Psar77 Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2021 (edytowane) 12 godzin temu, mirage3 napisał: Tak od dłuższego czasu obserwuję ten warsztat i tak zastanawiam się jakie ZUO kazało zrobić akurat tą pokrakę z Dragona ? Miałem takiego kosztował z 4 dychy kupiony w gdyńskiej walentynce lata temu, początkowo szpan na wiosce ale jak go porównałem z rysunkami to go spakowałem wywiozłem do Gdańska i szybka wymianka na Revellowskiego Tornado IDS Masz napisane w pierwszym poście dlaczego ale jak większość po prostu tylko ogladasz fotki A tak na serio to wiem, że lichy w porównaniu do trumpka ale tutaj odbyło się to na zasadzie lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu Edytowane 28 Grudnia 2021 przez Psar77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 28 Grudnia 2021 Share Napisano 28 Grudnia 2021 32 minuty temu, Psar77 napisał: Masz napisane w pierwszym poście dlaczego ale jak większość po prostu tylko ogladasz fotki A tak na serio to wiem, że lichy w porównaniu do trumpka ale tutaj odbyło się to na zasadzie lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu Czytać czytałem ale czy to aż takie ZUO z Mordoru to nie wiem Tam jakieś inne siły nieczyste działały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 Pany poradźcie coś bo jeszcze chwila i suka pofrunie do kosza Ryłem i dziurkowalem igłą w oprawce, ale jak widać nie sprawdza się. Jaki rylec kupić, żeby dało się normalnie od szablonu zrobić panel nie czując przy okazji oporu materii jakby jechał pługiem na ugorze ? Zalaje to jutro cyjanoakrylem i jeszcze raz wyszlifuje bo przecież porażka na całej linii... I jakie nitowadelko zastosować, żeby zrobić imitacje wkrętów (zdecydowanie rzadziej niż standardowe nity) bo z ręki mi to słabo wychodzi ... choć w okręgach nawet wyszło...: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Ja mogę polecić rylec od Vallejo, robi robote https://www.mojehobby.pl/products/Punktak-scriber.html A to podobno najlepsze nitowadlo https://www.martola.com.pl/pl142/produkty64210/z63_riveter_tool_for_plastic_model_kits_for_1_72_s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 No wlasnienwidzialem w Twoim wątku, ze używasz tego rylca - a ostrzysz go ? Czy nie ma takiej potrzeby ? Nitowadła to mam fajne ale one robią nity bardzo blisko siebie a tu potrzebuję czegoś co robi w większej odległości więc może takie do 48 ? W MH widzialem Excela jakieś- może by takie wypróbował?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Nie kupuj tych Exeli są dupne. Kółko jest słabo osadzone, telepie się na boki, syf straszny Rysik natomiast jest bardzo twardy, nie trzeba go ostrzyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 a możecie polecić jakąś cienką, precyzyjną i STABILNĄ pęsetę do ultra małych części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 31 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2021 (edytowane) 53 minuty temu, kozborn napisał: a możecie polecić jakąś cienką, precyzyjną i STABILNĄ pęsetę do ultra małych części? https://www.mojehobby.pl/products/Peseta-uniwersalna-zagieta.html polecam tą - sam takiej używałem z powodzeniem przy biżuterii do mojego Tomcata w 72 wiec sprawdzona w boju I nie za miliony ☝ Edytowane 31 Grudnia 2021 przez Psar77 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 5 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2022 Łyk "na odwagę" i do roboty @Mosessuper jest ten scriber - zdecydowanie lepiej leży w łapie i sprawniej się nim operuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 W dniu 31.12.2021 o 00:52, kozborn napisał: a możecie polecić jakąś cienką, precyzyjną i STABILNĄ pęsetę do ultra małych części? Ja polecam Italeri pęsetę . Posiadam i zadowolony. Nawet włosy mozna łapać tak precyzyjna. https://www.mojehobby.pl/products/Precision-Tweezer-curved-2113470.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 Cieszę się ze podpasował i mogłem pomóc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 9 minut temu, DamianosPL napisał: W dniu 31.12.2021 o 00:52, kozborn napisał: a możecie polecić jakąś cienką, precyzyjną i STABILNĄ pęsetę do ultra małych części? Też mam super pęsetę. Mi była potrzebna do olinowania na żaglowcach(m. in. kartonowy Dar Młodzieży z GPM). Mianowicie pęsetę do diamentów, łapie wszystko i trzyma genialnie i jest pancerna. szczypce są ząbkowane. https://allegro.pl/oferta/peseta-do-diamentow-f-7499129783 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 5 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2022 Dwa kroki do przodu jeden wstecz, ale chyba się polubiliśmy z tym rylcem Widać ile już ten bok kadluba przeszedł 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 Dobrze idzie. Z ryciem linii, z tego co ja się nauczyłem, to tak, że lepiej przejechać wzdłuż taśmy, czy szablonu dziesięć razy delikatnie, niż raz a mocno. Po pierwsze linia będzie delikatniejsza, a po drugie jeśli masz niejednorodną powierzchnię, tak jak u Ciebie, to w zależności czym szpachlowałeś/kleiłeś, to rysik/rylec, będzie się różnie zagłębiał. A jeśli mogę coś o narzędziach, to u mnie najlepiej się zawsze sprawdzała maszynowa igła do szycia. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 (edytowane) A z ciekawości poszukam takowej igły. Dzięki za komentarz Marcin. Przy tej suce prócz tego, że są stare rowki pozaklejane to jeszcze sam plastik jest niewdzięczny - rylec badz igła mają tendencje do zacinania się, ześlizgiwania "z trasy" itd Dla porównania poryłem trochę inspekcyjnych na starym Miragu i wychodziły perfekcyjnie bez najmniejszego problemu. Dodatkowo tutaj niektóre panele są tak duże, że muszę je robić na raty bo nie mam takich szablonów- to wyjątkowo mnie dobija, ale walczę. Czasem też rylec od tak się jakoś ześlizgnie z trasy i trzeba zalewać CA cały panel bo łatwo się potem pomylić o część mm i już to będzie widać. No ale - powoli do przodu Edytowane 6 Stycznia 2022 przez Psar77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 (edytowane) Aby uniknąć zeslizgiwania zeszlifowuje warstwę kleju i później ryje. Ważne aby dac kleju się utwardzic i ryc dopiero po czasie ,daje godzinę wzwyż.Do linii jest igła krawiecka oraz trzy naostrzone pilniki jeszcze komunistycznej produkcji gdy stal była stala. W użyciu ok 20 lat bez ostrzenia.Szablony robiłem kiedyś sam, z puszki po piwach żywiec/ grubszą blacha/ po heinekenie potrafiły się odksztalcac.Jak robiłem ano szukałem rysunków lub sam rysowalem później na ksero nakleic na blachę i pilnikami rezac zadany ksztalt Edytowane 6 Stycznia 2022 przez em 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 Brzechwy w tylnej części kadłuba są nitowane do kadluba przy pomocy blachy w kształcie litery L ,Można śmiało dociac 4 paski cienkiej samoprzylepnej foli Alu lub plastiku przykleić do brzechw i kadłuba oraz zrobić imitacje nitów. Nie będzie tak martwo w tym rejonie,to duża plaszczyzna.Te Brzechwy są chyba trzy segmentowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2023 Czas dokończyć kolejny napoczęty model - ruski niestety ale z pięknego okresu upadku imperium więc niech będzie . Dobry poligon do nauki rycia bo jednak dużo płaskiej powierzchni Stare próby zaklejone i zeszlifowane - do boju zatem. Będzie też nitowanie - pierwsze próby wyszły zadowalająco 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2023 Przeglądając kalki znalazlem w Hi-Decal coś takiego...: Ktoś ma jakieś kwity, ze Su-24 w kammo faktycznie się przewinęły w DDRze? Bo ja znalazlem tylko i wyłącznie fotki szarych maszyn.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Faktycznie tak na szybko to ciężko, same ukraińskie.... Ale skoro według tego zdjęcia pierwszy prototyp był taki to czemu inne nie mogły być, skoro wszystkich zbudowano ok 1400szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 18 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2023 (edytowane) Tyle na ten temat w PKL.... No ale nic powiedziane jaka to wersja ta "część sanolotow" ... Na fotce np jest M a ja robię wcześniejszą. Myślałem przez chwilę nad kammo bo ciekawsze niż kolejny szarak, ale jak nie ma kwitów żelaznych to nie ma o czym myśleć Edytowane 18 Stycznia 2023 przez Psar77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 (edytowane) Te kamuflowane Su-24M, to samoloty niedostarczone Irakowi. Ruskie Su-24/24M latały szare . A w ogóle to zrób takiego Edytowane 18 Stycznia 2023 przez em 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 18 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2023 56 minut temu, em napisał: Te kamuflowane Su-24M, to samoloty niedostarczone Irakowi. Ruskie Su-24/24M latały szare . To kończy moje dylematy Będzie szarak z Krzywej jak było od początku w planach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi