BRAVO112 Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 skad wiadomo, ze smiglo bylo brazowe? Ja w swoim Shindenie zrobilem czarne, wydawalo misie bardziej prawdopodobne na sylwetce powyzej tez jest czarne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 25 minut temu, BRAVO112 napisał: skad wiadomo, ze smiglo bylo brazowe? Nie brązowe tylko rdzawo-czerwone. Taki był standard malowania śmigieł w Japonii bodajże od połowy wojny. Od kiedy dokładnie to niech się wypowiedzą fachmani od lotnictwa kraju kwitnącego wiśnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 Instrukcja Hasy podaje "mahogany" czyli brązowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 7 minut temu, jmx62 napisał: "mahogany" czyli brązowy A Tamiya XF-64 czyli red brown a hasa w "zerówce" C131 - propeler color Ja w swoich japońcach malowałem rdzawym pactry i było ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 Wczesniej wspomniano w tym watku o modelach kartonowych, moze nie do końca mogą być wyznacznikiem jakich informacji ale tak gwoli przypomnienia to śmigło Shindena w MM bylo czarne natomiast w modelu z wydawnictwa Orlik jest brązowe. Jeszcze mozna by sprobowac porównać w modelu 1/32 z Zoikey Mura ale ja aktualnie nie mam do niego dostępu. Może ktoś z kolegów forumowiczów ma i mógłby zajrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 na IPMS-D jest przedstawiony ten Model Kyushu J7W-1 Shinden - Zoukei-Mura - 1/32 (ipmsdeutschland.de) jako zalacznik ( byle jaki) wycinek z instrukcji budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 Polecam tą lekturę: http://www.aviationofjapan.com/2019/12/army-prop-and-spinner-colours.html Instrukcje nie są najlepszym źródłem informacji. Tu są dwie kolorowanki. https://www.smartage.pl/kyushu-j7w-shinden/ I gdybym ja miał wybrać, to zapewne byłby to C131. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 28 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2021 Bardzo ciekawa dyskusja się wywiązała, i dzięki niej sporo ciekawych materiałów i informacji tutaj się znalazło. Będzie to niezły materiał dla innych którzy wezmą na warsztat model tego ciekawego samolotu. Tak mnie naszło aby nabyć drugiego Shindena i zrobić go jak był remontowany- ciekawie by wyglądał. To taka luźna myśl. A mój Shinden powoli się kończy... budowa znaczy się. Całość pomalowana, błyszczący lakier położony. cdn... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2021 Coraz bliżej końca budowy Shindena. Mam nadzieję że uda mi się do 2 września, czyli dnia podpisania kapitulacji Japonii. Kalki położone, lekki wash też. Oszklenie postanowiło sobie odpaść, no nie samo. Ale nic się wklei na nowo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 31 Sierpnia 2021 Share Napisano 31 Sierpnia 2021 Ale te czerwone kółka to trzeba było namalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 31 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2021 13 minut temu, Xmen napisał: Ale te czerwone kółka to trzeba było namalować. No i tak z samego rana psuć mi smak kawy!!! A tak serio... to wiem że mogłem. To z mego wrodzonego lenistwa... łatwiej było nałożyć kalkomanie. Ale jeszcze mogę je podmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 31 Sierpnia 2021 Share Napisano 31 Sierpnia 2021 Godzinę temu, awiatik napisał: No i tak z samego rana psuć mi smak kawy!!! Przepraszam bardzo.Jednak model wyglądałby lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Sierpnia 2021 Share Napisano 31 Sierpnia 2021 Godzinę temu, awiatik napisał: To z mego wrodzonego lenistwa... łatwiej było nałożyć kalkomanie. Ale jeszcze mogę je podmienić. Myślę że byłoby dobrze to zrobić, bo kalki siadły tak sobie. Ja też często mam lenia, a potem szlag mnie trafia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 31 Sierpnia 2021 Share Napisano 31 Sierpnia 2021 Proszę się nie lenić. Ja w swoim Albatrosie wymalowalem wszystkie pierwszowojenne krojce i to z obwódkami. A Koledze nie chce się kółka zrobić? Co za czasy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 2 Września 2021 Autor Share Napisano 2 Września 2021 W dniu 31.08.2021 o 13:55, zaruk napisał: Proszę się nie lenić. Ja w swoim Albatrosie wymalowalem wszystkie pierwszowojenne krojce i to z obwódkami. A Koledze nie chce się kółka zrobić? Co za czasy... Przy kolejnym japońcu będą malowane..... obiecuję. Shinden ukończony. Całość bez wielkich niespodzianek. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi