Skocz do zawartości

Douglas SBD Dauntless 1:72 Hobby 2000

kozborn

Rekomendowane odpowiedzi

Używam specyfiku do skrobania vallejo i takimi farbami też maluje. Dosyć istotnym czynnikiem przy tym jak chce żeby schodziła farba- czy większymi płatami, czy mniejszymi, czy wręcz też żeby prawie nie schodziła i trzeba ją skrobać czymś ostrym ma ilość nałożonej na skrobaną farbę wody. Czasami kładę z pędzla cieniutka warstwę wody, czekam aż częściowo odparuje i dopiero skrobię. Wychodzą wtedy w miarę ostre zadrapania i odpryski. Ostatnio używałem tej metody na ki-44.

https://modelwork.pl/topic/43642-nakajima-ki-44-shoki-sword-172/

Edytowane przez panDespota
  • Like 2

17 minut temu, panDespota napisał:

Używam specyfiku do skrobania vallejo i takimi farbami też maluje. Dosyć istotnym czynnikiem przy tym jak chce żeby schodziła farba- czy większymi płatami, czy mniejszymi, czy wręcz też żeby prawie nie schodziła i trzeba ją skrobać czymś ostrym ma ilość nałożonej na skrobaną farbę wody. Czasami kładę z pędzla cieniutka warstwę wody, czekam aż częściowo odparuje i dopiero skrobię. Wychodzą wtedy w miarę ostre zadrapania i odpryski. Ostatnio używałem tej metody na ki-44.

https://modelwork.pl/topic/43642-nakajima-ki-44-shoki-sword-172/

Polecam ten model. Pierwsza klasa odnośnie chippingu i ogólnie :)

42 minuty temu, greatgonzo napisał:

No i walnął zielonym :(.

Ale będzie zmywał

50 minut temu, greatgonzo napisał:

No i walnął zielonym :(.

ha wiedziałem, że zareagujesz.

Tak, bedzie zmywał.

Ale ta zieleń to nie był tylko moj pomysł :) gdzieś tam pada w dyskusji chromate green i nie będę pokazywał palcami. A yellowa po prostu nie mam na składzie. 

To chyba o mnie chodzi :cry: Miałem na myśli właśnie ten odcień żółty, a że sam korzystam do malowania tego koloru z farby yellow green od Tamki, to musiało mi się pomylić, sorki 😞 

Edytowane przez piotr2498

@greatgonzoEj, a XF-4 od tamki się nada? Bo zdaje mi się, że to akurat ZCY . A taką wyściubiłem skądś u siebie.

Edytowane przez kozborn

Oglądam ten filmik i wszystko jasne, tylko mam pytanie (jeszcze nie zacząłem): czy metoda na lakier podziała na lakier akrylowy? Woda na tym zachowuje się jak na plastiku i mam wrażenie, że nie rusza tej farby na tyle, żeby zeskrobać ją wykałaczką. Używam AC Real Colors  

dziala i na akrylach i na emaliach. Wszytko natomiastw tym jakiego uzywasz lakieru tudziesz chipping fluidu. Na mocniejszym lakierze ciezej CI bedzie zmyc pedzlem, ale wykalaczką nie bedziesz miał problemu. 

7 minut temu, Moses napisał:

dziala i na akrylach i na emaliach. Wszytko natomiastw tym jakiego uzywasz lakieru tudziesz chipping fluidu. Na mocniejszym lakierze ciezej CI bedzie zmyc pedzlem, ale wykalaczką nie bedziesz miał problemu. 

Dzięki! Rozumiem, że lakier muszę zaaplikować aero? BTW czy muszę to rozcieńczać jakoś?

Edytowane przez kozborn

Według mnie najlepszym sposobem na obicia będzie następujący sposób

1. aluminium

2. lakier do włosów

3. ZCY

4. delikatne skrobanie na wodę

5. lakier błyszczący

6. Właściwy kolor

7. następne skrobanie na wodę

• Like 1

Dodałbym warstwe glossa po aluminium i skrobałbym  na raz baze i ZCY. W corsairze nie wyszło mi to za bardzo ale to dlatego ze balem sie mocniej drapac.

1. aluminium

2. Gloss

2. lakier do włosów

3. ZCY

4. lakier do włosów

6. Właściwy kolor

7. następne skrobanie na wodę

Edytowane przez Moses
  • Like 1

Wracam właśnie z warsztatu, a czy z tarczą, czy na tarczy - sami oceńcie. Ja tylko dodam, że bitwa była naprawdę zajadła... A jeśli tego aż tak bardzo nie widać, to jakiś cud, bo ta powierzchnia naprawdę wiele dziś przeszła.

Zdecydowałem się na podwójne krycie lakierem: na aluminium i na ZCY. ZCY to farba akrylowa. Kolor bazowy - lakier. Na lakierze woda musiała siłą rzeczy dłużej posiedzieć i może z tego względu przy zabawie wykałaczką w większości miejsc "dokopałem się" od razu do srebra. W paru miejscach jednak pozostaje widoczny ZCY. 

Zresztą sami widzicie, że generalnie to jest raczej delikatne a nie jakieś przemożne tyranie.

Wszystko już zasejwowałem matowym werniksem. 

IMG_20220114_225646_1.thumb.jpg.abdfc436f74b38f123b25454677bffe4.jpgIMG_20220114_230754_1.thumb.jpg.3f53dd04a259890013fd1842ff39ad32.jpg

To raptem dwa zdjęcia z całej procedury przygotowań do nałożenia bazowego, ale po drodze i tak musiałem te warstwy pozdejmować... Co tu dużo mówić. Wiele się działo :)

Pewnie kwestia wprawy - przypominam, że pierwszy raz pracowałem z chippingiem techniką na lakier. Pierwsze koty za płoty...

Zdjęcia lekko przyciemniłem, żeby uwypuklić tę drobnicę.

IMG_20220115_005918_1.thumb.jpg.5f133f95df4a7e755e098f85c6203860.jpgIMG_20220115_005755.thumb.jpg.8a445f4fa2c9668365d135bbb12129b9.jpgIMG_20220115_005657_1.thumb.jpg.14a4ee507c9f70236d08e40439f974ae.jpgIMG_20220115_005644_1.thumb.jpg.252ddb6abbf0ed89df682835b27bfeed.jpgIMG_20220115_005637_1.thumb.jpg.b5d42ef045249413e6f17092c51ab640.jpgIMG_20220115_005626_1.thumb.jpg.4c934f403bc9926ed7677fb1cf96f5dc.jpgIMG_20220115_005617_1.thumb.jpg.253125d04df0f692c145f19e703b4b63.jpg

IMG_20220115_005933_1.jpg

• Like 6

Ja w kwestii formalnej. Jesteśmy przy zabiegach upiększających jednak sprawdziłbym, czy nie potrzeba zaszpachlować szpar na grzbiecie kadłuba za kabiną i trochę dalej - na ogonie. Nie jestem pewien, czy dobrze widzę i one tam są - ale jeśli tak, to czas się ich pozbyć.

4 godziny temu, Artur D. napisał:

Troszke ciemnawe zdjęcia, ale jest lepiej

Dzięki - specjalnie je przyciemniłem. Na jaśniejszych mniej te obicia widać. 

30 minut temu, zaruk napisał:

Ja w kwestii formalnej. Jesteśmy przy zabiegach upiększających jednak sprawdziłbym, czy nie potrzeba zaszpachlować szpar na grzbiecie kadłuba za kabiną i trochę dalej - na ogonie. Nie jestem pewien, czy dobrze widzę i one tam są - ale jeśli tak, to czas się ich pozbyć.

Szpary to tam nie ma. Raczej niedokładne spasowanie. Faktycznie może warto tam dać nieco szpachli.