krzychu83 Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 Cześć M1 IP Abrams, model firmy Panda, skala 1/35 Model wykonany z zestawu, malowany akrylami Hataki. Plecaki i reszta wyposażenie załogi pochodzi z zestawu Tamyi. Model oceniam pozytywnie. Jeśli chodzi o składalność to nie miałem żadnych problemów, gorzej z instrukcją, która miała kilka błędów. Najgorsze były zestawowe blaszki fototrawione – pokryte jakimś klejem czy inna podobną substancją, moczenie w acetonie i szlifowanie papierem dopiero usunęło z nich to “coś” Malowanie i oznakowanie z turnieju Canadian Army Trophy 1987 Konkurs Canadian Army Trophy (CAT) był międzynarodowym turniejem załóg czołgowym sił pancernych państw NATO w Europie Zachodniej. Zawody w 1987 roku odbyły się w dniach 15-19 czerwca 1987r w Grafenwöhr. W rywalizacji stanęły 24 plutony czołgów z sześciu uczestniczących krajów (Belgia, Kanada, Niemcy, Holandia, Wielka Brytania I Stany Zjednoczone). Turniej z roku 1987 był pierwszym, w którym Stany Zjednoczone zajęły pierwsze miejsce od początku udziału w zawodach w 1977 roku. Pozdrawiam i zapraszam do galerii 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 Model piękny. Malowanie podoba mi się. Pozdrawiam. Andrzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 10 minut temu, krzychu83 napisał: Najgorsze były zestawowe blaszki fototrawione – pokryte jakimś klejem czy inna podobną substancją, moczenie w acetonie i szlifowanie papierem dopiero usunęło z nich to “coś” Jeśli to był klej był typu klejącego, ciągnącego, butaprenopodobnego to polecam WD-40. Spryskać i zostawić na 10 minut. Po 10 minutach wziąć ręcznik papierowy i usunąć. Przepraszam za ten mały off-top ale może się przyda następnym razem. Pozdrawiam. Andrzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 11 Października 2021 Autor Share Napisano 11 Października 2021 1 minutę temu, Endrju napisał: Jeśli to był klej był typu klejącego, ciągnącego, butaprenopodobnego ... Pozdrawiam. Andrzej. Dzięki Coś podobnego do gumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 Metodę "opatentowałem" do usuwania naklejek przyklejanych do szkła lub plastiku. Naklejki schodzą same po 10 minutach moczenia w WD-40. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 11 Października 2021 Autor Share Napisano 11 Października 2021 2 godziny temu, bulik58 napisał: Bardzo fajnie wyszdl ci ten Abrams Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 Trafia w moje gusta! Prima sort. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 (edytowane) Piaskowy Abrams - ikona. Abrams w NATO camo - bardzo fajny. Wiem, że to oklepane ale chyba jestem konserwatystą. Natomiast Abrams w tym zielonym malowaniu w ogóle mi nie leży - jest taki mało Abramsowy. Ale nie mi ma leżeć tylko Tobie. A będzie dobrze leżał bo technicznie jest bardzo fajnie zmalowany i doprawiony olejami - bardzo dobra robota. Szczególnie podoba mi się ten brud po zakamarkach. Jest dobrze wyważony ilościowo i odpowiednio zróżnicowany - naprawdę dużo tu wnosi. No i toboły też takie 3D Edytowane 11 Października 2021 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 11 Października 2021 Autor Share Napisano 11 Października 2021 (edytowane) 3 godziny temu, TAW napisał: Piaskowy Abrams - ikona. Abrams w NATO camo - bardzo fajny. Wiem, że to oklepane ale chyba jestem konserwatystą. Natomiast Abrams w tym zielonym malowaniu w ogóle mi nie leży - jest taki mało Abramsowy. Ale nie mi ma leżeć tylko Tobie. A będzie dobrze leżał bo technicznie jest bardzo fajnie zmalowany i doprawiony olejami - bardzo dobra robota. Szczególnie podoba mi się ten brud po zakamarkach. Jest dobrze wyważony ilościowo i odpowiednio zróżnicowany - naprawdę dużo tu wnosi. No i toboły też takie 3D Dzięki Ale jaki kozacki Abrams był w MERDC Edytowane 11 Października 2021 przez krzychu83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Października 2021 Share Napisano 12 Października 2021 Piękna robota -klasyka gatunku. Śliczny kolor - prawdziwy wczesny Abrams. Podstawka, też elegancka zgodna ze wszystkimi nurtami obowiązującymi w architekturze krajobrazu. Na forum proponuję utworzyć nowy dział "Krzychu83 -Was urządzi" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 12 Października 2021 Autor Share Napisano 12 Października 2021 (edytowane) 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Piękna robota -klasyka gatunku. Śliczny kolor - prawdziwy wczesny Abrams. Podstawka, też elegancka zgodna ze wszystkimi nurtami obowiązującymi w architekturze krajobrazu... Dzięki 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Na forum proponuję utworzyć nowy dział "Krzychu83 -Was urządzi" Ojj, może lepiej nie, bo mnie zaraz widłami pogonią Edytowane 12 Października 2021 przez krzychu83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slaw_21 Napisano 12 Października 2021 Share Napisano 12 Października 2021 Świetnie zrobiony model i dobrze zgrany z podstawką. A co do klejowato-gumiastych substancji na blaszkach PE to też się z tym spotkałem, dało się to usunąć alkoholem izopropylowym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 13 Października 2021 Share Napisano 13 Października 2021 Jeśli IZO słabo idzie, to benzyna ekstrakcyjna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 Bardzo ładny, brawo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi