HKK Napisano 18 godzin temu Share Napisano 18 godzin temu (edytowane) 3 minuty temu, _OldMan_ napisał: Oho, pojawiają się teorie spiskowe. Tylko żeby się Macierewicz z Błaszczakiem o tym nie dowiedzieli. Dlaczego spiskowe!? Jaki tu spisek do jasnej!? Te wszystkie informacje są jawne i oficjalne. Próbuję z nich wyciągnąć jakieś wnioski. Być może fałszywe, ale przecież nie upieram się przy nich. I jescze raz- nie widzę tu żadnych, najmniejszych przesłanek do podejrzeń o działanie niezgodne z prawem. Edytowane 18 godzin temu przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 18 godzin temu Share Napisano 18 godzin temu Powinieneś zostać sygnalistą i zamiast na Forum napisać odpowiednie pismo do Urzędu Skarbowego. Albo lepiej od razu do MF do ministra Domańskiego ze względu na powagę sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 18 godzin temu Share Napisano 18 godzin temu Teraz, _OldMan_ napisał: Powinieneś zostać sygnalistą i zamiast na Forum napisać odpowiednie pismo do Urzędu Skarbowego. Albo lepiej od razu do MF do ministra Domańskiego ze względu na powagę sprawy. Ale Ty nie rozumiesz, co się do Ciebie mówi? Informacje są jawne. Każdy może je odszukać w 3 minuty. Bo po to właśnie są i tak skonstruowane jest prawo handlowe. Na całym świecie. Spółki mają jawny skład i prowadzą jawną księgowość. Dla wszystkich. Pod sprawozdaniem finansowym podpisuje się jawny księgowy. I odpowiada za jego prawdziwość. W danych KRS nie można znaleźć nic niezgodnego z prawem. Z definicji. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 18 godzin temu Share Napisano 18 godzin temu 6 minut temu, HKK napisał: Informacje są jawne. Każdy może je odszukać w 3 minuty. Bo po to właśnie są i tak skonstruowane jest prawo handlowe. Ale to TY wskazujesz na nie paluchem (mam nadzieję, że czystym). A tak poza tym to EOT. Nie o finansach jest ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 17 godzin temu Share Napisano 17 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, Xmen napisał: A co mają napisać? Że temat ciągle jest spychany na koniec kolejki bo nie jest priorytetem.Toż to by był biznesowy " strzał w kolano ". Jakoś te braki kadrowe nie przeszkadzały wydać innych modeli. Oczywiście.Kiedy wydali coś produkowanego w Polsce? Zrównane równo z ziemią. Rozróżniasz modele samolotów używanych w Polsce od tych produkowanych ? Jakoś się nie palą do wyprodukowania RWD czy innego Lublina. Muzikant wolał zrobić pierdyliard wersji He-162 niż coś z naszego podwórka. Zresztą jak ktoś napisał " jeżeli Muzikant ma wydać model polskiego samolotu to lepiej że go nie ma". 1. A co mają napisać? Że temat ciągle jest spychany na koniec kolejki bo nie jest priorytetem.Toż to by był biznesowy " strzał w kolano ". Jakoś te braki kadrowe nie przeszkadzały wydać innych modeli. 2. Oczywiście.Kiedy wydali coś produkowanego w Polsce? 3. Zrównane równo z ziemią. 4.Rozróżniasz modele samolotów używanych w Polsce od tych produkowanych ? Jakoś się nie palą do wyprodukowania RWD czy innego Lublina. 5.Muzikant wolał zrobić pierdyliard wersji He-162 niż coś z naszego podwórka. Zresztą jak ktoś napisał " jeżeli Muzikant ma wydać model polskiego samolotu to lepiej że go nie ma". Zawsze mnie to zastanawia dlaczego użytkownik końcowy, który powinien cieszyć się z robienia modeli, stara się udowadniać że pewnych modeli nie powinno się robić, bo to jest nieopłacalne dla producentów. Zdziwienie potęguje zacietrzewienie z jakim to robi. Rozumiem racje producentów, ale wypowiedzi ich klientów o tym że coś ma, albo nie ma uzasadnienia ekonomicznego brzmią fałszywie. Ad 1 Ktoś jednak mija się z prawdą. Ty czy IBG? Ad2 Chociażby Żabuś - dwa, albo trzy miesiące temu? wcześniej Potez XXV, Potez Jupiter Ad3 i Ad4 Pytałeś o polskie tematy to ci odpowiedziałem. Teraz chcesz zawęzić tematy polskie do samolotów produkowanych w Polsce i przeskoczyć na dyskusję na temat ich jakości? Taki Mustang, Spitfire, IAR nie były produkowane w Polsce. Czy w związku z tym Mustang Horbaczewskiego, Spitfire Zumbacha, albo Fokker EV Steca nie są tematami polskimi? Dlaczego Czesi mieliby się palic do wydania RWD. Wystarczy wejść na strony czeskich firm żeby zorientować się że wydali dziesiątki modeli czeskich i czechosłowackich samolotów. O zgrozo wydali nawet parę wersji czechosłowackiej Wilgi czyli Brigadyra. Warto zapamiętać czysto biznesowe określenie że "... czeskie firmy lubujące się przecież w tematach niszowych ....." Czyli im się nie opłaca, ale produkują bo się lubują. Muzikant płakał jak wypuszczał https://www.scalemates.com/kits/kovozavody-prost-jov-kph7204-x-3-stiletto--1586930 Edytowane 17 godzin temu przez DobreMzimu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 17 godzin temu Share Napisano 17 godzin temu (edytowane) 16 minut temu, _OldMan_ napisał: Nie o finansach jest ten wątek. Jest o modelach firmy IBG models. I ja wyobrażałem sobie ta firmę jako typowe przedsiębiorstwo z tej branży. Zleca opracowanie modeli i form. Pudełek i kalek. Albo opracowuje je samodzielnie. Z tych elementów produkuje, pakuje i sprzedaje zestawy. Ale z danych finansowych to niezbyt wynika. Dla mnie. Więc może IBG wcale tak nie działa? Może kto inny robi research, design, zleca i produkuje formy itp? Nie IBG. I to nie IBG w osobach swych dwóch właścicieli robi badanie rynku i decyduje jakie modele produkować? Może IBG/Hataka jedynie handluje gotowym produktem na zasadzie wyłączności. I nie byłoby w tym nic nielegalnego ani dziwnego. Tylko my po prostu mielibyśmy wtedy błędny ogląd rzeczywistej sytuacji. Ale to tylko hipoteza. Dodatkowo dziwi fakt, że IBG zdaje się być firmą pozbawioną PR-u. Czy ktoś z was czytał jakiś wywiad z pracownikami czy właścicielami? Jakieś inside story? Cokolwiek poza oficjalnymi kanałami komunikacji? Jest polska firma, z osiągnięciami. A nie wiemy o niej nic. Ale może ja nie potrafię znaleźć i się całkowicie mylę. Edytowane 17 godzin temu przez HKK 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu Bardzo ciekawe informacje HKK. Może wyjaśnienie leży w samej nazwie spółki jawnej? Rozwinięcie skrótu IBG nie ma związku z działalnością modelarską, a ogólnie biznesową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu 48 minut temu, letalin napisał: Bardzo ciekawe informacje Serio? To chyba tylko u nas tak można zabrnąć w ślepy zaułek ciągu logicznego. Od czekania dwa tygodnie na informację o nowości do prześwietlania działalności gospodarczej. Jeszcze pożałują, że nie było to Do-217! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 14 godzin temu Share Napisano 14 godzin temu Coś wiadomo kiedy Dromader 1/48 będzie w sprzedaży ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 14 godzin temu Share Napisano 14 godzin temu 52 minuty temu, TM48 napisał: Serio? To chyba tylko u nas tak można zabrnąć w ślepy zaułek ciągu logicznego. Od czekania dwa tygodnie na informację o nowości do prześwietlania działalności gospodarczej. Jeszcze pożałują, że nie było to Do-217! Fakt, nikt by nie zabrnął w ten zaułek, gdyby zrobili Do 217 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 13 godzin temu Share Napisano 13 godzin temu Jako osoba współpracująca z IBG (moje nazwisko pojawia się w niektórych instrukcjach) czuję się trochę wywołany do tablicy. 3 godziny temu, HKK napisał: Jest o modelach firmy IBG models. I ja wyobrażałem sobie ta firmę jako typowe przedsiębiorstwo z tej branży. Zleca opracowanie modeli i form. Pudełek i kalek. Albo opracowuje je samodzielnie. Z tych elementów produkuje, pakuje i sprzedaje zestawy. [...] Zastanawiam się natomiast, czy IBG nie jest swego rodzaju front-endem (nie chcę użyć słowa wydmuszką) dla całkiem innego gracza. Podwykonawcą lub nawet tylko sprzedawcą? Ukraina, Chiny? Wystarczy przejrzeć informacje w instrukcjach i PDFach wydawanych przez IBG, żeby znaleźć dość sporą liczbę nazwisk osób współpracujących z IBG (projektujących i robiących research) i wszystko będzie jasne. To nie jest rocket science. Można też pojechać na jedną z licznych imprez modelarskich, na których IBG jest obecne (szczególnie na Babarybę), żeby zobaczyć, że nikt nie ma skośnych oczu. I ponownie - to nie jest rocket science, żeby znaleźć zdjęcia z tych imprez. Wystarczy odrobina dobrej woli. 3 godziny temu, HKK napisał: Ale z danych finansowych to niezbyt wynika. Dla mnie. Pozwolisz, że z ciekawości zapytam - jesteś księgowym? 3 godziny temu, HKK napisał: Ale to tylko hipoteza. Mam wrażenie, że to jednak niewłaściwe słowo. Chciałeś zapewne użyć wyrazu: insynuacja? 1 godzinę temu, letalin napisał: Bardzo ciekawe informacje HKK. Może wyjaśnienie leży w samej nazwie spółki jawnej? Rozwinięcie skrótu IBG nie ma związku z działalnością modelarską, a ogólnie biznesową. Grzegorz, naprawdę bardzo dziwi mnie, że podbijasz te głupoty. Gdy kilka miesięcy temu korespondowaliśmy, to przecież wiedziałeś, że współpracuję z IBG, a nie pisaliśmy ani po chińsku, ani po ukraińsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 12 godzin temu Share Napisano 12 godzin temu 5 godzin temu, HKK napisał: A skąd wiadomo że duża? Bo w KRS mamy 3 podmioty powiązane wspólnymi właścicielami (i więzami rodzinnymi) IBG Models Spółka z o.o. Hataka Hobby Spółka z o.o. International Business Group (IBG) Spółka Jawna Trzecia z nich nie składa sprawozdania finansowego, bo jako Sp. Jawna nie musi, pod warunkiem, że nie przekracza obrotu 2mln Euro. Ale pierwsze dwie, jako sp. z o.o. są do tego zobowiązane bez względu na obroty. I czego można się dowiedzieć? Że IBG Models miał w 2023r ok 1.5 mln zł sprzedaży netto i zysk brutto ok 600 tys. Przy czym Spółka nie zatrudnia żadnych pracowników! Nie ma różnież specjalnego majątku trwałego. Niezbyt imponujące. Że Hataka Hobby nie ma w zasadzie żadnego majątku i niewielkie obroty. Dane za 2022 r. Nie widać żadnych śladów dużych inwestycji/zakupów. Gdzie są koszty form? A formy powinny być majątkiem spółki. Są jakieś kredyty na prawie milion zł. Może to tutaj? Być może wszystko jest jakoś ukryte w legalnie niejawnych finansach Spółki (nomen omen) Jawnej Int. Business Group. Ale to IBG Models ma zadeklarowaną produkcję i sprzedaż modeli (wyrobów z tworzywa). Coś to wszystko dziwnie wygląda. Absolutnie nie sugeruję żadnych działań niezgodnych z prawem. Zastanawiam się natomiast, czy IBG nie jest swego rodzaju front-endem (nie chcę użyć słowa wydmuszką) dla całkiem innego gracza. Podwykonawcą lub nawet tylko sprzedawcą? Ukraina, Chiny? Nie wiem co bierzesz ale odstaw to 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 godzin temu Share Napisano 12 godzin temu Godzinę temu, Skawinski napisał: Grzegorz, naprawdę bardzo dziwi mnie, że podbijasz te głupoty. Gdy kilka miesięcy temu korespondowaliśmy, to przecież wiedziałeś, że współpracuję z IBG, a nie pisaliśmy ani po chińsku, ani po ukraińsku. Ludzie są ciekawi jak działa taki biznes. Ja też. W sumie żaden inny biznes mnie tak nie interesuje. Sam jestem pracownikiem najemnym, ale gdybym nagle miał duże nadwyżki gotówki, to rzuciłbym to co robię i zajął się produkcją zabawek politechnicznych i pewnie z racji emocjonalnego stosunku do plastikowych samolocików byłbym bankrutem po roku. Na szczęście nigdy to się raczej nie zdarzy, bo żona by mi na pewno nie pozwoliła, ale chce się wiedzieć jak robią to zawodowcy? HKK tylko sprawdził ogólnie dostępne dane i nie było w tym insynuacji, a podejrzewam, że kierowała nim podobna ciekawość co u mnie. A HKK jak już zaczął, to niech sprawdzi inne firmy z tej branży. Sam nie potrafię Rzuciłem tylko w przeglądarkę "International Business Group" i wyszły dziesiątki firm o tej nazwie. Z całego świata i z różnych branż. Jest IBG Models częścią większej całości, czy samodzielną firmą dzielącą tylko popularną nazwę? Zwykła ciekawość. Poza tym każdy szum na forach i długie wątki są marketingowo korzystne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 4 godziny temu Super Moderator Share Napisano 4 godziny temu Chyba będzie CZAS, kolejny raz -następne wpisy nie związane z tytułem wątku lądują w koszu bez ostrzeżenia, dyskutantów zapraszam na założenie sobie odpowiedniego wątku w odpowiednim dziale forum, kolejne dywagacje nagrodzę na święta dniami wolnymi od forum! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 26 minut temu Share Napisano 26 minut temu Na pocieszenie i otarcie łez co niektórych można napisać że to pierwsza ale nie ostatnia z zapowiedzi IBG w modelach lotniczych na rok 2025. Jak to mówią "Nadzieja umiera ostatnia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi