Lipstein Napisano 22 Lutego 2022 Autor Share Napisano 22 Lutego 2022 I jeszcze roślinek. Wpadłem na pomysł zrobienia słupka kilometrowego z listwy korkowej, tylko co na nim napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 37 minut temu, Lipstein napisał: Wpadłem na pomysł zrobienia słupka kilometrowego z listwy korkowej, tylko co na nim napisać? Na górze kilometr na dole metry. Na pprzykład tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 2 Marca 2022 Autor Share Napisano 2 Marca 2022 Kupiłem do tego modelu załogę w letnich mundurach, z Miniartu... Firma z Kijowa, mam nadzieję, że po wojnie będzie nadal istnieć... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Marca 2022 Autor Share Napisano 11 Marca 2022 Głupie pytanie: na obu stronach tego słupka była ta sama wartość na górze, a inna na dole, czy to samo z obu stron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 11 Marca 2022 Share Napisano 11 Marca 2022 10 minut temu, Lipstein napisał: Głupie pytanie: na obu stronach tego słupka była ta sama wartość na górze, a inna na dole, czy to samo z obu stron? Ta sama z obu stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 12 Marca 2022 Share Napisano 12 Marca 2022 Cześć! Podstawka bardzo ładna wychodzi! Ale rozumiem, że ten wóz nie będzie przejeżdżał przez tor we współczesnej Polsce? Może warto zobaczyć czy takie słupki trochę się nie zmieniły w zależności od kraju i przez ostatnie 80 lat... Polecam np. ten artykuł na niemieckiej wikipedii, gdyby to miał być niemiecki tor: https://de.wikipedia.org/wiki/Streckenkilometer Nie wiem jak z Francją, nie zdziwiłbym się, gdyby tam był trochę inny system... Niemcy piszą, że oznaczają tylko parzyste setki metrów a w innym miejscu, że na bocznych liniach znakują co 500 metrów, także tu też jest pole do popełnienia błędu... Którego na szczęście nie za bardzo ma kto wychwycić Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Marca 2022 Autor Share Napisano 12 Marca 2022 Dzięki za podpowiedź; wygląda na to, że kolory pasują. Na razie próba z numerem wymalowanym na słupku czarną kredką, bo kaligrafować to ja nie umiem. 15 minut guglania i nic: żadne ze zdjęć francuskich linii kolejowych nie przedstawia takich słupków, więc go nie będzie przy torze, ale może przy drodze...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 12 Marca 2022 Share Napisano 12 Marca 2022 Wskaźniki używane na kolejach DR i PKP w czasie 2 wojny. Masz w skali 1:35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Marca 2022 Autor Share Napisano 12 Marca 2022 Greif podsuwał mi już ten link. Mój model ma oznaczenia jednostki walczącej w czerwcu 1944 roku w rejonie Caen. Szukam zatem oznaczeń francuskich stosowanych przed przejazdem i słupków drogowych, żeby nie robić na tej podstawce totalnego S-F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 12 Marca 2022 Super Moderator Share Napisano 12 Marca 2022 szukaj SNCF Barres hectométriques Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Marca 2022 Autor Share Napisano 12 Marca 2022 (edytowane) Mi pasuje taki, z jakiejś starej linii kolejowej z Pau do Canfranc: Edytowane 12 Marca 2022 przez Lipstein 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 12 Marca 2022 Share Napisano 12 Marca 2022 To może to zdjęcie coś pomoże temat podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Marca 2022 Autor Share Napisano 12 Marca 2022 Słupków nie widzę, jakichś znaków ostrzegawczych przed przejazdem też nie. Zauważyłem, że prawie każdy podkład ma inną długość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 14 Marca 2022 Autor Share Napisano 14 Marca 2022 Wariacja na temat: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 14 Marca 2022 Autor Share Napisano 14 Marca 2022 (edytowane) Edytowane 14 Marca 2022 przez Lipstein 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 14 Marca 2022 Share Napisano 14 Marca 2022 Jest ok. Słupek kilometrowy jeszcze nie przyklejony? Daj go głębiej w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 15 Marca 2022 Autor Share Napisano 15 Marca 2022 Zagłębię go i obsadzę jakąś kępką trawy, podobnie jak krzyż przed przejazdem i może zacznę te szyny jakoś rdzewieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Marca 2022 Autor Share Napisano 22 Marca 2022 Pordzewione szyny i obrośnięte elementy "infrastruktury". Nie jest to wygląd docelowy, bo chyba za bardzo rdzy dodane z buteleczki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Marca 2022 Autor Share Napisano 22 Marca 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 22 Marca 2022 Share Napisano 22 Marca 2022 No nie Panie ale tobołki się maluje a nie washem zalewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 22 Marca 2022 Super Moderator Share Napisano 22 Marca 2022 no i śrubki na łączeniu szyn są 4 więc nie 3 tylko 2 jeśli to ma być połowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 23 Marca 2022 Autor Share Napisano 23 Marca 2022 Greif, tory które mi przysłałeś miały 3 otwory na końcówkach. Łosz jeszcze schnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 25 Marca 2022 Autor Share Napisano 25 Marca 2022 W dniu 12.03.2022 o 16:16, ManiekB napisał: To może to zdjęcie coś pomoże temat podobny. Na tym zdjęciu śrub łączących szyny jest po 4 sztuki, jednak trzeba zmienić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 25 Marca 2022 Share Napisano 25 Marca 2022 Główka szyny będzie polerowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 25 Marca 2022 Autor Share Napisano 25 Marca 2022 Nie, tor nieużytkowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi