robertmodelarz Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 Ammo of MIG ULTRA GLUE - klej do elementów fototrawionych / przeźroczystych - 40mlButeleczka zawiera 40ml kleju do elementów metalowych oraz przeźroczystych wyprodukowanego przez firmę AMMO OF MIG. Oferowany klej może być nakładany przy użyciu pędzelka, który potem można wymyć zwykłą wodą. Produkt wodorozcieńczalny. Wysycha w ciągu 24 godzin zapewniając całkowicie przeźroczystą spoinę. Znalazłem nowe zastosowanie tego produktu. Można z niego wykonać imitację szkieł reflektorów w modelach wszelakiej maści. Pomysł narodził się w czasie renowacji starego modelu czołgu T-34/85 w skali 1/35. Reflektor oczywiście był urwany i gdzieś zaginał . Zaadaptowałem nowy od innego modelu, ale nie miałem do niego szkiełka. Dwukrotna aplikacja kleju ULTRA GLUE załatwiła sprawę. Klej długo schnie i reflektor trzeba umieścić w pozycji poziomej w celu równomiernego ułożenia się kleju. Taki jest efekt, klej po wyschnięciu taje się całkowicie przezroczysty. Na zdjęciu klej jeszcze całkowicie nie wysechł, ale efekt na pewno będzie dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Maja 2021 Super Moderator Share Napisano 29 Maja 2021 Ktoś gdzieś pisał, że to klej wikolo podobny. Czy tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 Do wypełniania reflektorów nadaje się też Distal Rapid i Humbrol Crystal Clear. W 1:72 najpierw nawiercam reflektor, maluję od środka na srebrno, jak wyschnie to wypełniam. Obydwa specyfiki dają fajny wypukły menisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 Albo każdy lakier bezbarwny błyszczący. Aczkolwiek ten w T-34 miał takie pionowe żebra więc ja zrobiłem tak że podgrzałem kawałek ranki z przeźroczystego plastiku (samą końcówkę) i odcisnąłem na zszywkach biurowych. Potem tylko wystarczy pilnikiem nadać odpowiedni kształt i wklejasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 Średnio nadaje się za to still water Vallejo. Tak ku przestrodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Maja 2021 Autor Share Napisano 29 Maja 2021 14 minut temu, kzugaj napisał: Albo każdy lakier bezbarwny błyszczący. Próbowałem z lakierami akrylowymi, maja bardzo duży skurcz i nie są po wyschnięciu krystalicznie czyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Maja 2021 Super Moderator Share Napisano 29 Maja 2021 Powiadasz krystalicznie czysty? Ja używam do tego celu, kleju światło utwardzalnego BONDIC. Po stwardnieniu jest krystalicznie czysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 32 minuty temu, jawkers napisał: Powiadasz krystalicznie czysty? Ja używam do tego celu, kleju światło utwardzalnego BONDIC. Po stwardnieniu jest krystalicznie czysty. A tworzy menisk czy rozpływa się na płasko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Maja 2021 Super Moderator Share Napisano 29 Maja 2021 1 godzinę temu, Klapouch napisał: A tworzy menisk czy rozpływa się na płasko ? Klej jest gęsty. Zrobisz menisk wypukły i utwardzisz to będziesz miał klosz wypukły. Uformujesz go sobie na płasko to będzie płaski. Można go szlifować, następnie wypolerować i będzie krystalicznie przeźroczysty. Przykład: Klosze w Airbus A380, robiłem za pomocą kleju BONDIC. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 W dniu 29.05.2021 o 13:03, jawkers napisał: Powiadasz krystalicznie czysty? Ja używam do tego celu, kleju światło utwardzalnego BONDIC. Po stwardnieniu jest krystalicznie czysty. A czy nie żółknie z czasem? Ja robiłem reflektory z dwuskładnikowego UHU i po kilkunastu miesiącach zrobiły się paskudnie żółte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 50 minut temu, Szupryt napisał: A czy nie żółknie z czasem? No chyba na to nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Ja robiłem z Distalu i UHU. W obu przypadkach z różnymi efektami po dłuższym czasie. Pojęcia nie mam od czego to zależy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 Po wielu próbach mogę polecić żywicę epoksydową dwuskładnikową. Kilkanaście (kilkadziesiąt) sekund, aplikacja wykałaczką - według mnie działa super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 Godzinę temu, Grzes napisał: No chyba na to nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Z przyczyn raczej mogę wykluczyć bezpośrednie działanie światła słonecznego - u mnie modele stoją w regale, gdzie zawsze jest cień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi