Pan_na_Zulawach Napisano 27 Czerwca 2021 Napisano 27 Czerwca 2021 (edytowane) Witam! Rusza kolejny projekt. Model, tak jak w tytule, uzupełniony o blaszki Voyagera, uzbrojenie Abera i liny Eureki. Instrukcja zawiera dwa wzory malowania i oznakowania z Afryki: 5 lekkiej z 1941 i 10 pancernej z 1943r. Model wykonam zapewne w jednym z nich. Nie znalazłem w necie fotki, która w jakiś sposób by mnie zainspirowała, więc samo wykończenie i ostateczny wygląd modelu pozostawię swojej wyobraźni. Czyli będzie tak jak zwykle Pozdrawiam Marek Edytowane 27 Czerwca 2021 przez Pan_na_Zulawach 3 Cytuj
robertmodelarz Napisano 28 Czerwca 2021 Napisano 28 Czerwca 2021 Widzę, że na bogato, złota dużo i się błyszczy w świetle flesza. Zasiadam i obserwuję budowę potwora!!!!!! Kibicuję gorąco. Cytuj
robertmodelarz Napisano 28 Czerwca 2021 Napisano 28 Czerwca 2021 Luźne podpowiedzi: Kopalnia wiedzy: https://www.worldwarphotos.info/gallery/germany/tanks-2-3/panzer-ii/panzer-ii-i04-dak/ Cytuj
Evildead Napisano 28 Czerwca 2021 Napisano 28 Czerwca 2021 Robiłem tego dragona tylko nie tak na bogato . Powodzenia w budowie Cytuj
meser262 Napisano 28 Czerwca 2021 Napisano 28 Czerwca 2021 No to zasiadam w pierwszym rzędzie i podpatruje. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj
Pan_na_Zulawach Napisano 28 Czerwca 2021 Autor Napisano 28 Czerwca 2021 (edytowane) Dzięki @robertmodelarz. Dragon daje kalki do tego pojazdu, który pokazałeś: To zdjęcie widziałem, jednak nie chciałbym wykonywać modelu z tym całym p... na pancerzu- widać kanistry (w tym te z przodu zasłaniają przyrządy obserwacyjne, w walce raczej nie do pomyślenia), dodatkowe skrzynki, siatkę, kondom na lufie- fotka przedstawia pojazd gdzieś na przemarszu raczej. Gdyby ktoś trafił na "bojowe" fotki tego pojazdu, bez tego całego balastu to byłbym wdzięczny. Chyba, że mylę się i np. kanistry (te przednie) do boju nie były zdejmowane. Pomału składam wannę, koła, gąski- bez pośpiechu, bo w zestawie Voyagera jest trochę skrzynek, które chciałbym lutować lutownicą, której jeszcze nie mam i tak naprawdę obawiam się tego lutowania. Może trochę za wcześnie, aby martwić się o malowanie, ale mam wątpliwości. Schemat z Dragona (widać już nieprawidłowo umieszczone krzyże): Wg Dragona kamo z Dunkel Gelb (RAL7028) i Feld Grau (RAL7021). @meser262 pisałeś w warsztacie afrykańskiej IV @zaruk-a: Na terenie ogólnie mówiąc 'Afrykańskim' - pojazdy wysyłane tam były malowane fabrycznie w kamuflaż tropikalny. Jedynym wyjątkiem był sam początek - luty 1941 roku.. W którym pojazdy były w kolorze RAL 7021 Schwarzgrau . W marcu - 17-03-1941 roku wprowadzono pierwszy typ malowania tropikalnego RAL 8000 Grünbraun / RAL 7008 Khakigrau . Krzysztof, możesz pomóc i napisać, jakie mam tutaj możliwości w malowaniu pojazdu, bo szczerze nie ogarniam tego. Czy pojazd trafił do Afryki w RAL7021i na miejscu został przemalowany tym co mieli pod ręką, czy też trafił już z naniesionym kamo. Pozdrawiam Marek Edytowane 28 Czerwca 2021 przez Pan_na_Zulawach Cytuj
robertmodelarz Napisano 28 Czerwca 2021 Napisano 28 Czerwca 2021 Co do lutownicy - to ja mam taką- rewelacja: Lutownica gazowa VersaTip™ Dremel 2000-6 1 Cytuj
patrykd Napisano 28 Czerwca 2021 Napisano 28 Czerwca 2021 Mogę dodać że aber ma świetny topnik w ofercie. Bardzo ładnie wszystko się rozlewa. W połączeniu z cieniutkim drutem idzie lutować naprawdę małe pierdółki. Cytuj
produdi Napisano 28 Czerwca 2021 Napisano 28 Czerwca 2021 (edytowane) Najtańsza stacja lutownicza z lutownicą kolbową, topnik abera i cyna w szpuli 0.3 lub 0.5mm, gąbka do czyszczenia grota. Robota lekka łatwa i przyjemna do tego film Wildera. Palnikami to można sobie grzać zardzewiałe śruby. W jednym miejscu grzejesz w drugim się rozlutowuje. Ewentualnie przegrzejesz blache i się rozleci na zagięciach. Szkoda kebaba Voyager ma delikatne te blaszki, najlepiej się pracuje z aberem. Tylko nie wiem czy w ofercie jest coś do Pz II. Edytowane 28 Czerwca 2021 przez produdi 1 Cytuj
meser262 Napisano 28 Czerwca 2021 Napisano 28 Czerwca 2021 3 godziny temu, Pan_na_Zulawach napisał: Na terenie ogólnie mówiąc 'Afrykańskim' - pojazdy wysyłane tam były malowane fabrycznie w kamuflaż tropikalny. Jedynym wyjątkiem był sam początek - luty 1941 roku.. W którym pojazdy były w kolorze RAL 7021 Schwarzgrau . W marcu - 17-03-1941 roku wprowadzono pierwszy typ malowania tropikalnego RAL 8000 Grünbraun / RAL 7008 Khakigrau . Krzysztof, możesz pomóc i napisać, jakie mam tutaj możliwości w malowaniu pojazdu, bo szczerze nie ogarniam tego. Czy pojazd trafił do Afryki w RAL7021i na miejscu został przemalowany tym co mieli pod ręką, czy też trafił już z naniesionym kamo. Tak dokładnie pisałem. Wszystkie pojazdy wysłane w lutym 1941 roku ( pierwszy rzut) pomalowane były - RAL 7021 Schwarzgrau czyli w kolor używany w Europie. Natomiast wersja PzKpfw.II Ausf.F - zaczęto montować dopiero - montownia URSUS -Warszawa: - marzec 1941 - 7 sztuk ; - kwiecień 1941 - 15 sztuk ; - maj 1941 - 12 sztuk ... itd. Pojazdy te były fabrycznie malowane w kamuflaż tak zwany TROPEN 1 - RAL 8000 Gelbbraun i RAL7008 Graugruen. (Później była zmiana kolorów którą nazywamy umownie Tropen 2.) Malowano je w kolory Afrykańskie fabrycznie, bo były tam przeznaczone. Nie tylko inne kolory, ale również zostały zmodernizowane do warunków Afrykańskich. 4 godziny temu, Pan_na_Zulawach napisał: Schemat z Dragona (widać już nieprawidłowo umieszczone krzyże): Popatrzyli na jedną stronę pojazdu i tak samo zrobili z drugiej strony - a te strony się różniły. Prawa strona Lewa strona Jedno trochę późniejsze. Dragon wzorował się tym z widokiem na lewą stronę. Może dodam jeszcze że pojazd No.II05 jest wczesną produkcją Aus.F. Nie ma jeszcze normalnego zasobnika wieżowego - 7 maja 1941 roku - stwierdzono że nie są jeszcze instalowane - nakazano je montować jak najszybciej. Nie ma również odbojnika na włazie D-cy. Właz otwarty całkiem poziomo. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj
Pan_na_Zulawach Napisano 29 Czerwca 2021 Autor Napisano 29 Czerwca 2021 Dzięki za sugestie odnośnie lutownicy. Przychylam się jednak do zdania @produdi i zdecyduję się raczej na takie coś, po odnowieniu limitu modelarskiego w kolejnym miesiącu Pozdrawiam Marek Cytuj
meser262 Napisano 29 Czerwca 2021 Napisano 29 Czerwca 2021 Zapomniałem wczoraj - o kolorach proponowanych przez producenta modelu - 18 godzin temu, Pan_na_Zulawach napisał: Wg Dragona kamo z Dunkel Gelb (RAL7028) i Feld Grau (RAL7021). Pamiętajmy że pojazd jest z produkcji - marzec/czerwiec 1941 roku. A kolor żółty ciemny pokazuje się w rozkazach pod początkową nazwą - dunkelgelb nach Muster - Rozkaz H. M. Nr.181 z 18-02-1943 Czyli całe DWA LATA PÓŹNIEJ. Zmiana nazwy z dunkelgelb nach Muster na Dunkelgelb RAL 7028 pojawia się w H. M. Nr.322 z 03 - 04 - 1943 W tym samym piśmie zmianie uległa też nazwa koloru zielonego - z olivgrün nach Farbtonkarte na RAL 6003 olivgrün Mam nadzieję że to całkowicie rozwieje Twoje jak i innych Kolegów wątpliwości co do kolorów w tym czasie. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj
kzugaj Napisano 29 Czerwca 2021 Napisano 29 Czerwca 2021 4 godziny temu, meser262 napisał: Zapomniałem wczoraj - o kolorach proponowanych przez producenta modelu - Pamiętajmy że pojazd jest z produkcji - marzec/czerwiec 1941 roku. A kolor żółty ciemny pokazuje się w rozkazach pod początkową nazwą - dunkelgelb nach Muster - Rozkaz H. M. Nr.181 z 18-02-1943 Czyli całe DWA LATA PÓŹNIEJ. Zmiana nazwy z dunkelgelb nach Muster na Dunkelgelb RAL 7028 pojawia się w H. M. Nr.322 z 03 - 04 - 1943 W tym samym piśmie zmianie uległa też nazwa koloru zielonego - z olivgrün nach Farbtonkarte na RAL 6003 olivgrün Mam nadzieję że to całkowicie rozwieje Twoje jak i innych Kolegów wątpliwości co do kolorów w tym czasie. Pozdrawiam Krzysztof Brawo Krzysztof. Ty to zawsze masz dojścia do źródeł Cytuj
MayonesEXG7 Napisano 29 Czerwca 2021 Napisano 29 Czerwca 2021 Idziesz, jak przecinak, z tymi modelami. Skąd, masz Ty tyle czasu, na zabawę taką he ? Cytuj
Pan_na_Zulawach Napisano 29 Czerwca 2021 Autor Napisano 29 Czerwca 2021 (edytowane) 45 minut temu, MayonesEXG7 napisał: Idziesz, jak przecinak, z tymi modelami. Skąd, masz Ty tyle czasu, na zabawę taką he ? Bo używam "trzeciej ręki" @MayonesEXG7 Tak na poważnie, to teraz tempo mocno zwolniło- lato, koronawirus gdzieś się przyczaił i nie trzeba siedzieć w domu, czasu obecnie zdecydowanie mniej. Zdarzają się jednak dni wolne od pracy, gdy udaje się trochę podgonić robotę. 9 godzin temu, meser262 napisał: Mam nadzieję że to całkowicie rozwieje Twoje jak i innych Kolegów wątpliwości co do kolorów w tym czasie. I to jest fajne w modelarstwie, że można poznać trochę historii. Dzięki Krzysztof, jak zwykle świetna robota. Pozdrawiam Marek Edytowane 29 Czerwca 2021 przez Pan_na_Zulawach Cytuj
Pan_na_Zulawach Napisano 29 Stycznia 2024 Autor Napisano 29 Stycznia 2024 (edytowane) Gotowy na podkład. Edytowane 29 Stycznia 2024 przez Pan_na_Zulawach Cytuj
Pan_na_Zulawach Napisano 30 Stycznia 2024 Autor Napisano 30 Stycznia 2024 Jak zwykle trochę zdrapek Cytuj
Pan_na_Zulawach Napisano 31 Stycznia 2024 Autor Napisano 31 Stycznia 2024 Jak zwykle...poniosło mnie przy drapaniu Pozdrawiam Marek Cytuj
bulik58 Napisano 31 Stycznia 2024 Napisano 31 Stycznia 2024 (edytowane) 4 godziny temu, Pan_na_Zulawach napisał: Nic straconego zawsze pozostaje możliwość zrobić zimowego ze Sląska , Kunzendorf może to być obecna dzielnica Zabrza Kończyce lub druga miejscowość na Śląku ale Dolnym nazywana obecnie Niedamirów, koło Jeleniej Góry Edytowane 31 Stycznia 2024 przez bulik58 1 Cytuj
Pan_na_Zulawach Napisano 31 Stycznia 2024 Autor Napisano 31 Stycznia 2024 Dzięki @bulik58, ale nie. Zredukowałem znacznie obicia przed położeniem lakieru. Cytuj
bulik58 Napisano 31 Stycznia 2024 Napisano 31 Stycznia 2024 57 minut temu, Pan_na_Zulawach napisał: Dzięki @bulik58, ale nie. Zredukowałem znacznie obicia przed położeniem lakieru. Nie ma za co, cała przyjemność po mojej stronie. Cytuj
Pan_na_Zulawach Napisano 2 Lutego 2024 Autor Napisano 2 Lutego 2024 Model przyciemniony, zdrapki zredukowane. Dostał kalki i lakier- po raz pierwszy coś innego niż bieda Sidolux. Pozdrawiam Marek 1 Cytuj
PiotrekM Napisano 2 Lutego 2024 Napisano 2 Lutego 2024 Kibicuję i podglądam. Ten model Dragona ma kompletne wnętrze, nie kusiło Cię aby go trochę pootwierać? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi