Skocz do zawartości

Su-24 Italeri/Dragon 1/72 Krzywa 1992

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
12 godzin temu, mirage3 napisał:

Tak od dłuższego czasu obserwuję ten warsztat i tak zastanawiam się jakie ZUO  kazało zrobić akurat tą pokrakę z Dragona ? :haha: Miałem takiego kosztował z 4 dychy kupiony w gdyńskiej walentynce lata temu, początkowo szpan na wiosce ale jak go porównałem z rysunkami to go spakowałem wywiozłem do Gdańska  i szybka wymianka na Revellowskiego Tornado IDS  :mrgreen:

Masz napisane w pierwszym poście dlaczego ale jak większość po prostu tylko ogladasz fotki 😆😂 A tak na serio to wiem, że lichy w porównaniu do trumpka ale tutaj odbyło się to na zasadzie lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu 😁

Edytowane przez Psar77
Napisano
32 minuty temu, Psar77 napisał:

Masz napisane w pierwszym poście dlaczego ale jak większość po prostu tylko ogladasz fotki 😆😂 A tak na serio to wiem, że lichy w porównaniu do trumpka ale tutaj odbyło się to na zasadzie lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu 😁

Czytać czytałem ale czy to aż takie ZUO z Mordoru to nie wiem 😉 Tam jakieś inne siły nieczyste działały 😂

Napisano

Pany poradźcie coś bo jeszcze chwila i suka pofrunie do kosza 🤬

received_3108746999451485.thumb.jpeg.2916215a2438cff9a4306b20a0c19001.jpeg

Ryłem i dziurkowalem igłą w oprawce, ale jak widać nie sprawdza się. Jaki rylec kupić, żeby dało się normalnie od szablonu zrobić panel nie czując przy okazji oporu materii jakby jechał pługiem na ugorze ? Zalaje to jutro cyjanoakrylem i jeszcze raz wyszlifuje bo przecież porażka na całej linii... 😕 I jakie nitowadelko zastosować, żeby zrobić imitacje wkrętów (zdecydowanie rzadziej niż standardowe nity) bo z ręki mi to słabo wychodzi ... choć w okręgach nawet wyszło...:

received_473510657519282.jpeg.d9b15d379bd38e163bfcb85f2f52d0ea.jpeg

• Like 1
Napisano
Napisano

No wlasnienwidzialem w Twoim wątku, ze używasz tego rylca - a ostrzysz go ? Czy nie ma takiej potrzeby ?

Nitowadła to mam fajne ale one robią nity bardzo blisko siebie a tu potrzebuję czegoś co robi w większej odległości więc może takie do 48 ? 🤔 W MH widzialem Excela jakieś- może by takie wypróbował?...

Napisano

Nie kupuj tych Exeli są dupne. Kółko jest słabo osadzone, telepie się na boki, syf straszny

Rysik natomiast jest bardzo twardy, nie trzeba go ostrzyć.

• Thanks 1
Napisano

a możecie polecić jakąś cienką, precyzyjną i STABILNĄ pęsetę do ultra małych części?

Napisano (edytowane)
53 minuty temu, kozborn napisał:

a możecie polecić jakąś cienką, precyzyjną i STABILNĄ pęsetę do ultra małych części?

https://www.mojehobby.pl/products/Peseta-uniwersalna-zagieta.html

polecam tą - sam takiej używałem z powodzeniem przy biżuterii do mojego Tomcata w 72 wiec sprawdzona w boju 🙂 I nie za miliony ☝

Edytowane przez Psar77
  • Like 1
  • Thanks 1
Napisano
W dniu 31.12.2021 o 00:52, kozborn napisał:

Ja polecam Italeri pęsetę . Posiadam i zadowolony. Nawet włosy mozna łapać tak precyzyjna.

https://www.mojehobby.pl/products/Precision-Tweezer-curved-2113470.html

• Thanks 1
Napisano

Cieszę się ze podpasował i mogłem pomóc :)

• Thanks 1
Napisano
9 minut temu, DamianosPL napisał:
  W dniu 31.12.2021 o 00:52, kozborn napisał:

Też mam super pęsetę. Mi była potrzebna do olinowania na żaglowcach(m. in. kartonowy Dar Młodzieży z GPM).

Mianowicie pęsetę do diamentów, łapie wszystko i trzyma genialnie i jest pancerna. 

20220105_233504_compress4.thumb.jpg.3d64a2fd22dba3e92551ca3debfd1888.jpg20220105_233541_compress7.thumb.jpg.ac54665e2c48e00b5261d19270eba387.jpg

szczypce są ząbkowane.

https://allegro.pl/oferta/peseta-do-diamentow-f-7499129783

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano

Dobrze idzie. Z ryciem linii, z tego co ja się nauczyłem, to tak, że lepiej przejechać wzdłuż taśmy, czy szablonu dziesięć razy delikatnie, niż raz a mocno. Po pierwsze linia będzie delikatniejsza, a po drugie jeśli masz niejednorodną powierzchnię, tak jak u Ciebie, to w zależności czym szpachlowałeś/kleiłeś, to rysik/rylec, będzie się różnie zagłębiał. 

A jeśli mogę coś o narzędziach, to u mnie najlepiej się zawsze sprawdzała maszynowa igła do szycia. 

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano (edytowane)

A z ciekawości poszukam takowej igły. Dzięki za komentarz Marcin. Przy tej suce prócz tego, że są stare rowki pozaklejane to jeszcze sam plastik jest niewdzięczny - rylec badz igła mają tendencje do zacinania się, ześlizgiwania "z trasy" itd Dla porównania poryłem trochę inspekcyjnych na starym Miragu i wychodziły perfekcyjnie bez najmniejszego problemu. Dodatkowo tutaj niektóre panele są tak duże, że muszę je robić na raty bo nie mam takich szablonów- to wyjątkowo mnie dobija, ale walczę. Czasem też rylec od tak się jakoś ześlizgnie z trasy i trzeba zalewać CA cały panel bo łatwo się potem pomylić o część mm i już to będzie widać. No ale - powoli do przodu 🙂

Edytowane przez Psar77
Napisano (edytowane)

Aby uniknąć zeslizgiwania zeszlifowuje warstwę kleju i później ryje. Ważne aby dac kleju się utwardzic i ryc dopiero po czasie ,daje godzinę wzwyż.Do linii jest igła krawiecka oraz trzy naostrzone pilniki jeszcze komunistycznej produkcji gdy stal była stala. W użyciu ok 20 lat bez ostrzenia.Szablony robiłem kiedyś sam, z puszki po piwach żywiec/ grubszą blacha/ po heinekenie potrafiły się odksztalcac.Jak robiłem ano szukałem rysunków lub sam rysowalem później na ksero nakleic na blachę i pilnikami rezac zadany ksztalt 

Edytowane przez em
  • Like 2
Napisano

Brzechwy w tylnej części kadłuba są nitowane do kadluba przy pomocy blachy w kształcie litery L ,Można śmiało dociac 4 paski cienkiej samoprzylepnej foli Alu lub plastiku przykleić do brzechw i kadłuba oraz zrobić imitacje nitów. Nie będzie tak martwo w tym rejonie,to duża plaszczyzna.Te Brzechwy są chyba trzy segmentowe

• Like 1
  • 1 year later...
Napisano

Czas dokończyć kolejny napoczęty model - ruski niestety ale z pięknego okresu upadku imperium więc niech będzie . Dobry poligon do nauki rycia bo jednak dużo płaskiej powierzchni :) Stare próby zaklejone i zeszlifowane - do boju zatem.

20230116_232510.thumb.jpg.9324151afa649fa349527676bf2feec5.jpg

Będzie też nitowanie - pierwsze próby wyszły zadowalająco 🙂

20230116_233016.thumb.jpg.fa42387bd4f13373abcbc85eb06c2523.jpg

• Like 4
Napisano

Przeglądając kalki znalazlem w Hi-Decal coś takiego...:

20230117_232100.thumb.jpg.0fcd34cc06fbeb8d59c7e6de44ba73c4.jpg

Ktoś ma jakieś kwity, ze Su-24 w kammo faktycznie się przewinęły w DDRze? Bo ja znalazlem tylko i wyłącznie fotki szarych maszyn....

Napisano

Faktycznie tak na szybko to ciężko, same ukraińskie.... :benc:

Ale skoro według tego zdjęcia pierwszy prototyp był taki to czemu inne nie mogły być, skoro wszystkich zbudowano ok 1400szt.

Screenshot_20230118_000607_com.ebay.mobile.jpg

Napisano (edytowane)

20230118_064601.jpg.e9ad33e5314941442ce94d48a304b95b.jpg20230118_064709.thumb.jpg.72b78f3ef1a93c2c7a1db727d838d745.jpg

Tyle na ten temat w PKL.... No ale nic powiedziane jaka to wersja ta "część sanolotow" ... Na fotce np jest M a ja robię wcześniejszą. Myślałem przez chwilę nad kammo bo ciekawsze niż kolejny szarak, ale jak nie ma kwitów żelaznych to nie ma o czym myśleć :)

Edytowane przez Psar77
Napisano (edytowane)

Te kamuflowane Su-24M, to samoloty niedostarczone Irakowi. Ruskie Su-24/24M latały szare . A w ogóle to zrób takiego

27127.jpg

1-1.jpg

Edytowane przez em
  • Thanks 1
Napisano
56 minut temu, em napisał:

Te kamuflowane Su-24M, to samoloty niedostarczone Irakowi. Ruskie Su-24/24M latały szare .

To kończy moje dylematy 🙂 Będzie szarak z Krzywej jak było od początku w planach.