Piotr Dmitruk Napisano 9 Lipca 2021 Napisano 9 Lipca 2021 Obciągnąć kawałek tworzywa na kulce od łożyska Cytuj
Ja Napisano 11 Lipca 2021 Napisano 11 Lipca 2021 Teraz sobie przypomniałem. W swoim hundzie przykleiłem samoróbkę - kawałek cienkiego arkusika plastiku nagrzałem z lekka i naciągnąłem na końcówkę trzonka pędzelka o odpowiedniej średnicy. Po odcięciu nadmiaru, kopułka pasowała jak ulał. Dałbym fotkę, ale zapomniałem kompletnie jak to się robi... Cytuj
Klapouch Napisano 1 Sierpnia 2021 Autor Napisano 1 Sierpnia 2021 Wydawałoby się, że się poddałem. I w sumie tak było, myślałem sobie, a niech tam - będzie z tymi okropnymi wręgami i bez kopułki. Ale dzisiaj rozbolał mnie brzuch i żona przyniosła tabletki. Patrzę sobie na nie i nagle … olśnienie. Przestało mnie boleć, wziąłem cały blister i oł jes ! Średnica niemal idealna. Zalałem CA i teraz tylko odciąć końcówkę. Mam jednak zgryz, bo jak się udało z kopułką, to i wręgi nakleić trzeba. Może z pudełka po jogurcie ? 3 Cytuj
FLECZER Napisano 1 Sierpnia 2021 Napisano 1 Sierpnia 2021 24 minuty temu, Klapouch napisał: Patrzę sobie na nie i nagle … olśnienie. Przestało mnie boleć, wziąłem cały blister i oł jes ! Średnica niemal idealna. Zalałem CA i teraz tylko odciąć końcówkę. A nie mówiłem Cytuj
Klapouch Napisano 10 Sierpnia 2021 Autor Napisano 10 Sierpnia 2021 Przez większość dzisiejszego popołudnia nienawidziłem prowokatorów z działu okrętowego, którzy namówili mnie na poprawianie wręg (czy jak się to nazywa). Ciagle ich trochę nienawidzę, ale mniej, bo w końcu coś tam udało się zrobić. Może nie są to najprostsze linie, może nie najcieńsze, ALE są najlepsze jakie umiem dzisiaj zrobić. No i potem podkładzik i zobaczy się Cytuj
zaruk Napisano 10 Sierpnia 2021 Napisano 10 Sierpnia 2021 31 minut temu, Klapouch napisał: Przez większość dzisiejszego popołudnia nienawidziłem prowokatorów z działu okrętowego Są nie tylko w dziale okrętowym, wierz mi. Ale dzięki temu bardziej się starasz. Cytuj
Klapouch Napisano 11 Sierpnia 2021 Autor Napisano 11 Sierpnia 2021 Po podkładzie wyszło źle. Mnóstwo nierówności i innych baboli. Trzeba szlifować. Trochę to zajmie. Cytuj
ManiekB Napisano 11 Sierpnia 2021 Napisano 11 Sierpnia 2021 56 minut temu, Klapouch napisał: Po podkładzie wyszło źle. Mnóstwo nierówności i innych baboli. Trzeba szlifować. Trochę to zajmie. Dlaczego upierasz się na zrobienie takich grubych tych zgrubień, one są naprawdę delikatne trochę szersze niż spawy (to taki podwójny spaw - łączenie poszczególnych sekcji). I jeszcze jedna sprawa masz żle wklejoną przednią opływkę kiosku (do góry nogami - powinna płynnie się podnosić do góry nie na dół). Pozdrawiam "prowokator" 1 Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 11 Sierpnia 2021 Super Moderator Napisano 11 Sierpnia 2021 Klapouch, rozciągnij ramkę nad świeczką, na odpowiednią wg. ciebie średnicę. Przyklej do modelu i lekko zeszlifuj jeżeli będzie taka potrzeba. Według mnie, będzie to w wiele lepsze, niż takie grube paski. EDIT. A przed przyklejeniem rozciągniętej ramki, możesz zrobić rylcem lekkie wgłębienie, Wtedy idealnie wpasuje się ramka w to wgłębienie. Po przeszlifowaniu będzie doskonale imitowała łączenie. 2 Cytuj
Klapouch Napisano 12 Sierpnia 2021 Autor Napisano 12 Sierpnia 2021 Tak zrobię. Co więcej - patrząc na zdjęcie ostatnie od kolegi @ManiekBzastanawiam się, czy w ogóle całości nie zeszlifować na gładko i dać tylko te rozciągnięte ramki. Mogłem to zrobić przed posklejaniem - na połówkach kadłuba. Jak się nie uda kupię drugi egzemplarz, bo naprawdę zalazł mi za skórę ten maluch 1 Cytuj
M.A.V. Napisano 13 Sierpnia 2021 Napisano 13 Sierpnia 2021 można jeszcze delikatne linie zrobić metodą "linkarską" - za pomocą kleju BCG nakleić nitkę co się robi olinowanie albo drucik mosiężny 0,3mm, bez problemu na tym kleju można ułożyć kształt jaki się chce a potem zanim klej wyparuje psiknąć kilka razy podkładem. Powinno w ten sposób bez problemu związać i mocno trzymać. Cytuj
Klapouch Napisano 14 Sierpnia 2021 Autor Napisano 14 Sierpnia 2021 12 godzin temu, M.A.V. napisał: można jeszcze delikatne linie zrobić metodą "linkarską" - za pomocą kleju BCG nakleić nitkę co się robi olinowanie albo drucik mosiężny 0,3mm, bez problemu na tym kleju można ułożyć kształt jaki się chce a potem zanim klej wyparuje psiknąć kilka razy podkładem. Powinno w ten sposób bez problemu związać i mocno trzymać. No ale usuwać te wszystkie łączenia z całego kadłuba czy nie ? Cytuj
ManiekB Napisano 14 Sierpnia 2021 Napisano 14 Sierpnia 2021 3 minuty temu, Klapouch napisał: No ale usuwać te wszystkie łączenia z całego kadłuba czy nie ? Nic więcej nie usuwaj. Reszta jest ok. Cytuj
Klapouch Napisano 29 Września 2021 Autor Napisano 29 Września 2021 Dość szybko udało mi się dorównać kolegom z działu okrętowego w szybkości budowy. Nie udaje się jednak z jakością Zrobiłem te linki metodą @M.A.V.- linki okrętowe i BCG. Wyszło w miarę, niektóre trochę falują - efekt zbyt małego naciągnięcia i psiknięcia podkładem. Zdjęcie w dużym przybliżeniu + czarny podkład pokazują nierówności powierzchni, ale gołym okiem nie jest tak źle, a poza tym naprawdę chce już skończyć. Doskonalić się będę w następnych modelach. Koniec końców efekt jest delikatny, mieliście rację, że te moje poprzednie próby były dość słabe. I tak dziad jest na czarno i będzie najpierw rozjaśniany, potem malowany. Zamierzam go zrobić w kolorze zielono- niebieskim jak w moim pierwszym poście. Pytanie czy uda mi się odpowiednią mieszankę farb uzyskać. Jak nie to będzie szary. Cytuj
M.A.V. Napisano 29 Września 2021 Napisano 29 Września 2021 dociśnij w tym miejscu bo ta szpara kiepsko wygląda - będzie się rzucać w oczy a malowanie jej nie zakryje: Cytuj
Klapouch Napisano 1 Listopada 2021 Autor Napisano 1 Listopada 2021 Jeszcze do końca daleko, ale się nie poddaję. Kiosk oczywiście jeszcze do malowania. Cytuj
Klapouch Napisano 4 Listopada 2021 Autor Napisano 4 Listopada 2021 No i po olejach. Jeszcze tylko bezbarwny mat i będzie tego. Jak myślicie - nie obrażam się Z cyklu #terazZrobiłbymInaczej, to : 1. Te spawy nieszczęsne z linek może i dobry pomysł, ale wykonanie słabe - przylepiły się w kilku miejscach i co do zasady na długości są luźne - przesuwają się w lewo i prawo 2. Szlifowanie powierzchni - oj dużo się jeszcze muszę nauczyć 3. Fajna zabawa te statki, następny musi być jakiś 1/350 ubot albo osławiony biber Cytuj
M.A.V. Napisano 5 Listopada 2021 Napisano 5 Listopada 2021 ta kopułka to jednak stanowczo za duża Ale nic mi do głowy nie przychodzi jakby to łatwo poprawić druga sprawa - jakoś zupełnie mnie nie przekonuje to "pasiaste" kamo... Cytuj
Klapouch Napisano 5 Listopada 2021 Autor Napisano 5 Listopada 2021 37 minut temu, M.A.V. napisał: ta kopułka to jednak stanowczo za duża Ale nic mi do głowy nie przychodzi jakby to łatwo poprawić druga sprawa - jakoś zupełnie mnie nie przekonuje to "pasiaste" kamo... akurat z kopułką będzie lepiej - robię nową odcinając po prostu blister po tabletkach trochę wyżej. Będzie i niższa i mniejsza w obwodzie. Co do kamo - no cóż, przemalowywać to bym nie chciał, w ogóle po tych wszystkich wtopach chcę go po prostu skończyć Cytuj
Klapouch Napisano 5 Listopada 2021 Autor Napisano 5 Listopada 2021 I koniec. Cóż - pierwsze koty za płoty. Wyszło jak wyszło, następny będzie lepszy. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi