Usul Napisano 29 Kwietnia 2021 Share Napisano 29 Kwietnia 2021 Witam , jestem po raz pierwszy w tym zacnym dziale ze swoim modelem, ale już mam w ramach przerw w szlifowaniu mojego samolotu (sklejam OV-10 Bronco od Kitty Hawk - spasowanie to masakra) chciałem zająć się czymś innym, Uralek wpadł mi oko w sklepie i tak jakoś go zacząłem. Ta ciężarówka urzeka mnie swoją brzydotą, jestem bardzo dobra dokumentacja fotograficzna z działań, parad itp. Zestaw jest bardzo dobrze spasowany (póki co), złożyłem całą ramę z wałem napędowym, silnik i zacząłem naczepę. Oglądając zdjęcia zastanawiam się czy poza lekkim brudzeniem da się coś zrobić z tym jednolicie czarnym całym dole, bo nie mam pomysłu. W sumie nie będzie go w większości widać jak będzie stał. Może podpowiecie ? Czy coś z takim czarnym stanem rzeczy robić, jakoś rozjaśniać lub coś? Na tą chwilę postęp prac wygląda następująco: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Kwietnia 2021 Share Napisano 29 Kwietnia 2021 powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 29 Kwietnia 2021 Share Napisano 29 Kwietnia 2021 Możesz go lekko rozjaśnić, dla złamania monotonni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 29 Kwietnia 2021 Share Napisano 29 Kwietnia 2021 Czy aby na pewno wkleiłeś prawidłowo ten wał napędowy wyciągarki z tyłu ? W moim to jakoś inaczej przebiega, albo może sie mylę, na pewno nakleisz na nim pakę ładunkową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 4 Maja 2021 Autor Share Napisano 4 Maja 2021 W dniu 29.04.2021 o 19:57, chorąży napisał: Czy aby na pewno wkleiłeś prawidłowo ten wał napędowy wyciągarki z tyłu ? W moim to jakoś inaczej przebiega, albo może sie mylę, na pewno nakleisz na nim pakę ładunkową ? Sprawdziłem instrukcję, spradziłem na sucho i jestem niemalże pewny, że dobrze. Wziąłem się trochę za składanie paki - jako, że jeszcze nie wiem czy będą zostawiał otwartą czy zamkniętą. Ilość otworów wlewowych w belce lekko mnie zatrwożyła - 16 otworów na 10 cm długości element. Ale poszpachlowałem, przetrę papierem i powinno być ok. Chciałbym dziś skończyć kleić pakę, zeby przymalować i zobaczyć czy chce zamknąć czy zostawić otwartą. Potem pójdzie kabina. Wyglądają te elementy teraz tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 4 Maja 2021 Share Napisano 4 Maja 2021 Ja bym radził zostawić otwartą. Z tego co pamietam te fałdy brezentu są bardzo delikatne, pewnie trudne do podkreślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 7 Maja 2021 Autor Share Napisano 7 Maja 2021 Trochę poskładałem tylną część i zacząłem malować kabinę. Wygląda to jak widać. Natomiast muszę pochwalić zvezdę - póki co model składa się bardzo dobrze (i przyjemnie). Czuję, że zostanę trochę "na ziemi" - mam pomysł na kolejny projekt Dziękuję wszystkim za uwagi i porady - przyjmuję z pokorą i proszę o więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 8 Maja 2021 Autor Share Napisano 8 Maja 2021 28 minut temu, Spotter napisał: Siedzisko fotela kierowcy wygląda fajnie, ale krawędzie już nie do końca. Zaś kanapa w te kropki to bardzo słabo wygląda. Heh, zgadzam się, wczoraj do tego samego wniosku doszedłem jak popatrzyłem na to na spokojnie i jeszcze trochę nad nimi popracowałem. Teraz wydają mi się naturalniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 12 Maja 2021 Autor Share Napisano 12 Maja 2021 Poskładałem trochę wszystko do kupy i zacząłem malowanie. Cały czas nie wiem co z paką - czy montować plandekę czy nie, więc na wszelki wypadek zamówiłem dziś z miniartu trochę rupieci co wrzucę na pakę jak zostanie otwarta. Chcę spróbować szczęście z pigmenatmi typu ziemia, piach, błoto - kupiłem ze trzy i zacznę eksperymenty Krytyka jak najbardziej mile widziana - z fotelami może faktycznie trochę przegiąłem, ale tłumaczę to sobie, że to 20-30 letni sprzęt na służbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 15 Maja 2021 Autor Share Napisano 15 Maja 2021 Dobra, poskładałem (prawie) wszystko do kupy i, jak wspominałem wcześniej, rozpocząłem próby brudzenia. Kupiłem 4 pigmenty, mieszam, nakładam, ścieram Efekt zaczyna mi się podoba, zetrę trochę koła i muszę świeżo doklejone elementy jeszcze zakurzyć (np. filtr powietrza). Jak skończę to jeszcze dokleję parę brakujących detali typu lusterka, klamki, lampy, trzasnę pigment fixerem i lakierem. Szyby oczywiście mam cały czas zamaskowane. I cały czas myślę nad obudową plandek - montować czy nie (w sumie jest nakładana bez kleju) Co sądzicie, jak to widzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek mochalski Napisano 15 Maja 2021 Share Napisano 15 Maja 2021 Wtaj,na moje oko to plandeka jest w kolorze kabiny i jednakowo "utytlana",plandeka to brezent,dalbym inny kolor,dodatkowo przednie kolo prawe, czy bieznik niepowinien byc w przeciwnym kierunku.Ponadto na moje oko to skrzynia i kola jakby od innego pojazdu ,kabina od innego a dodatkowo wyglada jak pomalowana/kolega powyzej napisal-monotonna-zgadzam sie,sugeruje dol upackany blotem a gora lekko przykurzona.Dobrze Ci idzie,uczymy sie przy tej okazii wszyscy.Pozdrawiam Marek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Czasem warto poszukać zdjęć pojazdu, którego model zamierzamy wykonać i wzorować się na zdjęciu, nawet jeśli chodzi o brudzenie. Taki przykład.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 16 Maja 2021 Autor Share Napisano 16 Maja 2021 9 godzin temu, Grzegorz Grabowski napisał: Czasem warto poszukać zdjęć pojazdu, którego model zamierzamy wykonać i wzorować się na zdjęciu, nawet jeśli chodzi o brudzenie. Taki przykład.... Jasne, zgadzam się, ale zawsze przed zaczęciem modelu czytam sporo o maszynie i zbieram kupę zdjęć Te "mojego" Urala, na ktorych się wzorowałem to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 21 Maja 2021 Autor Share Napisano 21 Maja 2021 Zgodnie z Waszymi poradami (gdzie oddaje pełną rację) model trochę wyczyściłem. Postawiłem na więcej kurzu, a mniej gównobłota. Chciałem wszystkim podziękować za uwagi i atencję, bardzo przyjemnie mi się z Wami kleiło i wszelkie konstruktywne uwagi starałem się, w miarę umiejętności, wprowadzić. Na pewno w dziale naziemnym będę jeszcze aktywny, zupełnie inne to sklejanie niż samoloty, ale równie ciekawe Zapraszam do galerii, gdzie prezentuje jak to wyszło.! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi