Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć

Zaczynam nową epopeję 🤣, pod nazwą Tu-2 z ICM.

Model z założeniu w malowaniu polskim, więc aby chociaż z grubsza przypominał te nasze , musiałem dokonać kilku korekt. Jedno większe okno w części ogonowej (zamiast trzech małych), zmieniłem kształt górnej owiewki strzelca, oraz ze starego modelu Tu-2 Plasticard, zabrałem czterołopatowe śmigła.

sam model.....Chryste Panie, po kilku przymiarach pomyślałem "na ch..j mi to?", ale cóż, chcę mieć "Tutkę" w kolekcji to trzeba zakasać rękawy i do dzieła :)

Sam model słaby, wnętrze praktycznie bez detali (dałem tylko pasy, bo miałem w magazynku), reszty nie dorabiałem, czort wie, czy dam radę go w ogóle skończyć :).

Instrukcja z dupy, wielu rzeczy trzeba się domyślać :/,  kalkomanie tragiczne (albo tak stare), drą się niemiłosiernie (tą "5" jakoś nałożę, a szachownice zamówiłem z Techmodu). Nadlewek masa..... Jedyny plus to fajne nitowanie, aczkolwiek bez nitowadła się nie obyło - bardzo delikatne i zapewne po nałożeniu podkładu i farb zanikłyby.

Na dzień dzisiejszy, kadłub sklejony i poszpachlowany, zabieram się za skrzydła...

ps. teraz widzę na zbliżeniach, że muszę poprawić nity, za górną owiewką strzelca 😕

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

Edytowane przez krzychu83
Napisano

To przygotuj się na drogę przez mękę, bo skrzydła w tym modelu słabo pasują. Zresztą inne części też. Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby rzeźbić w HB?:hmmm:

Napisano
7 minut temu, mig napisał:

To przygotuj się na drogę przez mękę, bo skrzydła w tym modelu słabo pasują. 

Zauważyłem 😁

Nie pasują,  bo trzeba wyfrezować  wewnętrzną stronę skrzydeł. Dzwigary są za wysokie, jedną stronę już dopasowałem ( w miarę)

10 minut temu, mig napisał:

Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby rzeźbić w HB?:hmmm:

Możliwe,  ale tego już miałem w magazynie 😉

Napisano (edytowane)

Pierwsze primo, w tym modelu trzeba  się ratować wstawkami z plastiku zamiast szpachlówki , no oczywiście nie zawsze, żeby nie było.

Drugie primo, może wydrazyc, wypiłować etc, po wewnetrznej stronie skrzydeł kanały/ prowadnice na ,,dzwigary,, pilnik kwadrat. moze dłuto.Pewniejsze osadzenie

Trzecie primo, może nie przejmuj się zanikającymi nitami kiedys zaklepywali nity aby aby ,było widać lub jak mieli czas i byli dobrzy było równiówtko z blachami poszycia dziś automat tez potrafi zepsuć robote..

Czwarte primo, zamiast okragłego okna mozna było wstawić segment  z przezroczystego tworzywa wiekszy od okienka ,obrobić na równo, wypolerowac a póżniej wyciąć z tasmy okrąg o srednicy okienka pana strzelca.

Zazdraszczam tych śmigieł z VEBa , musze je robić sam , a mam awersje i małe sztywne palce. 😉

edizione

Ponieważ model ma konstrukcje jaką ma wypieraj go , tzn wstawiaj do wewnątrz rozpórki aby napręzyc kadłub na szerokość najlepszą do nakładanego elementu. Pomaga likwidować potencjalne miejsca wypełnienia. Skrzydła podobnie .

Śmigła przedłuże, niech mi tylko ktoś podaruje.

Edytowane przez em
Napisano

Sprawdź czy masz  właściwie wypoziomowany statecznik poziomy. Później może być trudno coś poprawić.  Odnośnie śmigiełek z VEB Plasticard nie ma co zazdrościć, są za krótkie.  :)

Napisano (edytowane)

Skrzydła zrobione (bajzel mam na biurku, to zdjęć nie będę wstawiał,  jutro to zrobię  😉 )

3 godziny temu, em napisał:

Pierwsze primo, w tym modelu trzeba  się ratować wstawkami z plastiku zamiast szpachlówki , no oczywiście nie zawsze, żeby nie było.

wiesz, jakoś nie było potrzeby. To co musiałem szpachlować, to nie były przerwy, a jak już to tak nikłe, że nie było miejsca na wciskanie. Więcej było miejsc, które są źle spasowane (zaprojektowane) a tam i tak musisz wyrównać..

Drugie primo, może wydrazyc, wypiłować etc, po wewnetrznej stronie skrzydeł kanały/ prowadnice na ,,dzwigary,, pilnik kwadrat. moze dłuto.Pewniejsze osadzenie

tak mniej więcej zrobiłem

Czwarte primo, zamiast okragłego okna mozna było wstawić segment  z przezroczystego tworzywa wiekszy od okienka ,obrobić na równo, wypolerowac a póżniej wyciąć z tasmy okrąg o srednicy okienka pana strzelca.

podejrzewam, że więcej czasu bym stracił na pasowanie takiego segmentu do profilu kadłuba, a miałem takie gotowe szybki, rozwierciłem tylko, a tamte zaszpachlowałem...

3 godziny temu, Maxy napisał:

Sprawdź czy masz  właściwie wypoziomowany statecznik poziomy. Później może być trudno coś poprawić.  Odnośnie śmigiełek z VEB Plasticard nie ma co zazdrościć, są za krótkie.  :)

Tak, ujdzie :) Latać to to nie będzie (chyba, że mnie wku..wi, to przez okno 😉 ) Śmigieł nie będę ruszał, skoro są za krótkie to trudno, chyba przeżyję to :)

Napisano (edytowane)

Śmigła przedłuże, niech mi tylko ktoś podaruje.

Właśnie przyszła mi przez głowę myśl, ze moge je odlać z żywicy. Do innych projektów bede musiał kilka rzeczy powielić,  tym samym nauczyć się odlewać.  Przy okazji poćwiczę na śmigłach 😁

Napisano

Akurat śmigiełka  to jakięś  wyskrobałem. Ale tu  w Tu raczej chodzi o  kołpak z czterema  zamocowaniami pod te śmigiełka. Żeby były ładnie symetrycznie i w dobrym miejscu. A także o żywicę by w lato łopatki smigła nie zwisały smętnie w temperaturze  + 26  C. 

Napisano (edytowane)

Do śmigieł to ja jeszcze długo nie dotrę :)

Docelowo myślałem, żeby :

1) odciąć łopaty

2) w to miejsce nawiercić lekko otwór, tak żeby zasymulować te otwory, bo te Plasticardu są zlane z kołpakiem, i dziadosko to wygląda

3) wkleić na nowo łopaty

tu-2 scan_łopaty.jpg

Napisano

Skrzydła wklejone.  Krawędzie natarcia i spływu dopasowałem, aczkolwiek zjeb...ny jest profil i środkowa część nijak ma się do kadłuba, tak więc...ten tego.....szpachli trochę poszło :)

9.jpg

Napisano (edytowane)

Podziwiam walkę. Ale czy aby kamo jest prawidłowe? Pogrzebałem sobie w necie i wyczytałem na szybko, że było zielono - szaroniebieskie + błękitny spód.

Chyba, że się założenia zmieniły, to przepraszam za oftop

Jeszcze takie coś:

https://massimotessitori.altervista.org/sovietwarplanes/pages/tu-2/tu-2camo/tu-2camo.htm

Nasze Tutki były nowe fabrycznie i dotarły do Polski w 1949 r,

"W 1949 roku 8 fabrycznie nowych samolotów Tu-2S trafiło do Polski, gdzie zostały one wcielone do 7 Samodzielnego Pułku bombowców........................"

za http://aviateam.pl/historia/title;samolot-tu-2/

więc raczej szaleństw kolorystycznych chyba na nich nie było :hmmm:

Pomijając prawdę historyczną, model prezentuje się świetnie. I chyba wyciągnę swoją sztukę z magazynu - zainspirowałeś mnie niesamowicie.

Edytowane przez abtb
Napisano

Wg.Lechosława Musiałkowskiego w "Polish Wings no.28" samoloty z numerami 5 i 7 z 7 pułku bombowców nurkujących stacjonujące na Ławicy miały właśnie kamuflaż maskujący. Dałbym skan,ale nie wiem co na to prawa autorskie 😉

Napisano

Źle masz lotki na skrzydłach jedna w górę druga przeciwna w dol. Ale z modelu dużo wyciągnąłeś i okopcenia dodaj

Napisano
1 godzinę temu, krzychu83 napisał:

Lotki są obie w dół, tylko jedna ciut mniej

A ma być: jak jedna w górę to druga w dół i na odwrót. Nie ma położeń obie w dół lub obie w górę, przynajmniej w takim układzie aerodynamicznym jaki ma Tu-2. Też takie byki merytoryczne waliłem 😂.

Napisano
Godzinę temu, barszczo napisał:

A ma być: jak jedna w górę to druga w dół i na odwrót. Nie ma położeń obie w dół lub obie w górę, przynajmniej w takim układzie aerodynamicznym jaki ma Tu-2. Też takie byki merytoryczne waliłem 😂.

Aaaa, o to chodzi 😄

No faktycznie 😉