Pan_na_Zulawach Napisano 27 Czerwca 2021 Share Napisano 27 Czerwca 2021 (edytowane) Witam! Rusza kolejny projekt. Model, tak jak w tytule, uzupełniony o blaszki Voyagera, uzbrojenie Abera i liny Eureki. Instrukcja zawiera dwa wzory malowania i oznakowania z Afryki: 5 lekkiej z 1941 i 10 pancernej z 1943r. Model wykonam zapewne w jednym z nich. Nie znalazłem w necie fotki, która w jakiś sposób by mnie zainspirowała, więc samo wykończenie i ostateczny wygląd modelu pozostawię swojej wyobraźni. Czyli będzie tak jak zwykle Pozdrawiam Marek Edytowane 27 Czerwca 2021 przez Pan_na_Zulawach 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 Widzę, że na bogato, złota dużo i się błyszczy w świetle flesza. Zasiadam i obserwuję budowę potwora!!!!!! Kibicuję gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 Luźne podpowiedzi: Kopalnia wiedzy: https://www.worldwarphotos.info/gallery/germany/tanks-2-3/panzer-ii/panzer-ii-i04-dak/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 Robiłem tego dragona tylko nie tak na bogato . Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 No to zasiadam w pierwszym rzędzie i podpatruje. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 28 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2021 (edytowane) Dzięki @robertmodelarz. Dragon daje kalki do tego pojazdu, który pokazałeś: To zdjęcie widziałem, jednak nie chciałbym wykonywać modelu z tym całym p... na pancerzu- widać kanistry (w tym te z przodu zasłaniają przyrządy obserwacyjne, w walce raczej nie do pomyślenia), dodatkowe skrzynki, siatkę, kondom na lufie- fotka przedstawia pojazd gdzieś na przemarszu raczej. Gdyby ktoś trafił na "bojowe" fotki tego pojazdu, bez tego całego balastu to byłbym wdzięczny. Chyba, że mylę się i np. kanistry (te przednie) do boju nie były zdejmowane. Pomału składam wannę, koła, gąski- bez pośpiechu, bo w zestawie Voyagera jest trochę skrzynek, które chciałbym lutować lutownicą, której jeszcze nie mam i tak naprawdę obawiam się tego lutowania. Może trochę za wcześnie, aby martwić się o malowanie, ale mam wątpliwości. Schemat z Dragona (widać już nieprawidłowo umieszczone krzyże): Wg Dragona kamo z Dunkel Gelb (RAL7028) i Feld Grau (RAL7021). @meser262 pisałeś w warsztacie afrykańskiej IV @zaruk-a: Na terenie ogólnie mówiąc 'Afrykańskim' - pojazdy wysyłane tam były malowane fabrycznie w kamuflaż tropikalny. Jedynym wyjątkiem był sam początek - luty 1941 roku.. W którym pojazdy były w kolorze RAL 7021 Schwarzgrau . W marcu - 17-03-1941 roku wprowadzono pierwszy typ malowania tropikalnego RAL 8000 Grünbraun / RAL 7008 Khakigrau . Krzysztof, możesz pomóc i napisać, jakie mam tutaj możliwości w malowaniu pojazdu, bo szczerze nie ogarniam tego. Czy pojazd trafił do Afryki w RAL7021i na miejscu został przemalowany tym co mieli pod ręką, czy też trafił już z naniesionym kamo. Pozdrawiam Marek Edytowane 28 Czerwca 2021 przez Pan_na_Zulawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 Co do lutownicy - to ja mam taką- rewelacja: Lutownica gazowa VersaTip™ Dremel 2000-6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 Mogę dodać że aber ma świetny topnik w ofercie. Bardzo ładnie wszystko się rozlewa. W połączeniu z cieniutkim drutem idzie lutować naprawdę małe pierdółki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 (edytowane) Najtańsza stacja lutownicza z lutownicą kolbową, topnik abera i cyna w szpuli 0.3 lub 0.5mm, gąbka do czyszczenia grota. Robota lekka łatwa i przyjemna do tego film Wildera. Palnikami to można sobie grzać zardzewiałe śruby. W jednym miejscu grzejesz w drugim się rozlutowuje. Ewentualnie przegrzejesz blache i się rozleci na zagięciach. Szkoda kebaba Voyager ma delikatne te blaszki, najlepiej się pracuje z aberem. Tylko nie wiem czy w ofercie jest coś do Pz II. Edytowane 28 Czerwca 2021 przez produdi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 3 godziny temu, Pan_na_Zulawach napisał: Na terenie ogólnie mówiąc 'Afrykańskim' - pojazdy wysyłane tam były malowane fabrycznie w kamuflaż tropikalny. Jedynym wyjątkiem był sam początek - luty 1941 roku.. W którym pojazdy były w kolorze RAL 7021 Schwarzgrau . W marcu - 17-03-1941 roku wprowadzono pierwszy typ malowania tropikalnego RAL 8000 Grünbraun / RAL 7008 Khakigrau . Krzysztof, możesz pomóc i napisać, jakie mam tutaj możliwości w malowaniu pojazdu, bo szczerze nie ogarniam tego. Czy pojazd trafił do Afryki w RAL7021i na miejscu został przemalowany tym co mieli pod ręką, czy też trafił już z naniesionym kamo. Tak dokładnie pisałem. Wszystkie pojazdy wysłane w lutym 1941 roku ( pierwszy rzut) pomalowane były - RAL 7021 Schwarzgrau czyli w kolor używany w Europie. Natomiast wersja PzKpfw.II Ausf.F - zaczęto montować dopiero - montownia URSUS -Warszawa: - marzec 1941 - 7 sztuk ; - kwiecień 1941 - 15 sztuk ; - maj 1941 - 12 sztuk ... itd. Pojazdy te były fabrycznie malowane w kamuflaż tak zwany TROPEN 1 - RAL 8000 Gelbbraun i RAL7008 Graugruen. (Później była zmiana kolorów którą nazywamy umownie Tropen 2.) Malowano je w kolory Afrykańskie fabrycznie, bo były tam przeznaczone. Nie tylko inne kolory, ale również zostały zmodernizowane do warunków Afrykańskich. 4 godziny temu, Pan_na_Zulawach napisał: Schemat z Dragona (widać już nieprawidłowo umieszczone krzyże): Popatrzyli na jedną stronę pojazdu i tak samo zrobili z drugiej strony - a te strony się różniły. Prawa strona Lewa strona Jedno trochę późniejsze. Dragon wzorował się tym z widokiem na lewą stronę. Może dodam jeszcze że pojazd No.II05 jest wczesną produkcją Aus.F. Nie ma jeszcze normalnego zasobnika wieżowego - 7 maja 1941 roku - stwierdzono że nie są jeszcze instalowane - nakazano je montować jak najszybciej. Nie ma również odbojnika na włazie D-cy. Właz otwarty całkiem poziomo. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 29 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2021 Dzięki za sugestie odnośnie lutownicy. Przychylam się jednak do zdania @produdi i zdecyduję się raczej na takie coś, po odnowieniu limitu modelarskiego w kolejnym miesiącu Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 29 Czerwca 2021 Share Napisano 29 Czerwca 2021 Zapomniałem wczoraj - o kolorach proponowanych przez producenta modelu - 18 godzin temu, Pan_na_Zulawach napisał: Wg Dragona kamo z Dunkel Gelb (RAL7028) i Feld Grau (RAL7021). Pamiętajmy że pojazd jest z produkcji - marzec/czerwiec 1941 roku. A kolor żółty ciemny pokazuje się w rozkazach pod początkową nazwą - dunkelgelb nach Muster - Rozkaz H. M. Nr.181 z 18-02-1943 Czyli całe DWA LATA PÓŹNIEJ. Zmiana nazwy z dunkelgelb nach Muster na Dunkelgelb RAL 7028 pojawia się w H. M. Nr.322 z 03 - 04 - 1943 W tym samym piśmie zmianie uległa też nazwa koloru zielonego - z olivgrün nach Farbtonkarte na RAL 6003 olivgrün Mam nadzieję że to całkowicie rozwieje Twoje jak i innych Kolegów wątpliwości co do kolorów w tym czasie. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 29 Czerwca 2021 Share Napisano 29 Czerwca 2021 4 godziny temu, meser262 napisał: Zapomniałem wczoraj - o kolorach proponowanych przez producenta modelu - Pamiętajmy że pojazd jest z produkcji - marzec/czerwiec 1941 roku. A kolor żółty ciemny pokazuje się w rozkazach pod początkową nazwą - dunkelgelb nach Muster - Rozkaz H. M. Nr.181 z 18-02-1943 Czyli całe DWA LATA PÓŹNIEJ. Zmiana nazwy z dunkelgelb nach Muster na Dunkelgelb RAL 7028 pojawia się w H. M. Nr.322 z 03 - 04 - 1943 W tym samym piśmie zmianie uległa też nazwa koloru zielonego - z olivgrün nach Farbtonkarte na RAL 6003 olivgrün Mam nadzieję że to całkowicie rozwieje Twoje jak i innych Kolegów wątpliwości co do kolorów w tym czasie. Pozdrawiam Krzysztof Brawo Krzysztof. Ty to zawsze masz dojścia do źródeł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 29 Czerwca 2021 Share Napisano 29 Czerwca 2021 Idziesz, jak przecinak, z tymi modelami. Skąd, masz Ty tyle czasu, na zabawę taką he ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 29 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2021 (edytowane) 45 minut temu, MayonesEXG7 napisał: Idziesz, jak przecinak, z tymi modelami. Skąd, masz Ty tyle czasu, na zabawę taką he ? Bo używam "trzeciej ręki" @MayonesEXG7 Tak na poważnie, to teraz tempo mocno zwolniło- lato, koronawirus gdzieś się przyczaił i nie trzeba siedzieć w domu, czasu obecnie zdecydowanie mniej. Zdarzają się jednak dni wolne od pracy, gdy udaje się trochę podgonić robotę. 9 godzin temu, meser262 napisał: Mam nadzieję że to całkowicie rozwieje Twoje jak i innych Kolegów wątpliwości co do kolorów w tym czasie. I to jest fajne w modelarstwie, że można poznać trochę historii. Dzięki Krzysztof, jak zwykle świetna robota. Pozdrawiam Marek Edytowane 29 Czerwca 2021 przez Pan_na_Zulawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 29 Stycznia Autor Share Napisano 29 Stycznia (edytowane) Gotowy na podkład. Edytowane 29 Stycznia przez Pan_na_Zulawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 29 Stycznia Autor Share Napisano 29 Stycznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 29 Stycznia Autor Share Napisano 29 Stycznia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 30 Stycznia Autor Share Napisano 30 Stycznia Jak zwykle trochę zdrapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 31 Stycznia Autor Share Napisano 31 Stycznia Jak zwykle...poniosło mnie przy drapaniu Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 31 Stycznia Share Napisano 31 Stycznia (edytowane) 4 godziny temu, Pan_na_Zulawach napisał: Nic straconego zawsze pozostaje możliwość zrobić zimowego ze Sląska , Kunzendorf może to być obecna dzielnica Zabrza Kończyce lub druga miejscowość na Śląku ale Dolnym nazywana obecnie Niedamirów, koło Jeleniej Góry Edytowane 31 Stycznia przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 31 Stycznia Autor Share Napisano 31 Stycznia Dzięki @bulik58, ale nie. Zredukowałem znacznie obicia przed położeniem lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 31 Stycznia Share Napisano 31 Stycznia 57 minut temu, Pan_na_Zulawach napisał: Dzięki @bulik58, ale nie. Zredukowałem znacznie obicia przed położeniem lakieru. Nie ma za co, cała przyjemność po mojej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 2 Lutego Autor Share Napisano 2 Lutego Model przyciemniony, zdrapki zredukowane. Dostał kalki i lakier- po raz pierwszy coś innego niż bieda Sidolux. Pozdrawiam Marek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekM Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Kibicuję i podglądam. Ten model Dragona ma kompletne wnętrze, nie kusiło Cię aby go trochę pootwierać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi