłat, nie jakiś tam trójpłat. To dopiero byłyby modele. obydwie fot. z Wikipedia; Public Domain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Kwietnia 2021 Share Napisano 26 Kwietnia 2021 Teraz, Slaw_21 napisał: eeeee przecież to nie jest żaden samolot tylko rower do zaganiania kur i kaczek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slaw_21 Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2021 6 minut temu, M.A.V. napisał: eeeee przecież to nie jest żaden samolot tylko rower do zaganiania kur i kaczek Wcale nie rower tylko motorower śmigłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Kwietnia 2021 Share Napisano 27 Kwietnia 2021 Platforma startowa dla gołębi pocztowych... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Kwietnia 2021 Share Napisano 28 Kwietnia 2021 Holy shit - nie sposób przejść obojętnie! Gratuluję! Mam pytanie o konstrukcję kół - to też było drewno? Pytam, bo na śmigle widać słoje, a przy kołach już nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slaw_21 Napisano 28 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2021 12 godzin temu, kozborn napisał: Mam pytanie o konstrukcję kół - to też było drewno? Pytam, bo na śmigle widać słoje, a przy kołach już nie. Tak jak przy innych takich maszynach problemem jest skąpa liczba źródeł. Największy chyba zbiór ilustracji do trzech kolejnych wersji tego aeroplanu w konfiguracji jednopłata jest dostępnych na stronie Nevington War Museum (link niżej). https://www.nevingtonwarmuseum.com/lee-richards-annular-monoplane.html Zdjęcia są słabej jakości ale sporo rzeczy na nich widać. Jest też szczegółowy plan „anatomii” dla wersji 1 i on pokazuje że koła były szprychowe, kryte płótnem. W modelu producent dał koła składane z trzech elementów, z czego zewnętrzny jest wyprofilowany na lity mocno wypukły jak przy drewnie, zostawiłem to i pomalowałem jak drewno wraz z całym podwoziem. Śmigło na jednym ze zdjęć ma jaśniejsze końce i jedną krawędź i do tego okrągłe oznakowania na około 1/3 długości. Jest to jedyny element, który ma w sobie coś zróżnicowanego w barwie. Zrobiłem go ze słojami (w zestawie nie ma kalek z oznakowaniem na śmigło, a szkoda). Ze zdjęć wziąłem też układ naciągów i cięgien. Na modelu brak małej płozy ogonowej. W jej miejsce dorobiłem podstawkę, tym bardziej że model jest tak wyważony że przechyla się do tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi