marek d Napisano 13 Września 2022 Share Napisano 13 Września 2022 2 godziny temu, barszczo napisał: A nie można było prościej? Można, ale kolega nie pyta tylko idzie od- do wg. instrukcji. Jego zbójeckie prawo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 18 Września 2022 Autor Share Napisano 18 Września 2022 Zamaskowałem pod drugi kolor bazowy. Zaraz biorę się za malowanie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 18 Września 2022 Autor Share Napisano 18 Września 2022 Drugi kolor bazowy pomalowany. Opłacało się maskować patafixem i tasmami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 18 Września 2022 Share Napisano 18 Września 2022 Jest potencjał na ciekawy model. Ciekaw jestem co dalej zrobisz z kolorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 18 Września 2022 Share Napisano 18 Września 2022 Nie chciałbym wyjść na obermarude, ale czy rozgraniczenie kolorów (zwłaszcza na płacie) nie powinno być bardziej okrągłe, a nie takie "zębate"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 18 Września 2022 Autor Share Napisano 18 Września 2022 Dalsza praca nad kamuflażem. Widać już lekko przyciemnione łączenia paneli. Trochę masz rację Baas, zauważyłem to także ale nie odbiega to bardzo mocno od rysunku w instrukcji. Ogólnie jestem teraz zadowolony z malowania. Dojdzie jeszcze wash, wszystko się przyciemni. Linie paneli jeszcze bardziej się uwidocznią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 2 Października 2022 Autor Share Napisano 2 Października 2022 Spitfire dostał błyszczący lakier po to aby ochronić główne malowanie i przygotować pod położenie kalkomanii. Zrobiłem też odpryski tam gdzie często chodzili mechanicy i piloci. Później jeszcze będę dalej postarzał model także pewne kontrasty się wygładzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Października 2022 Share Napisano 2 Października 2022 Mój Mk.II wydawał się wszystkim za jasny, ale tutaj ewidentnie coś jest nie halo z kolorami. Nawet po zjechaniu z jasnością na zdjęciu odcienie nie chcą zbliżyć się do oryginału. Zazwyczaj po położeniu lakieru błyszczącego kolory nieco ciemnieją, tutaj jest to praktycznie niezauważalne. Szkoda, bo model bardzo fajny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 3 Października 2022 Autor Share Napisano 3 Października 2022 Chciałbym zaznaczyć że model jeszcze nie jest gotowy. Będzie ciemny wash i inne przyciemniania pigmentami, olejami. Także model będzie ciemniejszy. Zdjęcie też jest za jasne, w rzeczywistości model wygląda trochę ciemniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 9 Października 2022 Autor Share Napisano 9 Października 2022 Dodałem lekkie efekty postarzenia na dole modelu. A tak wygląda teraz z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 10 Października 2022 Share Napisano 10 Października 2022 Faktycznie trochę ściemniał i wygląda lepiej niż na wcześniejszym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 17 Października 2022 Autor Share Napisano 17 Października 2022 Próby z weatheringiem. Efekty przydymienia za elementami wydechu spalin oraz rozlane paliwo i olej przy wlewie paliwa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 17 Października 2022 Share Napisano 17 Października 2022 3 godziny temu, Stalooki napisał: rozlane paliwo i olej przy wlewie paliwa. Zweitakt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 18 Października 2022 Autor Share Napisano 18 Października 2022 Dwusuw? Chyba nie. Tak naprawdę nie wiem co oni tam wlewali i za ile. Zresztą nie spodobał mi się ten mocny efekt rozlania paliwa i usunąłem go. Może jeszcze zrobię ale delikatniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 19 Października 2022 Autor Share Napisano 19 Października 2022 Model stoi już na kołach. Zrobiłem zdjęcie ze statywu z dużą głębią ostrości żeby było lepiej widać. Jeszcze owiewki, kilka szczegółów dopracować i model będzie gotowy. Nie wiem czy wyszło mi postarzanie tego Spitfire'a, trzeba mieć do tego umiar. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 23 Października 2022 Autor Share Napisano 23 Października 2022 Pomalowałem i wkleiłem owiewki oraz boczne drzwiczki ułatwiające pilotowi wejście do kokpitu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 23 Października 2022 Share Napisano 23 Października 2022 28 minut temu, Stalooki napisał: (...) boczne drzwiczki ułatwiające pilotowi wejście do kokpitu. A ja się pytam o łom. Gdzie jest łom?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 23 Października 2022 Autor Share Napisano 23 Października 2022 Łom jest w wersji z zamkniętym kokpitem. Robiłem według instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 23 Października 2022 Share Napisano 23 Października 2022 Po otwarciu kokpitu spadał na podłogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Października 2022 Share Napisano 23 Października 2022 W Mk.I łomu nie było, to późniejszy wynalazek . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Października 2022 Share Napisano 23 Października 2022 W MkI w tym okresie, mówiąc precyzyjniej. Później się materializował ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 25 Października 2022 Autor Share Napisano 25 Października 2022 Model już gotowy, zapraszam do galerii. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi