DamianosPL Napisano 31 Grudnia 2021 Share Napisano 31 Grudnia 2021 2 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Miałem dzisiaj zacząć malować model, a tu niespodzianka. Ten kto obsługiwał wtryskarki nie żałował oleju na formy, bo farba nie chce przylegać. Dobrze, że kupiłem litr benzyny ekstrakcyjnej do mycia modeli To farbe malujesz bez podkładku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 31 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2021 28 minut temu, DamianosPL napisał: To farbe malujesz bez podkładku? No a jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 31 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2021 Ostatni update w tym roku, czyli Tempest dostał pierwsze warstwy farby na spodzie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 2 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2022 Pierwsza warstwa szarej na górze samolotu. I tak się zastanawiam, której zielonej użyć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Stycznia 2022 Share Napisano 2 Stycznia 2022 Robienie testu na papierze zeszytowym jest błędem. Kartka inaczej przyjmuje (chłonie) farbę niż plastik. Dlatego albo powinieneś zrobić test na jakimś tworzywie (łyżeczka albo chociaż opakowanie po jugurcie etc) albo w ostateczności kartce papieru kredowego. Druga sprawa wybierasz odcień na białej kartce, w momencie kiedy będziesz malował na szarej powierzchni i w ten sam sposób powinieneś przygotować próbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 2 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2022 1 godzinę temu, Moses napisał: Robienie testu na papierze zeszytowym jest błędem. Kartka inaczej przyjmuje (chłonie) farbę niż plastik. Dlatego albo powinieneś zrobić test na jakimś tworzywie (łyżeczka albo chociaż opakowanie po jugurcie etc) albo w ostateczności kartce papieru kredowego. Druga sprawa wybierasz odcień na białej kartce, w momencie kiedy będziesz malował na szarej powierzchni i w ten sam sposób powinieneś przygotować próbki. Dobra, to jeszcze raz się zrobi porównanie. Zrobiłem na kartce,bo akurat gdzieś mi się zapodział messerchmitt na którym testowałem farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 2 Stycznia 2022 Share Napisano 2 Stycznia 2022 (edytowane) Jeżeli chodzi o samo sprawdzenie koloru to kartka poradzi. Zwłaszcza jeśli grubo nałożone. Ale jeśli proces malowania ma się wpisywać w obecnie modny model, gdzie pojawiają się takie określenia jak: basing, budowanie koloru itp. to Moses ma rację. Tyle, że na tym kawałku plastiku trzeba by przeprowadzić cały docelowy, malarski proces, żeby zobaczyć co wyjdzie. A w przypadku pytania na forum to w każdym razie wystarczy wypisać tylko numer farby. Rzetelnie odpowiedzieć może i tak tylko ktoś, kto ma tę chemię w domu i może na nią spojrzeć. Podkreślenie pojawiło się, bo wiadomo - ten ktoś musi jeszcze wiedzieć o czym mówi i mieć wzrok pozbawiony szkodliwych w tym przypadku wad :). Zniekształcenia kolorystyczne zdjęć i obrazu monitora mogą być nawet większe niż różne modelarskie zabiegi. Na moim monitorze Pactra... . Edytowane 2 Stycznia 2022 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 2 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2022 2 godziny temu, greatgonzo napisał: Na moim monitorze Pactra... . I właśnie pactry użyję, bo kilka maszyn RAFu już nią pomalowałem. Śpieszmy się kochać Pactrę, póki jest w magazynach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 5 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2022 Model pomalowałem w odpowiednie plany kamuflażu używając zielonej Pactry. Już chciałem malować pasy, ale najpierw żółte pasy na natarciu skrzydeł. Tak sobie oglądałem model w ręce i patrzę, że ma złe karabinki, a powinny być Hispano 20 mm po dwa w każdym skrzydle. No cóż. Albo cztery działka w cenie modelu, albo będę rzeźbić z wykałaczek A jakby ktoś pytał dlaczego ma takie plamy, to od razu odpowiadam, że w tym miejscu będą pasy D-Day. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 7 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2022 Można po mału zacząć maskować samolot pod białą farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 Wydaje się ,że umknęło Tobie miejsce na lewym skrzydle przy połączeniu z kadłubem . Trzeba by dopieścić , bo potem będziesz miał trzy warstwy do poprawienia . Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 8 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2022 13 godzin temu, Hello napisał: Wydaje się ,że umknęło Tobie miejsce na lewym skrzydle przy połączeniu z kadłubem . Trzeba by dopieścić , bo potem będziesz miał trzy warstwy do poprawienia . Hello Melduję wykonanie zadania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 8 Stycznia 2022 Share Napisano 8 Stycznia 2022 Okey . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 8 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2022 Pomalowałem miejsce szlifowania i domalowalem maty do wchodzenia na skrzydło. Jak się uda to wieczorem zacznę malować białe pasy. Zastanawiam się, czy nie zamaskować modelu i nie użyć farby w sprayu z puszki do pomalowania białego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 8 Stycznia 2022 Share Napisano 8 Stycznia 2022 (edytowane) 23 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał: Zastanawiam się, czy nie zamaskować modelu i nie użyć farby w sprayu z puszki do pomalowania białego. Nie masz aerografu ? Jakich farb używasz ? Edytowane 8 Stycznia 2022 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 8 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2022 3 godziny temu, Hello napisał: Nie masz aerografu ? Jakich farb używasz ? Maluję pędzlem. A obecnie używam farb pactry i hataki, a model tego tempesta pomalowałem: szare to hataka, a zielony i interior green to pactra. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 8 Stycznia 2022 Share Napisano 8 Stycznia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, Kolekcjoner WP napisał: pomalowałem: szare to hataka, U Ciebie też szary Hataki "skręca" w stronę fioletu . Tak przynajmniej na zdjęciu się wydaje , nieznacznie i nieistotnie . Ja to widzę , bo u siebie mam jeszcze gorzej . Mam dwa zestawy Orange do MiGa-29 w których gunship gray , czyli też szary nie nadaje się do użycia przez ten wtręt fioletu . Z tym , że u mnie jest o wiele bardziej "zabrudzony" fioletem . Nieakceptowalnie i już , szkoda pieniędzy. Tak się cieszyłem , bo pudełeczko ładne , buteleczki z zakraplaczem no i zestaw . Co do białego to najlepiej zrobić próbę na boku jak lepiej wyjdzie , pędzel czy spray . Pozdrawiam Hello Edytowane 8 Stycznia 2022 przez Hello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 9 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2022 Pasowanie rozpoczęte 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 Jakim białym malujesz? Hataki czy Pactry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 9 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2022 44 minuty temu, mig napisał: Jakim białym malujesz? Hataki czy Pactry? Pactrą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 9 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2022 Biała Pactra pachnie identycznie jak farba akrylowa do ścian. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 10 Stycznia 2022 Share Napisano 10 Stycznia 2022 9 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Biała Pactra pachnie identycznie jak farba akrylowa do ścian. Biała pactra tak Ci pokryła kamuflaż? Zdziwionym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 10 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2022 4 godziny temu, Wymysl napisał: Biała pactra tak Ci pokryła kamuflaż? Zdziwionym. No właśnie ja też jestem w szoku jak ładnie siadła, bo bialy i żółty z pactry bardzo słabo pokrywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 5 Lutego 2022 Autor Share Napisano 5 Lutego 2022 Trzy białe pasy pomalowane. Teraz pora na czarne pasy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 5 Lutego 2022 Share Napisano 5 Lutego 2022 2 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Trzy białe pasy pomalowane. Teraz pora na czarne pasy. Wygląda trochę jak w bandażach, ale fajne to "zimowe" kamo. Żal brudzić czarnym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi