Skocz do zawartości

IJN Shimakaze late, Hasegawa 1:350

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
W dniu 29.11.2021 o 19:21, Vieh_san napisał:

Instrukcja podaje, że ze sterburty ma być srebrna farba (rozumiem światło białe), a bakburta czerwona. Na renderach widziałem zielone i czerwone, a dodatkowo zastanawia mnie czy raczej nie powinno być jak z samolotami, zamiast zielonego to niebieski? I czy na tych masztach z flagami (przepraszam za ten brak wiedzy o nazewnictwie) na dziobie i rufie też było jakieś oświetlenie?

wg prawa międzynarodowego oświetlenie nawigacyjne kolorowe na okrętach tylko czerwone i zielone :

634544635_wiatanawigacyjne.jpg.210c5ca52b79b640b32685cfee84fc57.jpg

podczas wojny było tak samo - na niszczycielach światła burtowe były w rejonie mostka  :szczerbol:

Edytowane przez M.A.V.
  • Thanks 1
Napisano
11 minut temu, M.A.V. napisał:

wg prawa międzynarodowego oświetlenie nawigacyjne kolorowe na okrętach tylko czerwone i zielone :

634544635_wiatanawigacyjne.jpg.210c5ca52b79b640b32685cfee84fc57.jpg

podczas wojny było tak samo - na niszczycielach światła burtowe były w rejonie mostka  :szczerbol:

Tak, są pod mostkiem. Wygląda na to, że z tym schematem dam radę. Nie wiedziałem tylko czy podczas II wś było inaczej. Bo Japończycy właśnie często zamiast zielonego światła mają niebieskie.

Napisano (edytowane)

To ostatnie pytanko przysięgam i kończę. Na jaki kolor pomalować te całe olinowanie? Czarne czy bardziej miedziane/brązowe?

Edit. Okazuje się że będę musiał dorobić 3 takie rzeczy jak na fotce, do "odciągów" idących w dół.

IMG20211203213317.jpg

937649328_Beztytuu.thumb.png.511656efb01ec0ef13fbc49890617cf2.png

Edytowane przez Vieh_san
Napisano

Dziękuję bardzo @M.A.V.No bo bez niczego mam srebrne druciki. Za mocno to mi się świeci, a nie mogę nigdzie znaleźć informacji o tym nawet z jakiego materiału to wszystko jest, czy to metalowe, czy niektóre to zwykła lina. Zdjęć też żadnych nie znalazłem, nawet innych okrętów, tak żeby było można coś z tego wywnioskować :sciana:

Napisano (edytowane)

No to finito, flaga i napis na podstawce pojawią się w galerii. Z tego miejsca bardzo bym chciał wszystkim podziękować za wsparcie bez którego na pewno nie osiągnął bym tego co mi się tutaj udało. Jestem muszę przyznać zadowolony w miarę z efektu. W galerii pewnie ostudzą mi głowę :szczerbol: Dobrze, więcej już nie gadam :nie_powiem: Do zobaczenia w galerii :rozkaz:

IMG20211204121708.thumb.jpg.81ddddf734f8f341f277484148df90e0.jpg

Zapraszam do galerii :D

Edytowane przez Vieh_san
  • 1 month later...
Napisano
W dniu 3.12.2021 o 21:21, Vieh_san napisał:

To ostatnie pytanko przysięgam i kończę. Na jaki kolor pomalować te całe olinowanie? Czarne czy bardziej miedziane/brązowe?

Edit. Okazuje się że będę musiał dorobić 3 takie rzeczy jak na fotce, do "odciągów" idących w dół.

IMG20211203213317.jpg

937649328_Beztytuu.thumb.png.511656efb01ec0ef13fbc49890617cf2.png

Olinowanie raczej szare. To w kółeczku też szare. Ewentualnie można pokusić się o izolatory - były one na każdym praktycznie odciągu

tu masz przykładowe kolory lamp na sygnalizatorze taktycznym (odwrócony krzyż)

lampy.thumb.jpg.e13a4e112461f7470d65cb080285c3b8.jpg

• Like 1