giberes Napisano 14 Czerwca 2022 Share Napisano 14 Czerwca 2022 No to wyjdzie SELER 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 15 Czerwca 2022 Share Napisano 15 Czerwca 2022 W dniu 14.06.2022 o 00:55, Grzes napisał: Jak rozszyfrować ELER? Ja znam skrót: SELR-WOP (Samodzielna Eskadra Lotnictwa Rozpoznawczego WOP) Eskadra Lotnictwa Rozpoznawczego WOP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2022 (edytowane) Kontynuujemy, dzisiaj wiropłaty: Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Lipca 2022 Autor Share Napisano 2 Lipca 2022 (edytowane) Kolejna część tego co w powietrzu, czyli samoloty szkolne: Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 2 Lipca 2022 Share Napisano 2 Lipca 2022 Biesa może podesłać Answer ? Będą mieli plany i zdetalowany model. Dobry początek dla zapowiadanego modelu 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Lipca 2022 Share Napisano 3 Lipca 2022 "Sposób rozłożenia modelu na części składowe" - normalnie mistrzostwo świata i okolic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Lipca 2022 Autor Share Napisano 5 Lipca 2022 (edytowane) Ostatni fragment rozdziału W powietrzu. Przed nami jeszcze jeden rozdział Na morzu i kończymy książeczkę . Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Lipca 2022 Share Napisano 6 Lipca 2022 Nawet jak na dziś (a co dopiero w momencie ukazania się) książka ma sporo ciekawych zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Lipca 2022 Share Napisano 6 Lipca 2022 Co racja to racja. Ten 21-szy to nie jakiś UTI bo takiego nie było tylko US. I jego fotki (4010, nr fabr. 10685140, 1969r. prod.) akurat nie miałem w swoim archiwum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Lipca 2022 Autor Share Napisano 6 Lipca 2022 32 minuty temu, jmx62 napisał: I jego fotki (4010, nr fabr. 10685140, 1969r. prod.) akurat nie miałem w swoim archiwum. No to jeszcze jedna dla Ciebie : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Lipca 2022 Share Napisano 6 Lipca 2022 Insza sprawa że bardziej skupiłem się na wersjach jednomiejscowych bardziej bojowych to i mogły mi gdzieś umknąć fotki szparek. Dzięki za "4010" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Lipca 2022 Autor Share Napisano 16 Lipca 2022 (edytowane) No to pływamy, przed nami ostatni rozdział książki: Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 16 Lipca 2022 Share Napisano 16 Lipca 2022 W dniu 6.07.2022 o 19:19, barszczo napisał: No to jeszcze jedna dla Ciebie : MiG Zumbacha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Lipca 2022 Autor Share Napisano 23 Lipca 2022 (edytowane) No to niszczyciele, flagowa Warszawa i Grom: Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Lipca 2022 Share Napisano 23 Lipca 2022 (edytowane) Kleilem oba supeniszczyciele rakietowe z MM w latach siedemdziesiątych XX wieku. Natenczas to było hohoho No i to była potęgą polskiej MW, nie to co teraz Edytowane 23 Lipca 2022 przez jmx62 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 23 Lipca 2022 Share Napisano 23 Lipca 2022 No no zwłaszcza ten Wicher i Grom z uzbrojeniem odpowiadającemu końcowi wojny stanowił potęgę w latach 70 - tych. O ile im się zdarzało wypłynąć z portu bo awaryjność duża była. I jeszcze Błyskawica była.Szkoda tylko , że Sępa złomowali I Burza na muzeum poszła to byłaby potęgą że Panie . Please oszczędź mi tych tekstów o potędze LWP bo cię tak lubię 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Lipca 2022 Share Napisano 23 Lipca 2022 (edytowane) Potęga LWP mówisz? W apogeum komuny na terenie kraju (nie będę już używał skrótu z "L" w nazwie skoro drażni) było 38 lotnisk wojskowych, prawie każde z nich miało swoje lotnisko zapasowe, 17 DOL-i. Mówi Ci to coś? A teraz... Edytowane 23 Lipca 2022 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 23 Lipca 2022 Share Napisano 23 Lipca 2022 I wszystkie były znane obcemu wywiadowi , bo jak na grzyby się jechało to w środku lasu autostrada była. Sam pamiętam Rossoszyca dla Lasku . Ostatni raz z niej startowano bodaj w 85. A najlepszy nasz samolot mig 21 to paliwa mial by wokół lotniska polatać, a z takim mirage III szans większych nie miał. O Phantomie nie wspominam .Wystarczy poczytać jak ich boje na Bliskim Wschodzie wygladaly Siła LWP wynikała z dużej ilości sprzętu, ale to była papierowa potęgą, bo praktycznie każdy typ uzbrojenia ustępował temu z Zachodu . PRL silił się na drugą potęgę UW a jego drugo rzutowe dywizji jechałby na T 34/ 85 i ciągnionych haubicach z II wojny . Sprawnosc sprzętu pominę milczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Lipca 2022 Share Napisano 23 Lipca 2022 Ponad 30 lat pracowałem w armii z czego połowa prawie za ludowego. Na radarach Panie. I ruskich i naszych, polskich, ludowych. I to była super technika i elektronika. % sprawności bardzo wysoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 24 Lipca 2022 Share Napisano 24 Lipca 2022 Merlin, każda armia opiera się na sprzęcie, jest trochę nowego i duuużo starego. Czy to Stany, czy Izrael czy Polska. Popatrz na to czym teraz dysponuje Bundeswhera i się zdziwisz. Na tych lotniskach z których się śmiejesz były samoloty- a jakie wiemy. Ty piszesz o wojnach Izraela, ja napiszę o Wietnamie i Korea też może być. Te proste ruskie maszyny dużo krzywdy mogły narobić (przy sensownym dowodzeniu). Teraz popatrz, czym i w jakie ilości dysponuje WP.... Dla mnie i smutne i przerażające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Lipca 2022 Autor Share Napisano 31 Lipca 2022 (edytowane) Pływamy dalej, dzisiaj okręt podwodny i mniejsze jednostki: Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 31 Lipca 2022 Share Napisano 31 Lipca 2022 MOR projekt 205 to był mój ulubiony typ. W 1976 Mały Modelarz wypuścił model tego pływadełka, wówczas to było coś. Z takiego MM człowiek dowiadywał się o nowoczesnej technice, o potędze uzbrojenia naszej armii, w tym MW. Pamiętam skleiłem go jakbyśmy to dzisiaj określili w standarcie a za jakiś czas instruktor ze szkolnego kółka modelarskiego wyraził akceptację ma budowę przez mnie powiększonego dwukrotnie modelu tego kutra z materiałów typowo już modelarskich(sklejka, blacha itp) napędzanego silniczkiem elektrycznym wydłubanym z jakiejś popsutej zabawki. Ja pierdziu, ale były emocje w momencie pierwszego rejsu, utonie czy popłynie? Ufff, udało się. Stał później długie lata na szafie aż ... odszedł do lamusa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Lipca 2022 Share Napisano 31 Lipca 2022 Wytłumaczyć tego nie potrafię, ale jakoś nigdy nie miałem serca do tego co pływa. Choć moim pierwszym modelem był... kuter torpedowy "Szerszeń" z MM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 31 Lipca 2022 Share Napisano 31 Lipca 2022 a moj Raimondo Montecucolli ( ? ) splanal na rzece przy ulicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 31 Lipca 2022 Share Napisano 31 Lipca 2022 49 minut temu, jmx62 napisał: MOR projekt 205 to był mój ulubiony typ. W 1976 Mały Modelarz wypuścił model tego pływadełka, wówczas to było coś. Miałem - jeden z pierwszych MM który sklejałem. Ale to numer z 1973r. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi