krzychu83 Napisano 5 Maja 2021 Share Napisano 5 Maja 2021 (edytowane) Cześć Zaczynam nową epopeję , pod nazwą Tu-2 z ICM. Model z założeniu w malowaniu polskim, więc aby chociaż z grubsza przypominał te nasze , musiałem dokonać kilku korekt. Jedno większe okno w części ogonowej (zamiast trzech małych), zmieniłem kształt górnej owiewki strzelca, oraz ze starego modelu Tu-2 Plasticard, zabrałem czterołopatowe śmigła. sam model.....Chryste Panie, po kilku przymiarach pomyślałem "na ch..j mi to?", ale cóż, chcę mieć "Tutkę" w kolekcji to trzeba zakasać rękawy i do dzieła Sam model słaby, wnętrze praktycznie bez detali (dałem tylko pasy, bo miałem w magazynku), reszty nie dorabiałem, czort wie, czy dam radę go w ogóle skończyć . Instrukcja z dupy, wielu rzeczy trzeba się domyślać :/, kalkomanie tragiczne (albo tak stare), drą się niemiłosiernie (tą "5" jakoś nałożę, a szachownice zamówiłem z Techmodu). Nadlewek masa..... Jedyny plus to fajne nitowanie, aczkolwiek bez nitowadła się nie obyło - bardzo delikatne i zapewne po nałożeniu podkładu i farb zanikłyby. Na dzień dzisiejszy, kadłub sklejony i poszpachlowany, zabieram się za skrzydła... ps. teraz widzę na zbliżeniach, że muszę poprawić nity, za górną owiewką strzelca Edytowane 5 Maja 2021 przez krzychu83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Maja 2021 Share Napisano 5 Maja 2021 To przygotuj się na drogę przez mękę, bo skrzydła w tym modelu słabo pasują. Zresztą inne części też. Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby rzeźbić w HB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 5 Maja 2021 Autor Share Napisano 5 Maja 2021 7 minut temu, mig napisał: To przygotuj się na drogę przez mękę, bo skrzydła w tym modelu słabo pasują. Zauważyłem Nie pasują, bo trzeba wyfrezować wewnętrzną stronę skrzydeł. Dzwigary są za wysokie, jedną stronę już dopasowałem ( w miarę) 10 minut temu, mig napisał: Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby rzeźbić w HB? Możliwe, ale tego już miałem w magazynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 5 Maja 2021 Share Napisano 5 Maja 2021 (edytowane) Pierwsze primo, w tym modelu trzeba się ratować wstawkami z plastiku zamiast szpachlówki , no oczywiście nie zawsze, żeby nie było. Drugie primo, może wydrazyc, wypiłować etc, po wewnetrznej stronie skrzydeł kanały/ prowadnice na ,,dzwigary,, pilnik kwadrat. moze dłuto.Pewniejsze osadzenie Trzecie primo, może nie przejmuj się zanikającymi nitami kiedys zaklepywali nity aby aby ,było widać lub jak mieli czas i byli dobrzy było równiówtko z blachami poszycia dziś automat tez potrafi zepsuć robote.. Czwarte primo, zamiast okragłego okna mozna było wstawić segment z przezroczystego tworzywa wiekszy od okienka ,obrobić na równo, wypolerowac a póżniej wyciąć z tasmy okrąg o srednicy okienka pana strzelca. Zazdraszczam tych śmigieł z VEBa , musze je robić sam , a mam awersje i małe sztywne palce. edizione Ponieważ model ma konstrukcje jaką ma wypieraj go , tzn wstawiaj do wewnątrz rozpórki aby napręzyc kadłub na szerokość najlepszą do nakładanego elementu. Pomaga likwidować potencjalne miejsca wypełnienia. Skrzydła podobnie . Śmigła przedłuże, niech mi tylko ktoś podaruje. Edytowane 5 Maja 2021 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 5 Maja 2021 Share Napisano 5 Maja 2021 Sprawdź czy masz właściwie wypoziomowany statecznik poziomy. Później może być trudno coś poprawić. Odnośnie śmigiełek z VEB Plasticard nie ma co zazdrościć, są za krótkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 5 Maja 2021 Autor Share Napisano 5 Maja 2021 (edytowane) Skrzydła zrobione (bajzel mam na biurku, to zdjęć nie będę wstawiał, jutro to zrobię ) 3 godziny temu, em napisał: Pierwsze primo, w tym modelu trzeba się ratować wstawkami z plastiku zamiast szpachlówki , no oczywiście nie zawsze, żeby nie było. wiesz, jakoś nie było potrzeby. To co musiałem szpachlować, to nie były przerwy, a jak już to tak nikłe, że nie było miejsca na wciskanie. Więcej było miejsc, które są źle spasowane (zaprojektowane) a tam i tak musisz wyrównać.. 3 godziny temu, em napisał: Drugie primo, może wydrazyc, wypiłować etc, po wewnetrznej stronie skrzydeł kanały/ prowadnice na ,,dzwigary,, pilnik kwadrat. moze dłuto.Pewniejsze osadzenie tak mniej więcej zrobiłem 3 godziny temu, em napisał: Czwarte primo, zamiast okragłego okna mozna było wstawić segment z przezroczystego tworzywa wiekszy od okienka ,obrobić na równo, wypolerowac a póżniej wyciąć z tasmy okrąg o srednicy okienka pana strzelca. podejrzewam, że więcej czasu bym stracił na pasowanie takiego segmentu do profilu kadłuba, a miałem takie gotowe szybki, rozwierciłem tylko, a tamte zaszpachlowałem... 3 godziny temu, Maxy napisał: Sprawdź czy masz właściwie wypoziomowany statecznik poziomy. Później może być trudno coś poprawić. Odnośnie śmigiełek z VEB Plasticard nie ma co zazdrościć, są za krótkie. Tak, ujdzie Latać to to nie będzie (chyba, że mnie wku..wi, to przez okno ) Śmigieł nie będę ruszał, skoro są za krótkie to trudno, chyba przeżyję to Edytowane 5 Maja 2021 przez krzychu83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 5 Maja 2021 Autor Share Napisano 5 Maja 2021 (edytowane) 3 godziny temu, em napisał: Śmigła przedłuże, niech mi tylko ktoś podaruje. Właśnie przyszła mi przez głowę myśl, ze moge je odlać z żywicy. Do innych projektów bede musiał kilka rzeczy powielić, tym samym nauczyć się odlewać. Przy okazji poćwiczę na śmigłach Edytowane 5 Maja 2021 przez krzychu83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 6 Maja 2021 Share Napisano 6 Maja 2021 Akurat śmigiełka to jakięś wyskrobałem. Ale tu w Tu raczej chodzi o kołpak z czterema zamocowaniami pod te śmigiełka. Żeby były ładnie symetrycznie i w dobrym miejscu. A także o żywicę by w lato łopatki smigła nie zwisały smętnie w temperaturze + 26 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 6 Maja 2021 Autor Share Napisano 6 Maja 2021 (edytowane) Do śmigieł to ja jeszcze długo nie dotrę Docelowo myślałem, żeby : 1) odciąć łopaty 2) w to miejsce nawiercić lekko otwór, tak żeby zasymulować te otwory, bo te Plasticardu są zlane z kołpakiem, i dziadosko to wygląda 3) wkleić na nowo łopaty Edytowane 6 Maja 2021 przez krzychu83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 7 Maja 2021 Autor Share Napisano 7 Maja 2021 Skrzydła wklejone. Krawędzie natarcia i spływu dopasowałem, aczkolwiek zjeb...ny jest profil i środkowa część nijak ma się do kadłuba, tak więc...ten tego.....szpachli trochę poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 15 Maja 2021 Autor Share Napisano 15 Maja 2021 Cześć Po dużych bojach z dopasowaniem silników, podwozia - podkład i lekkie cieniowanie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 17 Maja 2021 Autor Share Napisano 17 Maja 2021 Pomalowany...użyłem farb z serii AK Real Colors. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Maja 2021 Share Napisano 17 Maja 2021 (edytowane) Podziwiam walkę. Ale czy aby kamo jest prawidłowe? Pogrzebałem sobie w necie i wyczytałem na szybko, że było zielono - szaroniebieskie + błękitny spód. Chyba, że się założenia zmieniły, to przepraszam za oftop Jeszcze takie coś: https://massimotessitori.altervista.org/sovietwarplanes/pages/tu-2/tu-2camo/tu-2camo.htm Nasze Tutki były nowe fabrycznie i dotarły do Polski w 1949 r, "W 1949 roku 8 fabrycznie nowych samolotów Tu-2S trafiło do Polski, gdzie zostały one wcielone do 7 Samodzielnego Pułku bombowców........................" za http://aviateam.pl/historia/title;samolot-tu-2/ więc raczej szaleństw kolorystycznych chyba na nich nie było Pomijając prawdę historyczną, model prezentuje się świetnie. I chyba wyciągnę swoją sztukę z magazynu - zainspirowałeś mnie niesamowicie. Edytowane 17 Maja 2021 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 17 Maja 2021 Autor Share Napisano 17 Maja 2021 Wg.Lechosława Musiałkowskiego w "Polish Wings no.28" samoloty z numerami 5 i 7 z 7 pułku bombowców nurkujących stacjonujące na Ławicy miały właśnie kamuflaż maskujący. Dałbym skan,ale nie wiem co na to prawa autorskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Maja 2021 Share Napisano 17 Maja 2021 I wszystko jasne. Dawaj do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 20 Maja 2021 Autor Share Napisano 20 Maja 2021 Kalki nałożone, w większości te zestawowe. Na skrzydłach dałem z Techmodu, te zestawowe były za małe 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 21 Maja 2021 Share Napisano 21 Maja 2021 Źle masz lotki na skrzydłach jedna w górę druga przeciwna w dol. Ale z modelu dużo wyciągnąłeś i okopcenia dodaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 21 Maja 2021 Autor Share Napisano 21 Maja 2021 Lotki są obie w dół, tylko jedna ciut mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Maja 2021 Share Napisano 21 Maja 2021 1 godzinę temu, krzychu83 napisał: Lotki są obie w dół, tylko jedna ciut mniej A ma być: jak jedna w górę to druga w dół i na odwrót. Nie ma położeń obie w dół lub obie w górę, przynajmniej w takim układzie aerodynamicznym jaki ma Tu-2. Też takie byki merytoryczne waliłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 21 Maja 2021 Autor Share Napisano 21 Maja 2021 Godzinę temu, barszczo napisał: A ma być: jak jedna w górę to druga w dół i na odwrót. Nie ma położeń obie w dół lub obie w górę, przynajmniej w takim układzie aerodynamicznym jaki ma Tu-2. Też takie byki merytoryczne waliłem . Aaaa, o to chodzi No faktycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 25 Maja 2021 Autor Share Napisano 25 Maja 2021 Skończony Linka do galerii Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi