panDespota Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 Świetnie to wygląda. Lubię Twój styl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 Lądowe nie moja (nomen omen) działka, ale Twoje malowania rzucają mnie na kolana. Nie mogę się napatrzeć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 malowanie z cieniowaniem świetne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 30 Marca 2023 Autor Share Napisano 30 Marca 2023 Dziękuję Wam bardzo - to motywujące. Tym bardziej, że podchodziłem do malowania tego modelu jak pies do jeża, nie wiedząc do końca jak się za taką pełną zakamarków miniaturę zabrać. Ostatecznie czepię z tego procesu bardzo dużo frajdy i chyba niespodzianką wielką nie będzie jeśli powiem, że teraz łaskawszym okiem będę patrzył na inne działa - np. Boforsa 40mm, który czeka w szafie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 2 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2023 Cześć, Baterie w aparacie naładowane, chwila była i tak w międzyczasie dokończyłem ten etap olejowania wraz z washem. Pozdrowienia! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) A czy można zapytać jak robisz obicia i te rdzawe obtarcia? Wygląda to bardzo, bardzo fajnie. Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez SFModel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 Świetnie to wygląda i ten odcień zieleni - piękny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 2 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2023 4 godziny temu, SFModel napisał: A czy można zapytać jak robisz obicia i te rdzawe obtarcia? Wygląda to bardzo, bardzo fajnie. Obicia to... zwykłe obicia na gąbkę i malowane małym pędzelkiem. Rdza jeszcze jeszcze nie jest dokończona - to tylko taka wstępna podmalówka olejami. Ogólnie polega to na tym, że kładę sobie małym pędzelkiem małe ilości nieco rozcieńczonej farby olejnej (na odpryski) i potem czystym pędzlem, moczonym w nafcie kosmetycznej sobie to delikatnie ścieram/rozcieram/odejmuję/akumuluję w wybranych miejscach. Dość szeroko o tym pisałem tu: https://drive.google.com/file/d/1I3ZDqVzcjec-BXh5YByFyYkcIm8WDKjb/view (Rozdział o M18 Hellcat) Tu z fotkami krok po kroku: https://www.kfs-miniatures.com/1-35-m60a1-u-s-army-main-battle-tank-takom-budowa-cz-2/ I tu też: https://www.kfs-miniatures.com/1-35-m18-hellcat-u-s-tank-destroyer-tamiya-budowa-cz-2/ Pozdrowienia! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 Dziękuję za informację. Stronę tego jegomościa znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 7 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2023 Pomęczyłem ostatnio trochę kółeczka. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 11 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2023 Połapałem wreszcie do kupy podstawę armaty i przodki. Nie obyło się bez tony CA, ścisków stolarskich i paru wyrażeń powszechnie uznawanych za obelżywe - ostatecznie jednak jakoś wszystko się skleiło. Podziałałem też jeszcze odrobinę z rdzawymi emaliami Ammo. Teraz chcę sobie wszystko ukurzyć i wybrudzić przed założeniem kół i samej armaty. No i trzeba zrobić jakąś małą podstaweczkę. Pozdrowienia! 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 11 Kwietnia 2023 Share Napisano 11 Kwietnia 2023 Kamil rewelacja wygląda bardzo naturalnie i nie ma wszędzie rdzy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Kwietnia 2023 Share Napisano 11 Kwietnia 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 11 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2023 2 godziny temu, Bartosz Ciesielski napisał: Kamil rewelacja wygląda bardzo naturalnie i nie ma wszędzie rdzy Dzięki, nie chciałem przesadzić, bo wydaje się, że te działa były stosunkowo dobrze utrzymane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 12 Kwietnia 2023 Share Napisano 12 Kwietnia 2023 (edytowane) Generalnie masz rację a jak jest przerwa w walce to się naprawia , maluje. Widzilem nawet film z naprawy polowej chyba pantery coś tam było spawane naprawiane zaraz po naprawie malowane . Więc walenie tony rdzy na model tym bardziej broni pancernej to troszke nie tak tym bardziej że Niemcy wszystkie pojazdy malowali minią. Kilka lat temu wydobyto z Pilicy sdkfz250 pojazd zatoną to udało się na nim oryginalne malowanie uratować. Blachy beda rdzewiec po wypaleniu albo gdzie są powycierane ale to też musialo by troszke postać , jak jest w ciaglym użytku to nie bedzie rdzy 18 godzin temu, Kamil K. napisał: Dzięki, nie chciałem przesadzić, bo wydaje się, że te działa były stosunkowo dobrze utrzymane. Edytowane 12 Kwietnia 2023 przez Bartosz Ciesielski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 20 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2023 Cześć, Złożyłem to bydle do kupy - razem z kołami i armatą. Co najśmieszniejsze, dopiero teraz widzę, że tylny wózek muszę jeszcze poprawić, bo geometria tam się rozjechała - i nie chodzi bynajmniej o koła, bo te mają być "skręcone". Cholernie upierdliwa konstrukcja. Żeby to stało równo kleiłem koła i poprawiałem kilka razy - i to właśnie może dlatego, że tył cały się rozjeżdża. Najgorsze, że w sumie nie wiem dlaczego tam się nie spasowało - może wyjdzie w czasie poprawiania. Teraz gdy model jest już w całości widzę miejsca, nad którymi trzeba by jeszcze popracować - parę takowych jest. No i jeszcze pierdoły w stylu niepomalowane do końca światła itp. Pozdrowienia! 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Kwietnia 2023 Share Napisano 21 Kwietnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 21 Kwietnia 2023 Share Napisano 21 Kwietnia 2023 Rzeczywiście te koła w tylnym wózku rażą. Ale ogólnie super praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 21 Kwietnia 2023 Share Napisano 21 Kwietnia 2023 Och, dawno tu nie zaglądałem i cały czas się dziwiłem: czegoś mi w życiu jakby brakowało, jakaś tęsknota nieokreślona... Okazuje się, że chyba właśnie tego subtelnego cieniowania, realistycznych śladów eksploatacji i upływającego czasu. Piękna praca Panie Kolego. Czysta wizualna przyjemność. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 21 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2023 2 godziny temu, gajur napisał: Rzeczywiście te koła w tylnym wózku rażą. Ale ogólnie super praca. Jak napisałem wyżej - to nie w kołach jest problem. Oryginał też ma je skręcone. Jak się wczoraj okazało, jeden z kilku elementów mocujących podstawę działa do wózka był jakby zbyt nisko wklejony przez co cała podstawa działa nie stykała się z wózkiem tam gdzie trzeba i dalej to już efekt domina = wszystko przekrzywione. Chyba już jest lepiej, ale już ocenicie sami jak będą zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 22 Kwietnia 2023 Share Napisano 22 Kwietnia 2023 15 godzin temu, Kamil K. napisał: Jak napisałem wyżej - to nie w kołach jest problem. Oryginał też ma je skręcone. Grunt, że znalazłeś przyczynę problemu, a obserwując Twoje warsztaty to naprawa przyczyny już nie będzie żadnym problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 4 Maja 2023 Autor Share Napisano 4 Maja 2023 Cześć, Szybka aktualizacja. Powstała prosta podstawka - inspirowana fragmentem drogi, na której stał prawdziwy Flak. Asfalt i krawężniki to podkłady pod panele - docięte i potraktowane szpachlą do drewna. Podstawkę pomalowałem aerografem farbkami Tamiya, a na detale, w tym szmatki zaaplikowałem z pędzelka trochę dodatkowych kolorów Vallejo. Później potraktowałem podstawkę emaliami Ammo/AK i dodałem trochę roślinek i jakiegoś suchego barachła i trawy - na wzór tego, co często leży na ziemi w tamtym zakątku globu. Na koniec przykleiłem flaka do podstawki, bo ciężko tą krową manewrować przy ostatnich poprawkach tak, żeby czegoś nie urwać... Teraz zajmę się ostatnimi szlifami i odkładam model na półkę, bo jestem nim na maksa zmęczony - dużo tu po drodze wyszło fakapów, nie wszystko dało się poprawić, z niektórymi trzeba już żyć, także będzie to taki model na drugi rząd w gablotce... 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 4 Maja 2023 Share Napisano 4 Maja 2023 (edytowane) Jesli ta piwierzchnia pid flaka ma byc asfaktem ro kolor zdecydowaniw nietrafiony. Jakis taki za niebieski. Edytowane 4 Maja 2023 przez patrykd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 9 Maja 2023 Autor Share Napisano 9 Maja 2023 W dniu 4.05.2023 o 21:16, patrykd napisał: Jesli ta piwierzchnia pid flaka ma byc asfaktem ro kolor zdecydowaniw nietrafiony. Jakis taki za niebieski. Dzięki, przyciemnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi