Skocz do zawartości

URAL 4320 - Zvezda 1/35

Usul

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

jestem po raz pierwszy w tym zacnym dziale ze swoim modelem, ale już mam w ramach przerw w szlifowaniu mojego samolotu (sklejam OV-10 Bronco od Kitty Hawk - spasowanie to masakra) chciałem zająć się czymś innym, Uralek wpadł mi oko w sklepie i tak jakoś go zacząłem. Ta ciężarówka urzeka mnie swoją brzydotą, jestem bardzo dobra dokumentacja fotograficzna z działań, parad itp. 

Zestaw jest bardzo dobrze spasowany (póki co), złożyłem całą ramę z wałem napędowym, silnik i zacząłem naczepę. 

Oglądając zdjęcia zastanawiam się czy poza lekkim brudzeniem da się coś zrobić z tym jednolicie czarnym całym dole, bo nie mam pomysłu. W sumie nie będzie go w większości widać jak będzie stał. Może podpowiecie ? Czy coś z takim czarnym stanem rzeczy robić, jakoś rozjaśniać lub coś?

Na tą chwilę postęp prac wygląda następująco:

ural-1.jpgural-2.jpgural-3.jpgural-4.jpg

• Like 3

Czy aby na pewno wkleiłeś prawidłowo ten wał napędowy wyciągarki z tyłu ? W moim to jakoś inaczej przebiega, albo może sie mylę, na pewno nakleisz na nim pakę ładunkową ?

W dniu 29.04.2021 o 19:57, chorąży napisał:

Czy aby na pewno wkleiłeś prawidłowo ten wał napędowy wyciągarki z tyłu ? W moim to jakoś inaczej przebiega, albo może sie mylę, na pewno nakleisz na nim pakę ładunkową ?

Sprawdziłem instrukcję, spradziłem na sucho  i jestem niemalże pewny, że dobrze. 

Wziąłem się trochę za składanie paki - jako, że jeszcze nie wiem czy będą zostawiał otwartą czy zamkniętą. Ilość otworów wlewowych w belce lekko mnie zatrwożyła - 16 otworów na 10 cm  długości element. Ale poszpachlowałem, przetrę papierem i powinno być ok. 

Chciałbym dziś skończyć kleić pakę, zeby przymalować i zobaczyć czy chce zamknąć czy zostawić otwartą. Potem pójdzie kabina.

Wyglądają te elementy teraz tak:

ural-paka-1.jpg

ural-paka-2.jpg

Trochę poskładałem tylną część i zacząłem malować kabinę. Wygląda to jak widać.

Natomiast muszę pochwalić zvezdę - póki co model składa się bardzo dobrze (i przyjemnie). Czuję, że zostanę trochę "na ziemi" - mam pomysł na kolejny projekt 🙂

Dziękuję wszystkim za uwagi i porady - przyjmuję z pokorą i proszę o więcej 🙂

ural-kabina.jpgural-nadbudowka.jpgural-tyl.jpg

28 minut temu, Spotter napisał:

Siedzisko fotela kierowcy wygląda fajnie, ale krawędzie już nie do końca. Zaś kanapa w te kropki to bardzo słabo wygląda. 

Heh, zgadzam się, wczoraj do tego samego wniosku doszedłem jak popatrzyłem na to na spokojnie i jeszcze trochę nad nimi popracowałem. Teraz wydają mi się naturalniejsze.ural-siedzenia.jpg

Poskładałem trochę wszystko do kupy i zacząłem malowanie. Cały czas nie wiem co z paką - czy montować plandekę czy nie, więc na wszelki wypadek zamówiłem dziś z miniartu trochę rupieci co wrzucę na pakę jak zostanie otwarta.

Chcę spróbować szczęście z pigmenatmi typu ziemia, piach, błoto - kupiłem ze trzy i zacznę eksperymenty :)

Krytyka jak najbardziej mile widziana - z fotelami może faktycznie trochę przegiąłem, ale tłumaczę to sobie, że to 20-30 letni sprzęt na służbie.

ural-elementy-1.jpg 

ural-elementy-2.jpg

Dobra, poskładałem (prawie) wszystko do kupy i, jak wspominałem wcześniej, rozpocząłem próby brudzenia. Kupiłem 4 pigmenty, mieszam, nakładam, ścieram 🙂

Efekt zaczyna mi się podoba, zetrę trochę koła i muszę świeżo doklejone elementy jeszcze zakurzyć (np. filtr powietrza). Jak skończę to jeszcze dokleję parę brakujących detali typu lusterka, klamki, lampy, trzasnę pigment fixerem i lakierem. Szyby oczywiście mam cały czas zamaskowane.
I cały czas myślę nad obudową plandek - montować czy nie (w sumie jest nakładana bez kleju)

Co sądzicie, jak to widzicie ? 

ural-brudzenie-1.jpgural-brudzenie-2.jpg

Wtaj,na moje oko to plandeka jest w kolorze kabiny i jednakowo "utytlana",plandeka to brezent,dalbym inny kolor,dodatkowo przednie kolo prawe, czy bieznik niepowinien byc w przeciwnym kierunku.Ponadto na moje oko to skrzynia i kola jakby od innego pojazdu ,kabina od innego a dodatkowo wyglada jak pomalowana/kolega powyzej napisal-monotonna-zgadzam sie,sugeruje dol upackany blotem a gora lekko przykurzona.Dobrze Ci idzie,uczymy sie przy tej okazii wszyscy.Pozdrawiam Marek

• Like 1

9 godzin temu, Grzegorz Grabowski napisał:

Czasem warto poszukać zdjęć pojazdu, którego model zamierzamy wykonać i wzorować się na zdjęciu, nawet jeśli chodzi o brudzenie. Taki przykład....

Jasne, zgadzam się, ale zawsze przed zaczęciem modelu czytam sporo o maszynie i zbieram kupę zdjęć 🙂 
Te "mojego" Urala, na ktorych się wzorowałem to:

ural-ori-1.jpg

ural-ori-2.jpg

ural-ori-3.jpg

ural-ori-4.jpg

Zgodnie z Waszymi poradami (gdzie oddaje pełną rację) model trochę wyczyściłem. Postawiłem na więcej kurzu, a mniej gównobłota.

Chciałem wszystkim podziękować za uwagi i atencję, bardzo przyjemnie mi się z Wami kleiło i wszelkie konstruktywne uwagi starałem się, w miarę umiejętności, wprowadzić.

Na pewno w dziale naziemnym będę jeszcze aktywny, zupełnie inne to sklejanie niż samoloty, ale równie ciekawe 🙂

Zapraszam do galerii, gdzie prezentuje jak to wyszło.!