India Napisano Sobota o 12:11 Share Napisano Sobota o 12:11 Kończę ten temat. Każdy ma grono znajomych, przyjaciół którzy zajmują się tym samym- sklep to miejsce, ale też jądro grupy- często. Jechać nie trzeba, wystarczy się skontaktować ( internet, telefon, gołąb pocztowy - to tylko sposób) i chwilę zaczekać. I tak , często ktoś ma sprzęt, którym się głośno nie chwalił. PS a jakie cuda mają chłopaki robiący modele RC, szczęka opada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Sobota o 12:40 Share Napisano Sobota o 12:40 5 godzin temu, Skawinski napisał: najgorzej jest wystawiać je za darmo, bo wtedy nagle pojawiają się żądania dowiezienia darmowego towaru na jakiś adres, oczywiście na koszt sprzedającego. Kompletnie tego nie rozumiem, no ale tak jest. Naprawdę? Byłem kompletnie przekonany, że to urban legend kolportowana w memach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano Sobota o 13:03 Share Napisano Sobota o 13:03 Gównoburza z powodu darmowego pliku? Ludzie, dajcie na luz. Jak ktoś może, to wytnie. Jak ktoś nie może, to użyje kalkomanii. Po co ta drama? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano Sobota o 13:07 Share Napisano Sobota o 13:07 25 minut temu, greatgonzo napisał: Naprawdę? Byłem kompletnie przekonany, że to urban legend kolportowana w memach. Niestety nie. Raz w odpowiedzi na moje zdziwienie usłyszałem: No ale to pan chce się tego pozbyć, panu to zawadza. I wtedy się nauczyłem, że lepiej wystawić za symboliczną opłatą, bo wtedy to jest "okazja", a nie "zawadzanie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Sobota o 13:17 Share Napisano Sobota o 13:17 Czyli zdarzyło Ci się to wiele razy... . Jeden znajomy powtarza mi regularnie, że żyję w bańce i nie zdaję sobie sprawy jacy są ludzie. Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze trochę w tej bańce pożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano Sobota o 13:20 Share Napisano Sobota o 13:20 To ja też będę roszczeniowy, dlaczego w pliku nie ma seriali, będę musiał sam narysować? A na poważnie, jak dla mnie bardzo fajny ruch ze strony IBG, a patrząc jaką pracę włożył Michał i jego Koledzy w opracowanie malowań, tym bardziej należy to docenić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano Sobota o 13:22 Share Napisano Sobota o 13:22 Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano Sobota o 13:37 Share Napisano Sobota o 13:37 (edytowane) 4 godziny temu, Tainan41 napisał: Po kilku dniach powróciłem do prac nad Spitem i muszę przyznać, że wykonanie niektórych elementów jest słabe. Nie wiem, na którym etapie nastąpiło zawalenie wykonania tych elementów, ale luk radia i drzwiczki do kabiny są za małe. Na zdjęciu szpara przy drzwiczkach do kabiny. Na luzie wejdzie arkusz 0,2mm. Owszem, da się to ogarnąć, ale chyba trzeba coś zmienić, albo bardziej kontrolować narzędziownię by wykonywała poprawnie te elementy. Co prawda są po dwie alternatywy na wskazane miejsca, ale u mnie nie ma tego problemu: Raczej były inne rozterki, pt. jak wkleić pokrywę luku radia. Z prób wyszło mi, że najszybciej i najlepiej wychodzi, gdy usuniemy te występy wewnątrz kadłuba. Próbowalem też wersji z usuwaniem imitacji wnętrza pokrywy, ale moim zdaniem dłuższa jest z tym robota, żeby skutecznie splanować pokrywę z resztą kadłuba. A, sama krawedź otworu luku radia wymaga drobnej ingerencji papierem ściernym i dobrze jest zabezpieczyć obszar dookoła, bo tam są drobne wypukłe nity. Edytowane Sobota o 13:39 przez ArtuRze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano Sobota o 14:06 Share Napisano Sobota o 14:06 Postaram się przyszłym tygodniu wrzucić ten plik do programu i sprawdzić, ile czasu będzie się wycinał, nic konkretnie nie obiecuję, bo mam aktualnie sporą reorganizację w firmie. PS Seriale też da się wyciąć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano Sobota o 15:40 Share Napisano Sobota o 15:40 15 godzin temu, Soris napisał: Chyba będę musiał swój cennik zaktualizować... Gdzie można znaleźć twój cennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano Sobota o 15:59 Share Napisano Sobota o 15:59 2 godziny temu, ArtuRze napisał: Co prawda są po dwie alternatywy na wskazane miejsca, ale u mnie nie ma tego problemu: Raczej były inne rozterki, pt. jak wkleić pokrywę luku radia. Z prób wyszło mi, że najszybciej i najlepiej wychodzi, gdy usuniemy te występy wewnątrz kadłuba. Próbowalem też wersji z usuwaniem imitacji wnętrza pokrywy, ale moim zdaniem dłuższa jest z tym robota, żeby skutecznie splanować pokrywę z resztą kadłuba. A, sama krawedź otworu luku radia wymaga drobnej ingerencji papierem ściernym i dobrze jest zabezpieczyć obszar dookoła, bo tam są drobne wypukłe nity. I mnie pokrywa przedziału radiowego weszła bez problemu, ale ma trochę "luzu w gaciach"...znaczy się po bokach. Natomiast drzwiczki kabinowe miały luz. Na szczęście onegdaj zaopatrzyłem się w Tamiya Plapaper i to rozwiązało problem szpary. Teraz walczę z malowaniem kokpitu 3D... jakoś idzie, ale robię też backup z plastiku i blaszki. Tak na wszelki nie wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano Sobota o 16:02 Share Napisano Sobota o 16:02 1 godzinę temu, Soris napisał: Postaram się przyszłym tygodniu wrzucić ten plik do programu i sprawdzić, ile czasu będzie się wycinał, nic konkretnie nie obiecuję, bo mam aktualnie sporą reorganizację w firmie. PS Seriale też da się wyciąć Jeśli masz profesjonalny sprzęt, to pewnie zbyt dużo czasu mu to nie zajmie. Nawet na wolnym cięciu. U mnie, na domowym Silhouette, wycinanie arkusza A4 jak robiłem dużego Spita I z Edka zajęło jakieś 7 minut. Problemem w tym sprzęcie są okręgi. W 1/72 te małe zawsze są lekko "kopnięte". Ale w realu rondle też nie są dokonale okrągłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano Sobota o 16:39 Share Napisano Sobota o 16:39 (edytowane) 2 godziny temu, DobreMzimu napisał: Gdzie można znaleźć twój cennik? Cennika nie mam, bo nie zajmuję się tym zawodowo, bardziej taka humorystyczna uwaga skierowana publicznie do samego siebie @Tainan41 sprzęt mam profesjonalny, tylko nie przeznaczony stricte do tego typu rzeczy, więc w moim konkretnym przypadku technikalia wyglądają trochę inaczej... Tu masz próbkę możliwości wycinania w papierze Tamiya: ,a tutaj szablon w taśmie malarskiej do odtwarzania nitów w Edkowym Spicie w 48. Edytowane Sobota o 17:48 przez Soris 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano Sobota o 16:49 Share Napisano Sobota o 16:49 8 minut temu, Soris napisał: Cennika nie mam, bo nie zajmuję się tym zawodowo, bardziej taka humorystyczna uwaga skierowana publicznie do same siebie @Tainan41 sprzęt mam profesjonalny, tylko nie przeznaczony stricte do tego typu rzeczy, więc w moim konkretnym przypadku technikalia wyglądają trochę inaczej... Tu masz próbkę możliwości wycinania w papierze Tamiya: ,a tutaj szablon w taśmie malarskiej do odtwarzania nitów w Edkowym Spicie w 48. Nie no, to jest profeska. Te napisy eksploatacyjne do Spitów to 1/48 czy 1/72? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano Sobota o 17:03 Share Napisano Sobota o 17:03 Do 48, ale to był test, więc te konkretne wielkości danego stencila niekoniecznie są prawidłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Niedziela o 12:38 Share Napisano Niedziela o 12:38 W dniu 6.09.2025 o 09:16, TM48 napisał: jedynie rozszyfrowuję trudny tekst. Moim zdaniem błędnie. Ale też, wobec obecności autora wypowiedzi w rozmowie, uważam ten spór za drugorzędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano Poniedziałek o 15:59 Share Napisano Poniedziałek o 15:59 W dniu 5.09.2025 o 17:50, Skawinski napisał: Na wypadek, gdyby komuś umknęło, z profilu FB IBG: Od premiery naszych najnowszych modeli Spitfire otrzymujemy sugestie, że wielu modelarzy woli malować niektóre oznaczenia zamiast nakładać kalkomanie. Postanowiliśmy stworzyć szablon do samodzielnego wycinania masek dla wszystkich schematów malowań zawartych w pudełku Spitfire Mk.I & Mk.II w Black Box. W podziękowaniu za ogromne zainteresowanie zestawami i wiele miłych słów, które otrzymaliśmy od modelarzy po premierze Spitfire'ów, udostępniamy go do bezpłatnego pobrania z sekcji „Resources” na naszej stronie ibgmodels.com. Dajcie znać, czy ten szablon jest przydatny i czy powinniśmy stworzyć podobne dla przyszłych modeli! Bezpośredni link: http://www.ibgmodels.com/resources-2/ Michał A wystarczyło nic nie robić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano Poniedziałek o 17:23 Share Napisano Poniedziałek o 17:23 Godzinę temu, Flachenty napisał: A wystarczyło nic nie robić Nom. Wnioski wyciągnięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano Poniedziałek o 17:40 Share Napisano Poniedziałek o 17:40 Z tego co widzę tu zawsze jest albo czarne , albo białe , nic nie może być pomiędzy np. szare. Czy IBG nie może działać tak jak Eduard i produkować dodatki do modeli , otrzymałem odpowiedź że nie i to mi wystarczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano Poniedziałek o 20:14 Share Napisano Poniedziałek o 20:14 W dniu 6.09.2025 o 16:06, Soris napisał: Postaram się przyszłym tygodniu wrzucić ten plik do programu i sprawdzić, ile czasu będzie się wycinał. "Zawartość" pliku udostępnionego przez IBG mieści się na 3 formatkach papieru Tamiya o wymiarach 120 mm x 90 mm, cena za taki komplet wyszła mi ok. 40 zł. Maski byłyby mniej więcej w takiej formie. Pliki były robione "na szybko", w celu przetestowania czasu, więc elementy nie są jeszcze opisane ani dobrze rozmieszczone. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andzin Napisano Poniedziałek o 20:47 Share Napisano Poniedziałek o 20:47 3 godziny temu, Skawinski napisał: Nom. Wnioski wyciągnięte Ajabym pomarudził w jeszcze inną stronę. Czy wzorem szablonu kalkomanii nie dałoby się zrobić wyskalowanego szablonu plam kamuflażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Poniedziałek o 21:01 Share Napisano Poniedziałek o 21:01 14 minut temu, Andzin napisał: Ajabym pomarudził w jeszcze inną stronę. Czy wzorem szablonu kalkomanii nie dałoby się zrobić wyskalowanego szablonu plam kamuflażu? a nie bylo juz? mam gdzies chyba w pudle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano Wtorek o 16:35 Share Napisano Wtorek o 16:35 Biorę pudełko z PR. Wysypuję, narzekam sobie w myślach, a tu te nity, a tam tylko jedna maska silnika, a za to trzy pokrywy zbiornika itp itd. I nagle trzeba się ewakuować, a nie dołączono instrukcji pakowania Dłuższą chwilę mi zajęło takie poukładanie ramek, żeby zamknąć pudełko bez siadania na nim. Czy ktoś spróbuje jednak znaleźć poważniejszy błąd zestawu? Otwierasz sobie, aby pooglądać ramki, a potem stres żeby spakować i nie zniszczyć. Tak się nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano Wtorek o 16:46 Share Napisano Wtorek o 16:46 Bo to są puzzle 3D. Jak ułożyc by sie nie zniszczyło. A jeszcze bron Boże sklejać. Wyjdzie nie tak jak trzeba i wstyd. U mnie pudełko też leży przepakawane ale cale. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano wczoraj o 18:46 Share Napisano wczoraj o 18:46 Doszedłem do etapu łącznia kadłuba że skrzydłami. I tu pojawił się problem (nie wiem czy problem wynikł z błędów w narzędziowni przy frezowaniu form, czy podczas produkcji samych ramek). Na zdjęciach widać, że w dwóch miejscach zeszło się dobrze (pierwsze zdjęcie w niebieskim owalu, na drugim w czerwonym)., jednak pozostały szpary widoczne na zdjęciach. Oczywiście, da się to ogarnąć, ale nity nie ułatwią wyprowadzenia tego jak należy. Zobaczę czy drugi płat z zestawu też ma ten sam problem. No i przy tym wychodzi, że instalacja kółka ogonowego jest bezsensowna. Przecież można było zastosować stary, dobry sposób znany ze Spitów firmy Tamiya sprzed kilkudziesięciu lat. Aha, łączenie kadłuba z przodu powinna zostać zaprojektowana tak, by to połączenie było łatwe to spozycjonowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi