Kolekcjoner WP Napisano 17 Grudnia 2021 Share Napisano 17 Grudnia 2021 (edytowane) Dołączam do projektu z rozpoczętym pół roku temu Harrierem. Będzie w malowaniu 3 Sqdr. Został zezłomowany w 1994 roku. Sklejony mam w zasadzie tylko kokpit. Taksówka londyńska jako nawiązanie do pochodzenia maszyny Realna maszyna, a raczej to co z niej zostało. (https://www.airport-data.com/aircraft/photo/000720562.html) służba: https://www.aerialvisuals.ca/AirframeDossier.php?Serial=50621 Edytowane 23 Grudnia 2021 przez Kolekcjoner WP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 17 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2021 Zapomniałbym o grafice z pudełka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 17 Grudnia 2021 Share Napisano 17 Grudnia 2021 No to kibicuję :). Harrierek fajny samolocik :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 20 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2021 Na wiosnę skleiłem kabinę i dociążyłem ją kilkoma kulkami ołowianymi. Kabina i przestrzeń przed wlotem powietrza pomalowana RLM 02. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 20 Grudnia 2021 Share Napisano 20 Grudnia 2021 Kibicuję dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Grudnia 2021 Share Napisano 20 Grudnia 2021 6 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Na wiosnę skleiłem kabinę i dociążyłem ją kilkoma kulkami ołowianymi. Kabina i przestrzeń przed wlotem powietrza pomalowana RLM 02. A to już jest docelowy kolor kamuflażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 20 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2021 10 minut temu, Moses napisał: A to już jest docelowy kolor kamuflażu? Nieeee. Po prostu po wnikliwej analizie taki kolor okazał się odpowiednim względem podanego w instrukcji. Kamulfaż to Góra i dół dark sea Grey i dark green Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Grudnia 2021 Share Napisano 20 Grudnia 2021 (edytowane) Nie patrz się na instrukcje bo one kłamią. Kadłubowa cześć wlotu owietrza powinna być w kolorze kamuflarzu, czyli Dark Greyem Edytowane 20 Grudnia 2021 przez Moses 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 20 Grudnia 2021 Share Napisano 20 Grudnia 2021 41 minut temu, Moses napisał: Nie patrz się na instrukcje bo one kłamią. Kadłubowa cześć wlotu owietrza powinna być w kolorze kamuflarzu, czyli Dark Greyem Czyli, że w kolorze drabiny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 20 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2021 Dobrze, że model plastikowy, a nie ameliniowy, to się pomaluje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 20 Grudnia 2021 Share Napisano 20 Grudnia 2021 8 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: a nie ameliniowy, to się pomaluje No, bo z farbą amelininową to różnie może być w sklepach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 20 Grudnia 2021 Share Napisano 20 Grudnia 2021 Z przyjemnością pooglądam Twoje zmagania. Kiedyś robiłem ten model, dobrze go wspominam, to sobie przypomnę Można się w nim pobawić w różne smaczki, detale i pierdułki. Pozwolę sobie podlinkować moją galerię, może coś Ci się przyda. Niestety, kolory trochę skopałem, dorabiałem na oko. https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=17414 PS. Nie wiem, czy znasz tę książkę. Kawał ciekawej lektury, pokazującej chaos i ogrom nieprzygotowania po stronie Anglików. Pozdrawiam, Michał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 20 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2021 57 minut temu, socjo1 napisał: Z przyjemnością pooglądam Twoje zmagania. Kiedyś robiłem ten model, dobrze go wspominam, to sobie przypomnę Można się w nim pobawić w różne smaczki, detale i pierdułki. Pozwolę sobie podlinkować moją galerię, może coś Ci się przyda. Niestety, kolory trochę skopałem, dorabiałem na oko. https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=17414 PS. Nie wiem, czy znasz tę książkę. Kawał ciekawej lektury, pokazującej chaos i ogrom nieprzygotowania po stronie Anglików. Pozdrawiam, Michał Dzięki za galerię Na pewno się będę wzorować na Twoim modelu. A książkę chyba sobie zakupię, bo zaciekawił mnie temat Wojny o Falklandy. I takie pytanko, jakie są odpowiednie kolory kamuflażu? Nie siedzę w zimnowojennych brytolach, stąd pytam Na szybkości poszperałem w instrukcjach innych harrierów i wyszło mi coś takiego. Ale żadna para kolorów jakoś mi nie pasuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Grudnia 2021 Share Napisano 20 Grudnia 2021 Xtracolory albo AK Real Socjo a to nie Ty robiłeś naraz 2 Harrierki? Italeri bodajże i właśnie Hase? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 20 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2021 17 minut temu, Moses napisał: Xtracolory albo AK Real A jakieś konkretne numery farb masz może? Kabina oszlifowana i poszpachlowana, oraz kadłub sklejony w całość. Wkleiłem też od razu dysze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Grudnia 2021 Share Napisano 20 Grudnia 2021 X001, X004 i X015. Dla real colorow musisz sobie już poszukać sam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 20 Grudnia 2021 Share Napisano 20 Grudnia 2021 1 godzinę temu, Moses napisał: Xtracolory albo AK Real Socjo a to nie Ty robiłeś naraz 2 Harrierki? Italeri bodajże i właśnie Hase? Nie, ja swój model robiłem daaawno temu. Ty zaś mówisz o wyczynie Alexa Steli z konkursu Zimna Wojna również na PWM-ie. Robił (o ile dobrze pamiętam) 2 x "SHAR-a" (FRS Mk.1) z Italki (de facto Esci) i Airfixa. Piszę "wyczyn" nie bez kozery, bo udało mu się również skończyć i Miraża i Wessexa. Szczęściarz - jednym COVID odbiera węch, innym zdrowie, jeszcze innym rozum, a jemu przyniósł godną pozazdroszczenia... płodność godną królika. Przynajmniej jeśli chodzi o modele I jeszcze stała w parze z jakością! PS. A ja póki co borykam się z Revellowskim Tornado w 1/72 którego zdecydowanie nie doceniłem, ale już milknę, nie chcąc ponad miarę snuć off-topiku. Pozdrawiam, Michał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 23 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2021 Samolot wymaga obróbki papierem ściernym i szpachlą, jak modele przepakowywane przez lubianą na tym forum firmę, której nazwa zaczyna się na Mister 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 A to dziwne, bo w zasadzie Hasegawa powinna mieć spasowanie idealne. Raczej gdzieś cos nie dokonca spasowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 23 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2021 12 minut temu, Moses napisał: A to dziwne, bo w zasadzie Hasegawa powinna mieć spasowanie idealne. Raczej gdzieś cos nie dokonca spasowałeś. Od spodu prawie idealny spas, ale na górze to nawet milimetrowy schodek. Ja tam się szlifowania i szpachli nie boję , gorzej będzie odtworzyć te cieniutkie linie podziałowe. W karierze już skleiłem kilka samolotów z hasegawy (2x Hurricane, MC.202 Folgore oraz Ki-44 II Shoki) i jakoś nie pamiętam, żebym je przesadnie szlifował. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 czyli wyjątek potwierdzający regułę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 23 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2021 Teraz patrzę, że zapomniałem w pierwszym poście dodać wzmianki o polskim akcencie z harrierem. Nick Kolekcjoner WP zobowiązuje W Polsce. W 1997 r. Piotr Kurzyk, prymus Wyższej Szkoły Oficerskiej Sił Powietrznychw Dęblinie, przebywał w Wielkiej Brytanii na zaproszenie firmy BAe. Wykonał wówczas lot zapoznawczy na dwumiejscowej wersji samolotu BAe "Harrier". W dniach 26.05-6.06.1997 r. odbywały się ćwiczenia "Cooperative Banners '97" w Norwegii. W ich trakcie pilot Sławomir Dygnatowski wykonał lot zapoznawczy na samolocie BAe / Mc Donnell Douglas TAV-8B "Harier II". W 2010 r. Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie pozyskało do swoich zbiorów samolot szturmowy pionowego startu i lądowania BAe "Harrier" GR.3 nr seryjny XW 919. Samolot został podarowany przez Akademię Obrony Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii w Shrivenham. Jest to bardzo ciekawy eksponat, weteran Wojny o Falklandy w 1982 r. W dniu 12.07.1982 r. podczas misji atakowania pozycji artylerii argentyńskiej na wzgórzu Sapper Hill przy użyciu bomb kasetowych, samolot pilotowany przez Flt. Lt. Murdo McLeoda dostał się pod silny ogień przeciwlotniczy. Samolot został ciężko uszkodzony. Pilotowi udało się jednak bezpiecznie wylądować na pokładzie lotniskowca HMS Hermes pomimo pożaru części ogonowej samolotu (http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/415/126/BAe-Harrier2). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2021 Trochę szpachli jeszcze żadnemu modelowi nie zaszkodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 27 Grudnia 2021 Share Napisano 27 Grudnia 2021 (edytowane) Nie lepsza byłaby warstwa Surfacera, nałożona bardziej precyzyjnie, tylko tam gdzie potrzeba, która sama by się wypoziomowała? Moim zdaniem miałbyś mniej szlifowania i lepszy ogląd sytuacji po nałożeniu szpachlówki. Edytowane 27 Grudnia 2021 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Grudnia 2021 Share Napisano 27 Grudnia 2021 Jak kolega Socjo pisze, nie widać aby były tam kaniony, wiec wystarczyło by potraktowanie surfacerem. Jezeli nie uzywasz Surfacera, warto wymienic szpachlówkę na Basic Putyy od Tamki, mozesz ją rozcieńczac do rzadszej pstaci przy pomocy MLT aby nakładać pędzelkiem w małe szpary. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi