rymulus Napisano 22 Października 2021 Share Napisano 22 Października 2021 (edytowane) Blue stuff jest fajny do kopiowania takich kształtów. Domowy, szybki i najtańszy sposób na taką część to plastik + pilnik i szlifowanie. Jest to w miarę prosty kształt do zrobienia. Wyrównaj te ślady po formie przed czerwonym zaznaczeniem. Podobny ślad, też do usunięcia, po formie jest przy pierwszej linii podziału za kabiną. Edytowane 22 Października 2021 przez rymulus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 22 Października 2021 Autor Share Napisano 22 Października 2021 Trochę się obawiam tego dorabiania z plastiku, że nie wyjdzie to identyczne... no ale spróbuje Co to tych śladów po formie to mam w planach jeszcze z tym trochę popracować przed odtwarzaniem linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 22 Października 2021 Share Napisano 22 Października 2021 Zakladajac, ze masz dwa zestawy troche silikonu do odlewania i zywicy, to problem jest niewielki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Października 2021 Share Napisano 22 Października 2021 Można też zrobić formę w plastelinie / modelinie i odlać część dwuskładnikowym klejem epoksydowym, np takim: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 22 Października 2021 Autor Share Napisano 22 Października 2021 Godzinę temu, Grzes napisał: Można też zrobić formę w plastelinie / modelinie i odlać część dwuskładnikowym klejem epoksydowym, np takim: Oooo... i to jest coś dla mnie Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Października 2021 Share Napisano 22 Października 2021 3 minuty temu, jawor84 napisał: Dzięki Nie ma sprawy. W tym fachu trzeba sobie pomagać. Metoda prosta i przetestowana przeze mnie. Jedynym mankamentem jest to, że czasem odlany element trzeba czyścić z plasteliny, no ale przy takim maleństwie nie będzie z tym problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 22 Października 2021 Share Napisano 22 Października 2021 (edytowane) Odetnij kawałek ramki na długość jaka potrzebujesz i przetnij na pół a potem szlifowanie na papierze ściernym. 5 minut i dorobione. Drugi sposób zamocuj kawałek ramki o promieniu wysokości kawałka w dremerze i na papierze ściernym spiluj 1 koniec odetnij zaokrąglij drugi i przetnij na pół. Edytowane 22 Października 2021 przez Adamo722 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 4 Listopada 2021 Autor Share Napisano 4 Listopada 2021 Cześć. Mały update. Warsztat nie umarł tylko jakoś bardzo się ślimaczy. Za radą kolegi @Grzesdorobiłem zaginiona w akcji cześć. Wyszła mz całkiem spoko i siedzi już na modelu. Całość nareszcie wygląda jak Iskra. Teraz czeka mnie odrobina szpachlowania (łączenia skrzydeł z kadłubem jakoś mi się rozjechały), szlifowania, dorabiania linii podziału blach które znikły podczas szlifowania kadłuba wcześniej i lecę z podkładem. Ale to pewnie za jakiś czas... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Listopada 2021 Share Napisano 4 Listopada 2021 Cieszy mnie, że mogłem pomóc. Oczywiście czekam na ciąg dalszy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 12 Listopada 2021 Autor Share Napisano 12 Listopada 2021 Dobry wieczór Spieszę tylko powiedzieć, że iskra dorobiła się podkładu i obecnie szlifujemy wykryte za jego pomocą niedoskonałości oraz poprawiamy wcześniej zatarte linie podziału blach. Przybyło też trochę drobnicy. Przy podwoziu dodałem większe przewody instalacji, całość pomalowana, potraktowana suchym pedzlem i lakierem. Następny krok to lekki brudzing i niech czekają na montaż. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 13 Listopada 2021 Share Napisano 13 Listopada 2021 Moim zdaniem nos się zbyt mocno odcina od reszty kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 13 Listopada 2021 Autor Share Napisano 13 Listopada 2021 Zgadzam się, to jeden z elementów do poprawy. Poprawię też łączenie dołu kadłuba - mz. zbyt rzuca się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juras Napisano 13 Listopada 2021 Share Napisano 13 Listopada 2021 Kup masę modelarską dwuskładnikową np. wamod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 19 Listopada 2021 Autor Share Napisano 19 Listopada 2021 Dzień dobry. Z racji przymusowego wolnego spowodowanego popularną obecnie chorobą pracę nad iskra mają szansę posunąć się do przodu. Poszpachlowalem i zapodkladowalem miejsca na kadłubie które tego wymagały. Złożyłem golenie podwozia głównego, niech sobie teraz czeka na montaż. Zachciało mi się zamontować lufę działka z igly... no to była trochę przeprawa. Skończyło się niezłym szlifowaniem. Nie jest idealnie ale jestem zadowolony z końcowego efektu. Z PCV dorobiłem ta mała antenę która znajduje się pod działkiem a w tak zwanym między czasie zgubiłem kolejna część - antenę systemu grom (chyba, nie jestem na 100% pewien - pierwsza za lukiem przedniego podwozia) ale dorobiłem ja z kawałka ramki. Dół dostał już dwie warstwy koloru i grzecznie sobie schnie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Listopada 2021 Share Napisano 19 Listopada 2021 Godzinę temu, jawor84 napisał: pracę nad iskra mają szansę posunąć się do przodu. No i super Zdrówka! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 19 Listopada 2021 Share Napisano 19 Listopada 2021 Ja bym tą antenę przykleił pomalowaniu, bo może się urwać i ją połknie potwór dywanowy Zdrówka , ja to rok temu przechodziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 19 Listopada 2021 Share Napisano 19 Listopada 2021 Pozwolę sobie dodać swoje trzy grosze. 2 godziny temu, jawor84 napisał: Z PCV dorobiłem ta mała antenę która znajduje się pod działkiem... Ta "mała antena" to blaszana obudowa otworu wyrzutnika łusek, jej środek powinien być pusty. Oprofilowanie lufy działka od przodu wydaje się bardzo kanciaste, a w rzeczywistości ma opływowy kształt. I ostatnia uwaga, jeśli robisz niebieską Iskrę to felgi kół powinny być w kolorze góry kadłuba czyli niebieskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 19 Listopada 2021 Autor Share Napisano 19 Listopada 2021 2 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Ja bym tą antenę przykleił pomalowaniu, bo może się urwać i ją połknie potwór dywanowy Zdrówka , ja to rok temu przechodziłem. Dzięki, ja rok temu też 49 minut temu, rymulus napisał: Pozwolę sobie dodać swoje trzy grosze. Ta "mała antena" to blaszana obudowa otworu wyrzutnika łusek, jej środek powinien być pusty. Oprofilowanie lufy działka od przodu wydaje się bardzo kanciaste, a w rzeczywistości ma opływowy kształt. I ostatnia uwaga, jeśli robisz niebieską Iskrę to felgi kół powinny być w kolorze góry kadłuba czyli niebieskie. Dobrze wiedzieć co to jest. Ale z tymi kołami to ni ch...ja bym nie wiedział. Otworzyłem teraz MR z jej zdjęciami i jak się dokładnie przyjrzałem to rzeczywiście może to być niebieski. No nic, powinno dać się poprawić. Zapytam od razu o kolory anteny i gpsu na szczycie kadłuba. Antena powinna być w kolorze aluminium czy niebieskim? Bo gps chyba biały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 19 Listopada 2021 Share Napisano 19 Listopada 2021 34 minuty temu, jawor84 napisał: Zapytam od razu o kolory anteny i gpsu na szczycie kadłuba. Antena GPS - FS 27925 Antena mieczowa - FS 17178 Ta mała wygięta rureczka przed anteną GPS - FS 23793 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Listopada 2021 Share Napisano 19 Listopada 2021 Kolega @rymulus napisał, pozwólcie, że ja zilustruję Kwestia 1: 4 godziny temu, rymulus napisał: Ta "mała antena" to blaszana obudowa otworu wyrzutnika łusek, jej środek powinien być pusty. Kwestia 2: 4 godziny temu, rymulus napisał: Oprofilowanie lufy działka od przodu wydaje się bardzo kanciaste, a w rzeczywistości ma opływowy kształt. Kwestia 3: 4 godziny temu, rymulus napisał: felgi kół powinny być w kolorze góry kadłuba czyli niebieskie Kwestia 4: 3 godziny temu, jawor84 napisał: Antena powinna być w kolorze aluminium czy niebieskim? Bo gps chyba biały? Ilustracja: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 19 Listopada 2021 Autor Share Napisano 19 Listopada 2021 Bardzo dziękuję za rozwianie wszelkich wątpliwości Jutro działam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 19 Listopada 2021 Share Napisano 19 Listopada 2021 Ładnie wychodzi, powodzenia dalej! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 23 Listopada 2021 Autor Share Napisano 23 Listopada 2021 I cyk, kolorek Ps. Tak, wiem, że osłona radaru jest niedomalowana. Czekam do wieczora aż, główny będzie suchy i okleję to taśma i wyrównam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 7 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2021 Mały update. Walczę z kalkami. Rzeczywiście nałożenie napisów eksploatacyjnych to jakaś masakra... ale powoli i do przodu. Zrobiłem parę detali w osłonie kabiny - coś co ma przypominać zamki i te podpórki w tylnej części. Generalnie projekt nie umarł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 fajnie, ze Iskra zyje gdzies na forum ktos pokazywal bardzo ladnie zrobiona zaslonke z tasmy teflonowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi