Piotr Dmitruk Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 Obciągnąć kawałek tworzywa na kulce od łożyska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 11 Lipca 2021 Share Napisano 11 Lipca 2021 Teraz sobie przypomniałem. W swoim hundzie przykleiłem samoróbkę - kawałek cienkiego arkusika plastiku nagrzałem z lekka i naciągnąłem na końcówkę trzonka pędzelka o odpowiedniej średnicy. Po odcięciu nadmiaru, kopułka pasowała jak ulał. Dałbym fotkę, ale zapomniałem kompletnie jak to się robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 1 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2021 Wydawałoby się, że się poddałem. I w sumie tak było, myślałem sobie, a niech tam - będzie z tymi okropnymi wręgami i bez kopułki. Ale dzisiaj rozbolał mnie brzuch i żona przyniosła tabletki. Patrzę sobie na nie i nagle … olśnienie. Przestało mnie boleć, wziąłem cały blister i oł jes ! Średnica niemal idealna. Zalałem CA i teraz tylko odciąć końcówkę. Mam jednak zgryz, bo jak się udało z kopułką, to i wręgi nakleić trzeba. Może z pudełka po jogurcie ? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 1 Sierpnia 2021 Share Napisano 1 Sierpnia 2021 24 minuty temu, Klapouch napisał: Patrzę sobie na nie i nagle … olśnienie. Przestało mnie boleć, wziąłem cały blister i oł jes ! Średnica niemal idealna. Zalałem CA i teraz tylko odciąć końcówkę. A nie mówiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Sierpnia 2021 Share Napisano 2 Sierpnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 10 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2021 Przez większość dzisiejszego popołudnia nienawidziłem prowokatorów z działu okrętowego, którzy namówili mnie na poprawianie wręg (czy jak się to nazywa). Ciagle ich trochę nienawidzę, ale mniej, bo w końcu coś tam udało się zrobić. Może nie są to najprostsze linie, może nie najcieńsze, ALE są najlepsze jakie umiem dzisiaj zrobić. No i potem podkładzik i zobaczy się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 10 Sierpnia 2021 Share Napisano 10 Sierpnia 2021 31 minut temu, Klapouch napisał: Przez większość dzisiejszego popołudnia nienawidziłem prowokatorów z działu okrętowego Są nie tylko w dziale okrętowym, wierz mi. Ale dzięki temu bardziej się starasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 11 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2021 Po podkładzie wyszło źle. Mnóstwo nierówności i innych baboli. Trzeba szlifować. Trochę to zajmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 11 Sierpnia 2021 Share Napisano 11 Sierpnia 2021 56 minut temu, Klapouch napisał: Po podkładzie wyszło źle. Mnóstwo nierówności i innych baboli. Trzeba szlifować. Trochę to zajmie. Dlaczego upierasz się na zrobienie takich grubych tych zgrubień, one są naprawdę delikatne trochę szersze niż spawy (to taki podwójny spaw - łączenie poszczególnych sekcji). I jeszcze jedna sprawa masz żle wklejoną przednią opływkę kiosku (do góry nogami - powinna płynnie się podnosić do góry nie na dół). Pozdrawiam "prowokator" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Sierpnia 2021 Super Moderator Share Napisano 11 Sierpnia 2021 Klapouch, rozciągnij ramkę nad świeczką, na odpowiednią wg. ciebie średnicę. Przyklej do modelu i lekko zeszlifuj jeżeli będzie taka potrzeba. Według mnie, będzie to w wiele lepsze, niż takie grube paski. EDIT. A przed przyklejeniem rozciągniętej ramki, możesz zrobić rylcem lekkie wgłębienie, Wtedy idealnie wpasuje się ramka w to wgłębienie. Po przeszlifowaniu będzie doskonale imitowała łączenie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 12 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2021 Tak zrobię. Co więcej - patrząc na zdjęcie ostatnie od kolegi @ManiekBzastanawiam się, czy w ogóle całości nie zeszlifować na gładko i dać tylko te rozciągnięte ramki. Mogłem to zrobić przed posklejaniem - na połówkach kadłuba. Jak się nie uda kupię drugi egzemplarz, bo naprawdę zalazł mi za skórę ten maluch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Sierpnia 2021 Share Napisano 13 Sierpnia 2021 można jeszcze delikatne linie zrobić metodą "linkarską" - za pomocą kleju BCG nakleić nitkę co się robi olinowanie albo drucik mosiężny 0,3mm, bez problemu na tym kleju można ułożyć kształt jaki się chce a potem zanim klej wyparuje psiknąć kilka razy podkładem. Powinno w ten sposób bez problemu związać i mocno trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 14 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2021 12 godzin temu, M.A.V. napisał: można jeszcze delikatne linie zrobić metodą "linkarską" - za pomocą kleju BCG nakleić nitkę co się robi olinowanie albo drucik mosiężny 0,3mm, bez problemu na tym kleju można ułożyć kształt jaki się chce a potem zanim klej wyparuje psiknąć kilka razy podkładem. Powinno w ten sposób bez problemu związać i mocno trzymać. No ale usuwać te wszystkie łączenia z całego kadłuba czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 14 Sierpnia 2021 Share Napisano 14 Sierpnia 2021 3 minuty temu, Klapouch napisał: No ale usuwać te wszystkie łączenia z całego kadłuba czy nie ? Nic więcej nie usuwaj. Reszta jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 29 Września 2021 Autor Share Napisano 29 Września 2021 Dość szybko udało mi się dorównać kolegom z działu okrętowego w szybkości budowy. Nie udaje się jednak z jakością Zrobiłem te linki metodą @M.A.V.- linki okrętowe i BCG. Wyszło w miarę, niektóre trochę falują - efekt zbyt małego naciągnięcia i psiknięcia podkładem. Zdjęcie w dużym przybliżeniu + czarny podkład pokazują nierówności powierzchni, ale gołym okiem nie jest tak źle, a poza tym naprawdę chce już skończyć. Doskonalić się będę w następnych modelach. Koniec końców efekt jest delikatny, mieliście rację, że te moje poprzednie próby były dość słabe. I tak dziad jest na czarno i będzie najpierw rozjaśniany, potem malowany. Zamierzam go zrobić w kolorze zielono- niebieskim jak w moim pierwszym poście. Pytanie czy uda mi się odpowiednią mieszankę farb uzyskać. Jak nie to będzie szary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Września 2021 Share Napisano 29 Września 2021 dociśnij w tym miejscu bo ta szpara kiepsko wygląda - będzie się rzucać w oczy a malowanie jej nie zakryje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 1 Listopada 2021 Autor Share Napisano 1 Listopada 2021 Jeszcze do końca daleko, ale się nie poddaję. Kiosk oczywiście jeszcze do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 4 Listopada 2021 Autor Share Napisano 4 Listopada 2021 No i po olejach. Jeszcze tylko bezbarwny mat i będzie tego. Jak myślicie - nie obrażam się Z cyklu #terazZrobiłbymInaczej, to : 1. Te spawy nieszczęsne z linek może i dobry pomysł, ale wykonanie słabe - przylepiły się w kilku miejscach i co do zasady na długości są luźne - przesuwają się w lewo i prawo 2. Szlifowanie powierzchni - oj dużo się jeszcze muszę nauczyć 3. Fajna zabawa te statki, następny musi być jakiś 1/350 ubot albo osławiony biber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Listopada 2021 Share Napisano 5 Listopada 2021 ta kopułka to jednak stanowczo za duża Ale nic mi do głowy nie przychodzi jakby to łatwo poprawić druga sprawa - jakoś zupełnie mnie nie przekonuje to "pasiaste" kamo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 5 Listopada 2021 Autor Share Napisano 5 Listopada 2021 37 minut temu, M.A.V. napisał: ta kopułka to jednak stanowczo za duża Ale nic mi do głowy nie przychodzi jakby to łatwo poprawić druga sprawa - jakoś zupełnie mnie nie przekonuje to "pasiaste" kamo... akurat z kopułką będzie lepiej - robię nową odcinając po prostu blister po tabletkach trochę wyżej. Będzie i niższa i mniejsza w obwodzie. Co do kamo - no cóż, przemalowywać to bym nie chciał, w ogóle po tych wszystkich wtopach chcę go po prostu skończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 5 Listopada 2021 Autor Share Napisano 5 Listopada 2021 I koniec. Cóż - pierwsze koty za płoty. Wyszło jak wyszło, następny będzie lepszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi